Reikalingi „tikri strateginiai debatai“, - pabrėžė Prancūzijos vadovas. Jis teigė, jog džiaugiasi, kad jie dabar prasidėjo. NATO negali kalbėti tik apie gynybos išlaidas, pridūrė E. Macronas.

Anot jo, Aljanse yra klausimų, į kuriuos neatsakyta. Jis paminėjo JAV ir Rusijos pasitraukimą iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF). „Tačiau NATO taip pat turi ir savęs paklausti – kas yra mūsų priešas, - kalbėjo E. Macronas. – „Kaip mums kartu reaguoti į tarptautinį terorizmą?“

E. Macronas lapkričio pradžioje pareiškė, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“. Jis tai argumentavo NATO narės Turkijos įžengimu į Šiaurės Siriją ir nesuderintu JAV dalinių atitraukimu iš regiono.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas į tai reagavo piktai ir D. Macrono žodžius pavadino „nepagarbiais“ ir „labai įžeidžiančiais“ Aljanso partneres. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo ruožtu praėjusios savaitės pabaigoje pareiškė, kad tai patį E. Macroną ištiko „smegenų mirtis“. Jis, be to, pagrasino blokuoti viršūnių susitikimo sprendimus, jei NATO narės Kurdų liaudies apsaugos dalinių (YPG) Šiaurės Sirijoje neįvardys „teroristine organizacija“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)