Jis pirmadienį ES užsienio reikalų ministrų susitikime Liuksemburge reikalavo „padarinių“ tokioms oro kompanijoms. Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką H. Maasas pavadino „valstybinio žmonių kontrabandos tinklo vadeiva“.

„Mes Europoje susiduriame su faktu, kad A. Lukašenka naudoja pabėgėlius kaip instrumentą, kad darytų spaudimą Europos valstybėms, - kalbėjo H. Maasas. – A. Lukašenka yra ne kas kitas, kaip valstybinio žmonių kontrabandos tinklo vadeiva“.

ES kaltina A. Lukašenką tyčia gabenant pabėgėlius iš Artimųjų Rytų per Lietuvą, Latviją ir Lenkiją į ES ir taip keršijant už Europos sankcijas Minskui.

Tačiau, anot H. Maaso, yra ir „oro bendrovių, kurios dar ir uždirba, gabendamos pabėgėlius į Vokietiją ar kitas Europos šalis“. Todėl sankcijos esą šiuo atveju yra tinkamas dalykas.

ES jau gegužę uždraudė baltarusių oro kompanijoms naudotis Europos oro erdve. Tačiau oro bendrovės Europos Sąjungoje, anot žiniasklaidos, valstybinei Baltarusijos kompanijai „Airline Belavia“ skiria orlaivius lizingu ar teikia techninę pagalbą.

Viena didžiausių platformų tokių lėktuvų lizingavimui yra Airija. Airių užsienio reikalų ministras Simonas Coveney‘is Liuksemburge pareiškė, kad naujos sankcijos neturėtų būti nukreiptos prieš galiojančias oro bendrovių sutartis su „Belarus“. Tačiau ES esą galėtų baudžiamąsias priemones taikyti „būsimam orlaivių „Belavia“ bendrovei lizingavimui“. Pabėgėlių gabenimą per Baltarusiją S. Coveney‘is bet kokiu atveju pavadino „visiškai nepriimtinu“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)