Praėjus metams nuo kadencijos pradžios E. Macronas parodė nekantraująs dėl to, kad Vokietija nesutinka su jo euro zonos reformų pasiūlymais, tarp kurių yra ir siūlymai skirti atskirą euro zonos finansų ministrą bei turėti bendrą euro zonos biudžetą.

„Nelaukite, veikite dabar“, - E. Macronas karštai kreipėsi į A. Merkel, dalyvavusią Achene vykusioje apdovanojimų ceremonijoje, kurioje Prancūzijos prezidentui buvo įteiktas prestižinis Karolio Didžiojo apdovanojimas už pastangas didinti ES integraciją ir sanglaudą.

Pasak Prancūzijos prezidento, laikais, kai Jungtinės Valstijos traukiasi iš Irano branduolinio susitarimo ir Paryžiaus klimato kaitos susitarimo bei grasina sąjungininkėms baudžiamaisiais muitais, Europai labiau nei bet kada reikia būti vieningai ir rodyti, kad yra stipri.

„Jei sutiksime su tuo, kad kitos didžiosios galybės, įskaitant sąjungininkes (...) spręs dėl mūsų diplomatijos krypties, saugumo ir kartais netgi vers mus prisiimti didžiausią riziką, tuomet mes nesame labiau suverenūs ir negalime būti patikimesni visuomenės akyse“, - sakė E. Macronas, neslepiamai kritikuodamas JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo.

Paskelbdamas, kad pasitraukia iš šio susitarimo, D. Trumpas taip pat įspėjo Europos įmones nutraukti veiklą Irane - priešingu atveju joms grės sankcijos.

Tačiau E. Macronas paragino europiečius priešintis iš užsienio sklindančiam diktatui. „Nebūkite silpni“, - sakė jis.

„Turime rinktis, statyti ir kalbėtis su visais, kad įtvirtintume savo pačių suverenumą. Tai bus stabilumo Artimuosiuose Rytuose garantas“, - pabrėžė E. Macronas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)