Per penkias valandas trukusį susitikimą ir vakarienę Kremliuje pirmadienį E. Macronas pareiškė, kad pasiūlė V. Putinui „konkrečias saugumo garantijas“.

„Man pavyko pasiekti, kad nebus pablogėjimo ar eskalavimo“, – žurnalistams sakė E. Macronas, atvykęs į Kijevą derybų su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Mano tikslas buvo sustabdyti žaidimą, užkirsti kelią eskalacijai ir atverti naujas perspektyvas, – sakė E. Macronas. – Manau, kad pasiekiau šį tikslą“.

V. Putinas, pareikalavęs plačių saugumo garantijų iš NATO ir JAV, sakė E. Macronui, kad Maskva „darys viską, kad rastų visiems tinkamus kompromisus“.

Jis sakė, kad keli E. Macrono pateikti pasiūlymai galėtų „sudaryti pagrindą tolesniems žingsniams“ siekiant sušvelninti krizę dėl Ukrainos, tačiau nepateikė jokių detalių.

Maskva, pasiųsdama savo karinę techniką prie Ukrainos sienų, tuo pat metu paskelbė reikalavimus, Vakarų nuomone, nepriimtinus, be kita ko – ir neleisti Ukrainai įstoti į NATO bei išvesti aljanso pajėgas iš Rytų Europos.

Prancūzijos prezidentūra pareiškė, kad E. Macrono atsakomieji pasiūlymai apima abipusį įsipareigojimą nesiimti jokių naujų karinių veiksmų, strateginio dialogo pradžią ir pastangas atgaivinti taikos procesą Kijevo ir Maskvos remiamų separatistų konflikte Rytų Ukrainoje.

Ji taip pat pranešė, kad susitarimu bus užtikrintas maždaug 30 tūkst. Rusijos karių išvedimas iš Baltarusijos, kai šį mėnesį pasibaigs bendros karinės pratybos.

„Nebūčiau nė pamanęs, kad jis vakar būtų ėmęsis kokių nors žingsnių“, – apie V. Putiną kalbėjo E. Macronas.

Kijevo „raudonosios linijos“

E. Macrono, pirmojo Vakarų lyderio, susitikusio su V. Putinu nuo krizės pradžios gruodžio mėnesį, dabar laukia sunki užduotis įtikinti atsargųjį V. Zelenskį priimti bet kokius kompromisus.

Kijevas nubrėžė tris „raudonąsias linijas“, kurių, kaip teigia, neketina peržengti, kad rastų sprendimą: jokių kompromisų dėl Ukrainos teritorinio vientisumo, jokių tiesioginių derybų su separatistais ir jokio kišimosi į šalies užsienio politiką.

Maskva spaudžia Ukrainą pasiūlyti nuolaidų Rusijos remiamiems sukilėliams, kurie nuo 2014 metų kovoja su Kijevu konflikte, nusinešusiame 14 tūkst. gyvybių.

Spaudos konferencijoje su E. Macronu В. Putinas savotiškai paragino V. Zelenskį laikytis 2015 metais pasiektų, bet faktiškai neveikiančių Minsko susitarimų žodžiais „Patinka, nepatinka, kentėk, gražuole mano“. Pasak Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo, V. Putinas turėjo galvoje, kad valstybė turėtų laikytis prisiimtų įsipareigojimų.

Ši V. Putino pastaba sukėlė karštas diskusijas internete. Kai kas teigė, kad V. Putinas vartoja tokią leksiką, kuri pateisina prievartavimą, o kiti sakė, kad tai tik posakis, naudojamas vaikams barti.

Rusijos lyderis perspėjo, kad E. Macrono derybos Kijeve „taip pat nebus lengvos“ ir pareiškė, kad planuoja vėl pasikalbėti su Prancūzijos prezidentu po šio susitikimo su V. Zelenskiu.

Ukraina teigia, kad Kremlius nori pasinaudoti dviem atsiskyrusiais rytiniais regionais, kuriuos remia kaip svertą, kad šalis liktų Maskvos įtakoje.

Rusija neigia, kad planuoja invaziją, tačiau JAV perspėja, kad ji sutelkė 70 proc. pajėgų, kurių jai prireiks didelio masto puolimui.

Vakarai nervingai laukia artėjančių pratybų, kurios prasidės ketvirtadienį ir kurioms vykdyti Rusija pasiuntė tūkstančius karių į Baltarusiją, šiauriau Kijevo.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas vietos televizijai sakė, kad Kijevas planuoja visoje šalyje lygiagrečiai surengti pratybas, kuriose būtų išbandomos Vakarų tiekiamos prieštankinės raketos ir koviniai bepiločiai orlaiviai iš Turkijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)