Tai buvo naujas smūgis politinę daugumą parlamente sudariusiai E. Macrono partijai “Respublika, pirmyn!” (LREM), kuri dar prieš savaitę prarado dalį įstatymų leidėjų. Partija neteko politinės daugumos parlamente iš jos praeitą savaitę pasitraukus 17 narių, tačiau pareigūnai tvirtina, kad E. Macrono partija ir toliau sėkmingai vykdys teisėkūrą.

Vėliausiai partiją palikę septyni parlamento nariai prisijungs prie naujos frakcijos pavadinimu „Veikime kartu“ ( Agir Ensemble ), kuri bus jau dešimtoji parlamentinė partiją Prancūzijos Nacionaliniame Susirinkime. Šis parlamentinių partijų skaičius yra didžiausias per Prancūzijoje pastarųjų dešimtmečių istoriją.

Partiją pakeisti nusprendę valdininkai teigė, kad ir toliau liks ištikimi LREM, tačiau naujoji frakcija bus „itin aktyvi“ ir gebės efektyviai prisidėti prie valstybės gaivinimo pasibaigus koronaviruso pandemijai.

Pastarieji pokyčiai sumažino partijos „Respublika, pirmyn!“ narių skaičių parlamente iki 281; absoliučiai daugumai sudaryti reikėtų 289 narių.

LREM turėjo 314 narių daugumą po 2017 metais įvykusių parlamento rinkimų, surengtų E. Macronui iškilus į valdžią.

Tačiau E. Macrono politinė organizacija ėmė po truputį byrėti, ypač pastarosiomis savaitėmis, nors LREM vis dar remia centro frakcija „MoDem“.

Naujosios frakcijos „Veikime kartu“ vadovas Olivier Bechtas tvirtino, kad naujai susiformavusi politinė grupė nestoja į opoziciją E. Macrono partijai ir kad ji „rems prezidento sprendimus“, taip pat bus „trečiasis [parlamentinės] daugumos ramstis“ kartu su „Respublika, pirmyn!“ ir „MoDem“.

Vienas iš kalbintų valdžios atstovų nesureikšmino pastarųjų pokyčių sakydamas, kad frakcija „Veikime kartu“ bus „visiškai ištikimas, papildantis daugumą ramstis“.

Tačiau kitas šaltinis teigė, kad ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as per virtualų susitikimą su LREM priklausančiais parlamentarais kritikavo narių pasitraukimą iš E. Macrono partijos.

E. Macronas ketina siekti antrosios prezidento kadencijos per 2022 metų rinkimus. Specialistai mano, jog jo laukia įtemptos varžybos su kraštutinių dešiniųjų sparno atstove Marine Le Pen.

Iš konsultacinės agentūros „Odoxo“ apklausos, paskelbtos antradienį, matyti, kad per praeitą mėnesį E. Macrono populiarumas krito septyniais procentiniais punktais iki 35 procentų. Tai kone nušlavė populiarumo ūgtelėjimą Prancūzijos kovos su koronavirusu pradžioje.

Praeitą savaitę 17 LREM narių paskelbė, kad suformavo naują politinę grupę „Ekologija, Demokratija, Solidarumas“ (EDS), sieksiančią teigiamų pokyčių aplinkosaugos srityje, „modernizuotų“ politinę sistemą ir sumažintų socialinę nelygybę.