Apie tai buvęs „Jukos“ vadovas pasakojo savo interviu „Deutsche Welle“ po Berlyne įvykusios jo apsakymų rinkinio „Kalėjimo žmonės“ prezentacijos.

„Be jokios abejonės, V. Putinas, kuriam svarbi tik jo asmeninė pozicija, turi sąlygų, kurias jis norėjo iškelti Ukrainai, rinkinį. Jei Ukraina jas priims, manau, V. Putinas nutrauks vienokius ar kitokius prieš Ukrainą nutaikytus veiksmus. Tačiau nesu įsitikinęs, ar šių sąlygų priėmimo atveju Ukraina liktų nepriklausoma valstybe“, - sakė M. Chodorkovskis.

Tačiau jis nemano, kad dėl Vakarų taikomų sankcijų V. Putino keliamos sąlygos gali tapti išmintingesnės, rašo newsru.com.

M. Chodorkovskio manymu, šiuo metu ne tik Ukraina, bet ir pats V. Putinas yra atsidūręs keblioje situacijoje, į kurią pateko dėl savo kaltės.

Buvęs „Jukos“ vadovas nelinkęs pernelyg optimistiškai vertinti V. Putino ir naujojo Ukrainos prezidento Petro Porošenkos suartėjimo, kurio pradžia tapo birželio 6 d. Prancūzijos Normandijos regione įvykęs jų susitikimas, tačiau M. Chodorkovskis linkęs manyti, kad situacija pagaliau pajudėjo iš mirties taško.

Taip pat M. Chodorkovskis įsitikinęs, jog vietoje galinčių prie Eurazijos sąjungos prisijungti tautų ir valstybių subūrimo aplink Rusiją pasitelkus „minkštąją galią“, V. Putinas pasiekė visiškai priešingų rezultatų: kaimyninės valstybės jaučia įtampą, o už Rusijos ribų gyvenantiems rusams dėl V. Putino veiksmų užkrauta nepasitikėjimo našta.

„V. Putinas paprasčiausiai išdavė milijonus rusų“, - šiuo metu susiklosčiusią situaciją apibendrino jis.

Vis dėlto M. Chodorkovskis įsitikinęs, kad Rusijai ir Ukrainai verta toliau eiti savo istoriniu keliu kartu, tačiau šis kelias turėtų vesti į „globalų pasaulį, kalbant tiksliau, - į Europą“.

Be to, dėl savo šalies likimo ukrainiečiai turi apsispręsti patys lygiai taip pat kaip rusai turi spręsti Rusijos likimą.

„Jei Ukraina nori laisvės ir suvereniteto, jai teks šį norą apginti“, - savo poziciją išsakė M. Chodorkovskis.

10 metų kalėjime praleidusiam buvusiam verslininkui M. Chodorkovskiui 2013 m. gruodžio mėn. V. Putinas suteikė amnestiją. Iš karto po to jis išvyko į Vokietiją.

Šių metų kovo mėn. pabaigoje jam buvo suteiktas laikinas leidimas gyventi Šveicarijoje, kur gyvena jo žmona ir vaikai. Tačiau jis svarsto galimybę imtis politinės veiklos.

Tikėtina, kad šios veiklos jis imsis 2014 m. rugpjūčio mėn., kai pasibaigs koreguotas jo įkalinimo terminas.