„Šiandien turime informacijos, kuri užtikrintai rodo, kad Sirijos kovotojai iš džihadistų grupuočių per Gaziantepą pasiekė operacijų zoną Kalnų Karabache. Tai – labai rimtas naujas faktas, kuris keičia situaciją“, – sakė E. Macronas atvykęs į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje.

Armėnija apkaltino Turkiją siunčiant samdinius, kad paremtų savo sąjungininką Azerbaidžaną, o pirmadienį Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad Ankara iš Sirijos šiaurės išsiuntė mažiausiai 300 jai lojalių kovotojų.

Pats E. Macronas šią savaitę pasmerkė Turkijos „neapgalvotus ir pavojingus“ pareiškimus, kuriais ji išreiškė palaikymą Baku.

Teiginiai, kad Turkija kišasi į konfliktą, turėtų užduoti toną ketvirtadienį prasidedančiam viršūnių susitikimui, per kurį, be kita ko, bus svarstomi ES santykiai su Ankara, Graikijai ir Kiprui raginant užimti griežtą poziciją jų ilgametės priešininkės atžvilgiu.

Etninių armėnų kontroliuojamas regionas paskelbė nepriklausomybę nuo Azerbaidžano suirus Sovietų Sąjungai. Tas žingsnis 10-o dešimtmečio pradžioje išprovokavo Kalnų Karabache karą, pareikalavusį 30 tūkst. žmonių gyvybių.

Tačiau regiono nepriklausomybės vis dar nepripažįsta jokia šalis. Derybos konfliktui išspręsti yra iš esmės įstrigusios nuo 1994 metais pasiekto ugnies nutraukimo susitarimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)