„Ar galime šiandien atverti priėmimo procedūrą kariaujančiai šaliai? Nemanau. Ar mes užtrenksime duris ir pasakysime (Ukrainai) „Niekada“? Tai nebūtų teisinga“, – kalbėjo Prancūzijos prezidentas, Versalyje susitinkant Europos Sąjungos lyderiams.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte teigė pasakęs Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad Ukrainos įstojimas į ES negali būti pagreitintas.

„Nėra tokio dalyko kaip greita procedūra. Taip pat privalome turėti omenyje ir vakarų Balkanų šalis, kurios kai kuriais atvejais dirbo daugiau kaip dešimtmetį, kad taptų vien kandidatėmis į narystę. Pavyzdžiui, Albanija, Makedonija“, – sakė Nyderlandų politikas.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas E. Macronas taip pat pareiškė, kad Europos šalys turi nuspręsti, kokiu greičiu ES galėtų sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių.

Antradienį Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų pirmininkai pasirašė bendrą pareiškimą, kuriuo išreiškė remiantys Ukrainos eurointegracijos siekius ir paragino Europos Sąjungos šalis kuo greičiau suteikti Ukrainai kandidatės į ES statusą, pranešė Lietuvos Seimo pirmininkės kanceliarija.

„Remti Ukrainos siekį tapti visateise Europos Sąjungos nare ir kuo greičiau suteikti jai ES kandidatės statusą būtų galingas ir veiksmingas atsakas į Rusijos karinę agresiją ir reikšminga pagalba Ukrainai šiuo sunkiu metu“, – rašoma pareiškime.

Baltijos šalių parlamentų pirmininkai pareiškė dėsiantys visas pastangas, kad eurointegracijos keliu einanti Ukraina gautų reikalingą pagalbą, ir pakvietė Europos Sąjungos valstybių narių parlamentus padaryti tą patį. Be to, paragino savo ir kitų ES šalių vyriausybes imtis praktinių žingsnių, kad šis Ukrainos siekis būtų įgyvendintas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją