Planuojama kelių savaičių kelionė pademonstruos, kad Prancūzijos draugystė su JAV siekia toliau nei laikini prezidentų nesutarimai.

Vienintelis Prancūzijos lėktuvnešis „Charles de Gaulle“, galingiausias pasaulyje laivas už JAV karinio jūrų laivyno ribų, trečiadienį išplaukia į jūrą, o kitais metais pasieks Indijos vandenyną. Jis pradeda bendrą misiją su JAV, ir kelionėje jį lydės amerikiečių fregata, praneša Eliziejaus rūmai.

Keturiasdešimtmetis E. Macronas savo tautiečiams pademonstruos atnaujintą laivą, sykiu pasigirdamas technologiniais ir kariniais Prancūzijos pasiekimais. Jis dalys tiesioginius interviu iš laivo denio ir gyvens kartu su įgula. Vyriausiasis kariuomenės vadas E. Macronas siekia parodyti, kad Prancūzija – vienintelė valstybė, neskaitant JAV, turinti branduolinį lėktuvnešį, – yra solidi jėga pasaulio reikaluose.

„Iš tiesų trokštama parodyti, kad Prancūzija – pasaulinė jėga, karinė jėga, kuri gali kalbėtis su JAV kaip su sau lygia, kurią D. Trumpas privalo gerbti, ir kurios žodis pasaulinėje diplomatijoje – svarus", – teigia Pierre'as Grosser'as, Paryžiaus politikos mokslų instituto istorijos profesorius.

Žodžių karas

Antradienį D. Trumpas drėbė Prancūzijos adresu, tviteryje pareikšdamas, kad per abu pasaulinius karus JAV išgelbėjo šalį nuo vokiečių.

Tai pakurstė E. Macroną sekmadienį kandžiai pareplikuoti, kad nacionalizmas yra patriotizmo išdavystė – taiklus įgėlimas buvo skirtas D. Trumpui, kuris primygtinai skelbiasi esąs „nacionalistas“.

Be to, E. Macronas pasiūlė „Europos kariuomenės“ idėją, kuri Senajam žemynui leistų tapti labiau nepriklausomu nuo JAV. Jo idėją palaikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Vis dėlto Prancūzijos ir JAV kariuomenėms, kurios buvo sąjungininkės ilgiau nei du šimtmečius, bendradarbiauti sekasi geriau, nei būtų galima spręsti iš jų vadovų apsižodžiavimo šią savaitę.

„Nemanau, kad šios tviterio žinutės galėtų kelti kokį nors pavojų Prancūzijos ir JAV kariniams santykiams, – teigia Martinas Quencezas, Jungtinių Valstijų Germano Maršalo fondo analitikas. – Puikus karinis bendradarbiavimas tarp šių dviejų šalių nepriklauso nuo tviterio tauškalų.“

JAV ir Prancūzijos partnerystė apima daugelį sričių – kovos su terorizmu misijas Afrikoje ir Sirijoje, jungtinę Hormūzo sąsiaurio priežiūrą, karinius apmokymus ir žvalgybą. „Charles de Gaulle“, kurio atnaujinimo darbai truko 18 mėnesių, yra suprojektuotas jungtis prie JAV karinio jūrų laivyno laivų.

Draugystė, nebijanti išbandymų

Prancūzų lėktuvnešis taps dalimi to, ką E. Macronas pavadino „Indijos ir Ramiojo vandenyno ašimi“ – strategija, skirta išplėtoti Prancūzijos santykius su tautų grupe, apimančia Japoniją, Australiją, Indiją ir JAV.

Šios šalys, kurias sieja karinė partnerystė, glaudžiai bendradarbiauja siekdamos apriboti Kinijos jūrinius reikalavimus ir palaikyti atviras ir saugias laivybos linijas prekybai Ramiojo vandenyno viduryje – regione, kuris tęsiasi nuo Somalio iki Midvėjaus Atolo.

Spalį vykusio vizito Paryžiuje metu JAV gynybos sekretorius Jamesas N. Mattisas gyrė šių dviejų kariuomenių „išbandymų nebijančią draugystę“ ir kalbėjo apie prancūzų „pagarbą ir natūralią simpatiją savo draugams JAV kariuomenėje“.