47 metų lyderis, nesutaikomas Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešininkas, per rinkimus prarado Gruzijos vadovo postą po to, kai 2008 metų rugpjūtį pralaimėjo trumpą, bet pragaištingą karą su Kremliaus pajėgomis, per kurį ši maža Kaukazo valstybė prarado ginčijamas separatistines teritorijas.

Tačiau M.Saakašvilis buvo iškilus veikėjas per Ukrainą 2013–2014 metų žiemą vykusius Maidano protestus, galiausiai nušlavusius Maskvos palaikomą administraciją ir iš pažiūros nukreipusius šią šalį suartėjimo su Vakarais kryptimi.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka atsidėkojo M.Saakašviliui šių metų gegužę, kai netikėtai paskyrė jį Odesos srities gubernatoriumi. Tas regionas prie Juodosios jūros tebėra tvirtai kontroliuojamas Kijevo vyriausybės ir pasižymi turtinga kultūrine istorija, o pati Odesa yra judrus uostas.

M.Saakašvilio palaikymas karo nuniokotoje Ukrainoje buvo didelis – daugiausiai dėl jo pastangų įveikti vietos korupciją ir ankstesnių pasiekimų, kai jis sugebėjo paversti kyšininkavimu pagarsėjusią Gruzijos policiją skaidria teisėsaugos jėga, pelniusia visuomenės pasitikėjimą.

Gerai ukrainiečių kalbą mokantis gruzinų politikas greitai pradėjo atakuoti premjerą Arsenijų Jaceniuką dėl jo numanomų ryšių su jokių skrupulų neturinčiais oligarchais, taip pat dažnai užsimindavo, kad pats kada nors galėtų tapti ministrų kabineto vadovu.

Tačiau Odesos rinkimų komisija trečiadienį paskelbė, kad meras Henadijus Truchanovas, esą susijęs glaudžiais verslo ryšiais su M.Saakašvilio oponentu Ihoriu Kolomijskiu, sekmadienį buvo perrinktas, surinkęs 52,9 proc. balsų.

M.Saakašvilio palaikomas kandidatas Saša Borovikas liko antras, bet surinko tik 25,7 proc. balsų.

Buvęs Gruzijos lyderis pareiškė, kad rinkimams buvo prastai vadovaujama ir kad juos temdė pažeidimai.

„Visos balsavusių rinkėjų apklausos aiškiai rodė, kad dabartinis meras neperžengs 50 proc. slenksčio, – M.Saakašvilis sakė duodamas interviu televizijai. – Turime duomenis iš daugiau negu 80 apylinkių, ir beveik kiekvienoje iš jų buvo pažeidimų.“

Pasak jo, kai kurie „balsalapiai buvo pakeisti dabartinio mero naudai“.

Odesos policija nurodė jau pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl kaltinimų rinkimų klastojimu.

Pareigūnai taip pat patvirtino, kad rinkimų „komisijos nariai veikiausiai keitė skaičius oficialiame protokole vieno iš kandidatų naudai“.

H.Truchanovas anksčiau priklausė dabar jau paleistai Regionų partijai, kuri atvedė į valdžią Rusijos palaikomą prezidentą Viktorą Janukovyčių per įtemptus rinkimus 2010 metais.

Jis taip pat palaikė Kremliaus šalininkų protestus etniškai mišrioje Odesoje, kurie vyko, kai V.Janukovyčius buvo nuverstas ir pabėgo į Rusiją.