Tai antradienį naujienų agentūrai PAP pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Marcinas Przydaczius.

„Rusija yra agresorė, tvarkos pažeidėja, taikos pažeidėja, ji taiko senus sovietinius metodus. Tai Rusija puola kitas valstybes, tai Rusija yra revizionistinė šalis, tai Rusija šiandien kelia grėsmę saugumui. Jeigu kam ir reikia saugumo garantijų, tai jų reikia Ukrainai ir Vidurio ir Rytų Europos valstybėms agresyvios Rusijos politikos akivaizdoje“, – pareiškė Lenkijos diplomatas.

Anot jo, E. Macrono žodžiai sukėlė nuostabą.

„Pirmiausia, dabartiniame etape Rusija nesiunčia jokių pasirengimo deryboms signalų, o prieš prasidedant tokioms deryboms Rusijos kariuomenė turi būti išvesta iš užsienio valstybės teritorijos“, – pabrėžė M. Przydaczius.

Pasak jo, jeigu Vakarai taikstysis su Rusijos kariuomenės buvimu kitos valstybės teritorijoje, tai visa tarptautinė teisė nebeturės reikšmės, nes paaiškės, kad reikšmę turi tik brutali jėga.

„Mane stebina, kad Prancūzijos diplomatija šitaip vertina situaciją. Tai neprisideda prie tvarios taikos užtikrinimo. Rusija, jeigu jai pavyks įšaldyti šį konfliktą derybomis, traktuos tai kaip strateginę pauzę, kuri leis jai surengti dar vieną operaciją, kai ji sustiprės kariniu, ekonominiu ir politiniu požiūriu. Mes tai jau matėme vykstant Normandijos formato deryboms“, – pažymėjo jis.

Šeštadienį interviu Prancūzijos transliuotojui TF1 E. Macronas, be kita ko, sakė, kad jis, neseniai lankydamasis Jungtinėse Valstijose, aptarė su prezidentu Joe Bidenu būsimą saugumo tvarką Europoje.

„Tai reiškia, kad vienas iš esminių dalykų yra ginkluotės, galinčios kelti grėsmę Rusijai, dislokavimas“, – pareiškė E. Macronas. Jis pabrėžė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „baimę, kad NATO artėja prie jo durų“, ir teigė, jog V. Putinas tai ne kartą išsakė. „Ši problema bus tarp taikos klausimų, todėl turime tam rengtis“, – kalbėjo E. Macronas.

Vokietijos politikai atmeta E. Macrono pastabas

Vokietijos valdančiosios socialdemokratų (SPD), žaliųjų ir Laisvųjų demokratų (FDP) koalicijos politikai atmetė Prancūzijos prezidento E. Macrono mintis apie galimą ateities saugumo architektūrą Europoje.

SPD užsienio politikos ekspertas Nilsas Schmidas sekmadieniniam laikraščio „Die Welt“ leidiniui sakė: „E. Macrono žodžiai stebina. NATO niekada nekėlė grėsmės Rusijai, bet sukūrė bendrą pamatą saugumo klausimais NATO ir Rusijos steigiamuoju aktu“.

Dabar, anot jo, reikia garantuoti Europos saugumą Rusijos keliamos grėsmės akivaizdoje. „Kol Rusija vykdo imperialistinę užsienio politiką, visos Europos taikos tvarka, kuri apimtų ir Rusiją, neįmanoma“.

Laisvųjų demokratų (FDP) užsienio politikos ekspertas Ulrichas Lechte apie E. Macrono diplomatines pastangas sakė: „Gera iniciatyva, bet svarbiausia tokių derybų sąlyga yra Rusijos ir Ukrainos pasirengimas. Agresorė visuomet yra Maskva“.

Žaliųjų atstovas Jürgenas Trittinas „Die Welt“ sakė: „Saugumo garantijos yra svarbios – bet jos negali būti vienašališkos. Tie, kurie jų reikalauja, pirmiausia turi aiškiai išdėstyti, kokios saugumo garantijos žadamos Ukrainai“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)