Andry Rajoelinos ir Marco Ravalomananos kova gali vėl išprovokuoti nestabilumą šioje skurdžioje valstybėje, jei pralaimėjęs kandidatas nepripažins rezultatų arba bus daug įtarimų dėl sukčiavimo, įspėja analitikai.

Tiek M. Ravalomanana, tiek A. Rajoelina negalėjo dalyvauti 2013 metų rinkimuose – tai numatė susitarimas, pasirašytas siekiant nebeleisti pasikartoti krizėms, kurios krėtė Madagaskarą nuo 1960-ųjų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Prancūzijos.

Abu kandidatai smarkiai aplenkė savo varžovus lapkritį vykusiame pirmajame prezidento rinkimų ture, kuriame A. Rajoelina surinko 39 proc., o M. Ravalomanana – 35 proc. balsų. Abi stovyklos kaltino viena kitą sukčiavimu ir balsų klastojimu.

69 metų M. Ravalomanana pirmą kartą prezidentu buvo išrinktas 2002-aisiais, tačiau po kelerių metų buvo priverstas atsistatydinti per audringas demonstracijas, kurias palaikė A. Rajoelina, tuo metu užėmęs sostinės Antananaryvo mero postą.

44 metų A. Rajoeliną prezidentu paskyrė kariuomenė. Jis valstybės vadovo pareigas ėjo iki 2014-ųjų.

„Dabar platinami padirbti asmens tapatybės dokumentai ir padirbtos rinkėjų kortelės... Jei Vidaus reikalų ministerija nesiims jokių veiksmų, bus problemų“, – sakė M. Ravalomanana pirmadienį vakare per kandidatų debatus televizijoje.

„Dirbsiu ir padarysiu viską, kad Madagaskaras taptų išsivysčiusia valstybe“, – žadėjo jis ir priminė, kad, skirtingai nuo savo gerokai jaunesnio varžovo, jis turi ilgametę patirtį.

Abu kandidatai negailėjo lėšų rinkimų kampanijai, per kurią rinkėjams buvo dosniai žarstomi ne tik pažadai, bet ir labdara.

M. Ravalomanana yra iš valstiečių šeimos kilęs buvęs pienininkas, sukūręs verslo imperiją. Tuo tarpu A. Rajoelina yra buvęs renginių organizatorius ir sėkmingas verslininkas, pasižymintis gera iškalba ir puikiais bendravimo įgūdžiais.

Madagaskaras, gerai žinomas dėl savo vanilės ir labai vertinamų visžalių sekvojų, tebėra viena skurdžiausių pasaulio valstybių, nurodo Pasaulio bankas. Šioje šalyje 76 proc. žmonių gyvena didžiulio nepritekliaus sąlygomis.

Perrinkimo siekęs kadenciją baigiantis prezidentas Hery Rajaonarimampianina pirmajame rinkimų ture surinko vos 8,82 proc. balsų.

Balsavimas prasidėjo 6 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku.