Tai prezidentas pareiškė nekantriai lauktoje svarbioje kalboje apie kovą su islamo radikalizmu Prancūzijoje.

E. Macronas pabrėžė, kad Prancūzijoje nebus daroma „jokių nuolaidų“ įgyvendinant naujas priemones, skirtas išstumti religiją iš švietimo ir viešojo sektoriaus.

„Islamas yra religija, kuri mūsų dienomis visame pasaulyje išgyvena krizę – matome tai ne tik mūsų šalyje“, – kalbėjo prezidentas.

Jis paskelbė, kad vyriausybė dar šįmet pristatys įstatymo projektą, skirtą stiprinti pasaulietiškumą Prancūzijoje kaip atsvarą „islamistų ekstremizmui“.

E. Macronas sakė, kad islamas išgyvena krizę dėl „kraštutinio jo pozicijų radikalėjimo“.

Anot prezidento, naujomis priemonėmis siekiama spręsti stiprėjančios islamo radikalizacijos problemą Prancūzijoje ir pagerinti mūsų „gebėjimą sugyventi“.

„Pasaulietiškumas yra vieningos Prancūzijos rišamoji medžiaga“, – pabrėžė E. Macronas, tačiau pridūrė, kad neprotinga stigmatizuoti visus musulmonų tikinčiuosius.

Įstatymas leidžia žmonėms išpažinti bet kokį pasirinktą tikėjimą, sakė prezidentas. Tačiau, anot jo, demonstruoti išpažįstamo tikėjimo simbolių jokiomis aplinkybėmis neleistina mokyklose ar viešajame sektoriuje.

E. Macronas paskelbė, kad Prancūzija sieks „išvaduoti“ islamą Prancūzijoje nuo įtakos iš užsienio, gerindama mečečių finansavimo priežiūrą.

Taip pat bus įdėmiau stebima, kad mokyklos ir asociacijos užsiimtų tik religinėms bendruomenėms reikalinga veikla.

Prancūzija pastaraisiais metais buvo priversta nuodugniau pažvelgti į savo pamatines respublikos vertybes, kurioms, daugelio nuomone, iškilo grėsmė, šaliai nuo 2015 metų išgyvenus virtinę teroristinių atakų, nukreiptų prieš pasaulietines vertybes, tokias kaip žodžio laisvė.

E. Macronas kalbėjo praėjus savaitei po išpuolio prie buvusios satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijos Paryžiuje, per kurį jaunuolis mėsos kapokle sužalojo du žmones. Vyriausybė pasmerkė šį išpuolį kaip " islamistų terorą aktą“.

2015 metų sausį per islamistų ataką šio savaitraščio redakcijoje žuvo 12 žmonių, tarp jų keli garsiausi Prancūzijos karikatūristai. Šį ataka buvo surengta keršijant „Charlie Hebdo“ už publikuotas pranašo Muhammado karikatūras,

Šių metų sausį šalyje vėl užvirė diskusijos apie žodžio laisvę, vienai paauglei sulaukus grasinimų mirtimi, kai ši socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė necenzūrine leksika persunktą žinutę, nukreiptą prieš islamą.

Rugsėjį grupė parlamentarų paliko posėdžių salę, kai į parlamentą atėjo studentė su hidžabu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)