Apie tai buvęs „Jukos“ vadovas pareiškė per žmogaus teisių organizacijos „Atvira Rusija“ surengtą spaudos konferenciją, kuri buvo paskelbta „Youtube“ svetainėje.

„Kadangi šalyje nėra sąžiningų rinkimų instituto ir kitų mechanizmų, padedančių teisėtai pakeisti valdžią, vienintelė išeitis – revoliucija. Revoliucija Rusijoje neišvengiama. Vienintelis klausimas, ką daryti, kad revoliucija būtų kiek įmanoma taikesnė“, – pareiškė M. Chodorkovskis.

Jis pranešė, kad dirba, siekdamas suteikti visuomenei alternatyvą, praneša gazeta.ru.

„Matau Rusiją kaip teisinę valstybę, su nepriklausomais teismais ir nepriklausomu parlamentu. Rusijai būtina stipri ir savarankiška vyriausybė. Rusijai reikia ir prezidento, kuris po dviejų kadencijų neišsisukinėdamas visiems laikams paliks savo postą“, – pabrėžė M. Chodorkovskis. Kad pasiektų šį tikslą, anot M. Chodorkovskio, šalis privalo išeiti iš izoliacijos ir pakeisti valdžią.

„Rusijos visuomenė turi pripažinti: šalyje įvyko antikonstitucinis perversmas“, – mano jis.

„Revoliucija – labai geras žodis. Ji gali ir turi būti taiki. Mūsų bendras tikslas – siekti taikios revoliucijos“, – pabrėžė M. Chodorkovskis.

Jis prognozuoja, kad dabartinių valdžios rezervų užteks iki 2017 metų. Toliau, jei Vakarai atšauks sankcijas, išaugusio kapitalo užteks dar 2 metams. O jei sankcijos nebus atšauktos, problemos prasidės jau 2018 metais.

„Rusijos opozicijai, be abejo, reikės susivienyti, kad nugalėtų, bet vien šios priemonės neužteks, kaip jos neužteko opozicijai Venesueloje, kol nepasitraukė diktatorius“, – pridūrė jis.

Per spaudos konferenciją M. Chodorkovskis pareiškė, kad jam nepatinka politika, bet jis yra priverstas joje dalyvauti.

„Esu parašęs laišką prezidentui Putinui. Apie šį laišką papasakojau vos tik išėjęs į laisvę. Pasižadėjau nedalyvauti politiniame gyvenime tiek laiko, kurį numatė V. Putinas“, – paaiškino jis, pridūręs, kad minėtas laikotarpis baigėsi 2014 metais, tad jo nebesaisto jokie įsipareigojimai Rusijos vadovybei.

„Manęs nedomina aktyvi politika. Turiu kitų interesų gyvenime. Deja, profesionalai, kurie dalyvavo politikoje būdami opozicijoje, šios funkcijos atlikti negali. O būti pasyviu stebėtoju aš negaliu, todėl tenka daryti tai, kas manęs nedomina ir man nepatinka“, – pareiškė jis.

M. Chodorkovskis taip pat pranešė, kad jo tėvas dabar yra Rusijoje, kur turi „viso gyvenimo darbą – licėjų, ir nesiruošia išvykti iš šalies.“

„Mano tėvas savarankiškas žmogus, kuris pats sprendžia, kur nori gyventi. Aš išsakau jam savo nuomonę, bet sprendimus jis priima pats“, – pasakė M. Chodorkovskis.

Neseniai paaiškėjo, kad Rusijos Federacijos Tyrimų komitetas iškvietė M. Chodorkovskį į apklausą dėl Neftejugansko mero Vladimiro Petuchovo nužudymo 1998 m. M. Chodorkovskio atstovai pareiškė, kad grįžti į Rusiją jis neketina.

M. Chodorkovskis mano, kad byla prieš jį sufabrikuota.

„Pateikti man kaltinimus prieš Naujus metus – sena tradicija. Šis pareiškimas – trečias, ir Putinas jau tris kartus apie tai kalbėjo viešai“, – pareiškė jis ir pažymėjo, kad „žmogžudystė buvo išaiškinta tai pačiais metais, kai ji buvo įvykdyta. Buvo rasti ir vykdytojai, juos suėmė, tačiau po to dėl nesuprantamų priežasčių paleido ir nužudė.“

Pasak jo, byla buvo sufalsifikuota kaip reakcija į jo antikorupcinius pasisakymus 2003 metais, kurie „nepatiko prezidentui Putinui“, o byla vėl atnaujinta siekiant pakeisti valdžiai nemalonią temą ir padaryti spaudimą jo įsteigtai organizacijai „Atvira Rusija“.

„Šiandien viskas valdžiai kelia susierzinimą. Visa darbotvarkė – mėšlas“, – pareiškė M. Chodorkovskis. Pasak verslininko, nuo 2013 metų pabaigos, kai jis išėjo į laisvę, rusų vadovybė neturėjo problemų.

Jis neabejoja, kad nauji kaltinimai jam pateikti, be kita ko, ir kaip reakcija į Kovos su korupcija fondo vykdomą generalinio prokuroro Jurijaus Čaikos šeimos narių veiklos tyrimą.

Pasak jo, pastarąją savaitę įvyko keli dabartinei Rusijos vadovybei nemalonūs informacijos nutekėjimai. Tai Kovos su korupcija biuro tyrimas, „Naujojo laikraščio“ tyrimas, „The New Times“ tyrimas ir ispanų prokuratūros tyrimo publikacija.

Pasak M. Chodorkovskio, vadovybė įprato nepaisyti tokių klausimų, bet jai tai nemalonu. Todėl, jo manymu, ji ir siekia nukreipti dėmesį į jį.

Buvęs „Jukos“ vadovas pareiškė, kad Rusijos ekonomika greitai primins Afrikos šalių ekonomiką, kuri išsilaiko tik iš gamtos išteklių.

„Mes matome, kad rezervų, kurie egzistuoja šiandien, esant dabartiniams devalvacijos tempams užteks apytikriai iki 2017 metų imtinai. Šią problemą vadovybė gali išspręsti arba pagreitindama devalvaciją, arba mėgindama įkalbėti Vakarų šalis panaikinti sankcijas“, – pasakė jis, komentuodamas Rusijos ekonomikos plėtros perspektyvas.

„Visiškai akivaizdu, kad nebendradarbiaudami su technologine prasme išsivysčiusiomis šalimis mes negalėsime palaikyti aukšto Rusijos ekonomikos lygio. Bijau, kad didžiausia mums gresianti problema – prarasime aukštąsias technologijos mokyklas, neteksime darbuotojų, prarasime mokslą, neteksime gabaus jaunimo“, – pasakė jis.