Tokią nuomonę politikas išsakė per interviu „Komsomolskaja pravda“. Žurnalistai buvusį prezidentą kalbino minėtosios kampanijos 30-ųjų metinių išvakarėse.

M. Gorbačiovas įsitikinęs, kad riboti prekybą alkoholiu ir provokuoti nelegalią alkoholio gamybą buvo neteisingas sprendimas. Būtų buvę protingiau ne imtis radikalių veiksmų, bet tikslo siekti laipsniškai ir užtikrintai, skelbia newsru.com.

M. Gorbačiovui stojus prie Sovietų Sąjungos valdžios vairo, buvo fiksuojamas rekordinis alkoholio vartojimas, tad prezidentas ėmėsi precedento neturinčios antialkoholinės kampanijos: sutrumpintas laikas, kada galima prekiauti alkoholiu, padidintos kainos, pritaikyta kvotų cukrui, būtinam naminukės gamybai.

Per interviu „Komsomolskaja Pravda“ M. Gorbačiovas pareiškė, kad kampaniją sugalvojo ne jis: „Centrinis komitetas jau šešerius metus vykdė kovos su alkoholio vartojimu programą, taikė įvairias priemones. Viskas prasidėjo dar valdant Brežnevui... Tiesą sakant, Leonidą Iljičių (Brežnevą) privertė pritarti šiai idėjai“, – sakė M. Gorbačiovas ir pabrėžė, kad L. Brežnevui iš pradžių ši idėja nebuvo prie širdies, „tačiau po truputį jis tam buvo paruoštas“, politiką cituoja „RIA Novosti“.

Kaip teigia buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas, prieš pradedant vykdyti antialkoholinę kampaniją, „kelerius metus visuomenėje dėl alkoholio vartojimo buvo rimtų problemų – dėl to pastebimai padaugėjo skyrybų“.

Svarstant, kokių priemonių imtis, buvo iškilusi ir reali vadinamojo sausojo įstatymo grėsmė, prisimena M. Gorbačiovas: „Buvo ir prašymų priimti sausąjį įstatymą. Atsimenu, kaip audringai šį klausimą aptarinėjome Politiniame biure... Buvo tokių pageidavimų, tačiau viršų paėmė supratimas, kad pyktis su visuomene neverta“.

Prisimindamas kampanijos eigą, M. Gorbačiovas pareiškė, kad „nevertėjo riboti prekybos ir skatinti naminukės gamybos“. „Reikėjo planą vykdyti laipsniškai, o ne užsimoti staiga“, – praeities sprendimą kritikuoja M. Gorbačiovas.

„Pradėjo užsidaryti parduotuvės, ypač Maskvoje. Nusidriekė ilgiausios eilės. Padidėjo naminukės gamyba. Parduotuvėse nebeliko cukraus. Reikėjo ne imtis tokios kampanijos, o planuoti ilgalaikę kovą su alkoholizmu. Bandymai išblaivinti visuomenę per trumpą laiką nepasiteisina“, – teigia M. Gorbačiovas.

M. Gorbačiovas prisiminė ir teigiamų kampanijos aspektų.

Pavyzdžiui, Sovietų Sąjungos žmonės tikrai pradėjo vartoti mažiau alkoholio.

„Sumažėjo mirtingumas, padidėjo gimstamumas. Vykdant antialkoholinę kampaniją, mirė net 1,6 mlrd. žmonių mažiau nei ankstesniais metais. Pastebimai sumažėjo nelaimingų atsitikimų skaičius keliuose“, – prisimena buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas.

Kalbant apie vynuogynų naikinimą, kuris susilaukė aršios kritikos, M. Gorbačiovas pareiškė, kad tokio nurodymo nedavęs: „Viskas priešingai, kalbėta tik apie tai, kad trūko vynuogių valgymui, nes visos atitekdavo vyno gamybai“.