Sekmadienį skelbiamame interviu Rusijos žurnalui „The New Times“ M.Chodorkovskis sako, kad su jo malone nebuvo susietos jokios sąlygos, bet nurodo, kad laiške V. Putinui buvo parašęs: „Neketinu įsitraukti į politiką ir neketinu kovoti už (JUKOS) turto susigrąžinimą“.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje garsiausias Rusijos kalinys pareiškė laukiantis, kad V. Putinas laikysis savo žodžio. Čia jis turėjo omeny Rusijos prezidento pasisakymą apie tai, kad jis nenorėtų šaliai vadovauti iki gyvos galvos.

Apie valandą trukusioje spaudos konferencijoje M. Chodorkovskis atvirai kalbėjo apie malonės prašymą. Esą jis penkerius metus atsisakinėjo prašyti V. Putino malonės, o dabar padėtis pasikeitė, mat Kremlius nustojo reikalauti kaltės pripažinimo.

Ar tai tremtis?

Sekmadienį Berlyne surengta M. Chodorkovskio spaudos konferencija. Joje verslininkas teigė neketinantis mokyti užsienio lyderių, kaip elgtis su V. Putinu. Tačiau sykiu jis pažymėjo, jog Rusijoje liko dar daug politinių kalinių.

Paklaustas, ar buvimas Vokietijoje – savotiška tremtis, buvęs naftos magnatas neslėpė, jog jo išvykimo iš Rusijos norėjo šalies valdžia.

„Neturėjau pasirinkimo. (...) Kai antrą valandą nakties mane pažadino kalėjimo viršininkas, man pasakyta, kad važiuoju namo. Keliaudamas sužinojau, kad kelionė baigsis Berlyne. Konvojus pasitraukė, kai už manęs užsitrenkė vokiečių aviakompanijos lėktuvo liukas“, - pasakojo M. Chodorkovskis.

Jis taip pat pakartojo neketinantis užsiimti politika. „Ketinu užsiimti visuomenine veikla. Kova dėl valdžios – tai ne man“, - sakė M. Chodorkovskis.

Vokietijos viza, išduota Rusijos kaliniui Nr. 1 galioja vienerius metus. „Metus turiu“, - teigė M. Chodorkovskis.

Verslininikas neslėpė, kad jo paleidimas buvo išimtinai V. Putino sprendimo klausimas. Esą malonės prašymas buvo tik formalumas, o ne formalumas - kaltės pripažinimas, kurio Rusijos valdžia ištisai reikalavo. Šio reikalavimo atsisakyta tik dabar.

„Pastaruosius penkerius metus atsisakinėjau rašyti malonės prašymą. Būtent dėl kaltės pripažinimo (reikalavimo - DELFI)“, - sakė jis.

M. Chodorkovskis pažymėjo, jog pripažindamas kaltę jis patvirtintų nebūtus nusikaltimus ir padėtų persekioti buvusius bendražygius Rusijoje.

Tikisi, kad V. Putinas nebus valdovu iki gyvos galvos

Paklaustas, ar gali būti, jog V. Putinas iki mirties vadovaus valstybei, M. Chodorkovskis atsakė paties Rusijos prezidento žodžiais. Anot jo, Rusijos įstatymai leidžia V. Putinui valdyti dar dešimt metų, tačiau pats prezidentas, paklaustas, ar nori valdyti iki gyvos galvos, atsakė neigiamai.

„Tikiuosi, jis savo požiūrio nepakeis“, - įgėlė M. Chodorkovskis.

Palinkėjo laisvės J. Tymošenko

Panašaus likimo sulaukusiai Ukrainos ekspremjerei Julijai Tymošenko M. Chodorkovskis linki laisvės.

„Iš visos širdies linkiu J. Tymošenko kuo greitesnio išėjimo į laisvę“, - sakė M. Chodorkovskis.

Sykiu jis prisiminė, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pastaruoju metu dažnai susitinka su V. Putinu. Ta proga M. Chodorkovskis palinkėjo V. Janukovyčiui pasekt Rusijos prezidento pėdomis ir paleisti politinę kalinę.

„Pradžiai – bent jau vieną“, - sakė M. Chodorkovskis.

Sieks užginčyti nuosprendžius?

Michailas Chodorkovskis negali grįžti į Rusiją, nes iki šiol dar nenutrauktas teismo ieškinys prieš jį ir Platoną Lebedevą dėl 17 mlrd. rublių išieškojimo. Kaip rašo socialiniame tinkle radijo stoties "Kommersant FM" korespondentė Natalija Ždanova, apie tai buvęs "Jukos" vadovas pareiškė gruodžio 22 d. per spaudos konferenciją Berlyne.

Ieškinį dėl 17 mlrd. rublių išieškojimo iš M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo padavė Rusijos mokesčių ir rinkliavų ministerija (vėliau performuota į mokesčių tarnybą). 2005 metais Maskvos Meščiansko rajono teismas šį ieškinį patenkino. Rusijos Federacijos įgaliotinis žmogaus teisių klausimais Vladimiras Lukinas 2012 metais padavė ieškinį į Maskvos teismą su prašymu atšaukti žemesnės instancijos sprendimą, bet 2013 metais buvo gautas neigiamas atsakymas.

Kiek anksčiau žurnalas "The New Times" paskelbė M. Chodorkovskio interviu, kuriame šis įvardino pagrindinę savo grįžimo į Rusiją sąlygą: jis sugrįš į Rusiją, tik jeigu bus tikras dėl galimybės vėliau išvykti į užsienį. M. Chodorkovskio motina šiuo metu gydosi Vokietijoje.

Per spaudos konferenciją Berlyno sienos muziejuje buvęs "Jukos" vadovas atsakė į dešimtis klausimų. M. Chodorkovskis patvirtino neketinantis teismo tvarka siekti susigrąžinti "Jukos" aktyvus, bet prasitarė, kad ir toliau mėgins užginčyti jam paskelbtų nuosprendžių pagrįstumą.

Sočio žaidynes: šventė milijonams ar šventė V. Putinui

Paklaustas, ar siūlytų boikotuoti Sočio Olimpines žaidynes, buvęs milijardierius nuo tokio siūlymo susilaikė.

M. Chodorkovskio žodžiais, žiemos olimpiada - tai milijonų šventė, kurios gadinti nereikia.

„Bet daryti iš olimpiados asmeninę V. Putino šventę taip pat nereikėtų“, - pridūrė garsiausias Rusijos kalinys.

Malonės paprašė, pašalinus vieną sąlygą

M. Chodorkovskis taip pat prabilo apie savo išvykimą į Vokietiją. Anot verslininko, jei ne Vokietijoje gydomos jo motinos sunki liga, V. Putinas galbūt būtų priėmęs kitokį sprendimą.

„Jei mano motina būtų galėjusi būti Maskvoje – toks mano spėjimas – Vladimiras Vladimirovičius sprendimą būtų priėmęs su dideliais sunkumais. (...) Suvokiau, kad išskristi į Berlyną galiu vieną kartą, kaip dabar. O jeigu grįšiu, antrąsyk manęs jau gali nepaleisti iš šalies, kadangi formalių priežasčių, už kurių galima užsikabinti, pakanka“, - atvirai kalbėjo M. Chodorkovskis.

Pasak jo, išvykimas iš Rusijos nebūtinai buvo jo išlaisvinimo sąlyga, tačiau tai procesą gerokai palengvino. Sykiu buvęs naftos magnatas paneigė pranešimus, esą malonės prašymą jis parašė po Rusijos specialiųjų tarnybų agentų apsilankymo.

„Nieko tokio neįvyko. Nes mes su Vladimu Vladimirovičiumi per seniai vienas kitą pažįstame“, - teigė M. Chodorkovskis.

Jis taip pat atskleidė, kad kaltės pripažinimo tarp malonės suteikimo sąlygų nebuvo. Tai ir buvo esminis pasikeitimas – anot verslininko, apie malonės suteikimą Kremlius kalbėjo ir anksčiau, tačiau prisipažinimas buvo keliamas kaip svarbiausia sąlyga.

Michailas Chodorkovskis
„Buvau pasirengęs parašyti bet ką – kad ir apie kosminius laivus, kurie maišo visatos platybes. Tačiau kaltės pripažinimas būtų sukėlęs labai konkrečias pasekmes labai plačiam ratui žmonių. (...) Šįsyk man pasakė: prisipažinimo rašyti nereikia“, - prisiminė M. Chodorkovskis.

Klausiamas, ar grįš į Rusiją, garsiausias šalies kalinys teigė tai galintis padaryti nebent tokiu atveju, jei Kremlius neribos jo judėjimo laisvės.

„Objektyviai žvelgiant, grįšiu tik tokiu atveju, jei būsiu tikras, kad esant būtinybei galėsiu išvykti. Atsižvelgiant į dabartinę mano šeimos situaciją – tai pagrindinė sąlyga“, - teigė jis.

Kaliniai sveikino. Bet tik drąsiausi

Verslininkas papasakojo, kaip kalėjime sutikta žinia apie jo paleidimą. Esą pasveikinti drįso tik tie kaliniai, kurie turėjo pakankamai drąsos.

„Už bendravimą su manimi žmonės patirdavo problemų. Kas nebijojo problemų – tie priėjo, pasveikino“, - kalbėjo M. Chodorkovskis.

Vokietijos ministras optimistiškai kalba apie Rusiją

Tuo tarpu Vokietijos politikai M. Chodorkovskio paleidimą vertina kaip progą išjudinti Kremlių žmogaus teisių klausimu.

Vokietijos užsienio reikalų ministras vienam sekmadienio laikraščiui sakė, kad buvusio rusų oligarcho Michailo Chodorkovskio paleidimas yra geras pagrindas tolesnėms deryboms su Maskva dėl žmogaus teisių klausimų.

Frankas-Walteris Steinmeieris „Tagesspiegel“ sekmadienio numeriui sakė, kad nepriklausomai nuo motyvų Maskvoje pastarosiomis dienomis buvo priimta sveikintinų sprendimų.

Jis paminėjo daugiau kaip 10 metų kalinto M.Chodorkovskio paleidimą šį penktadienį ir amnestiją, patvirtintą Rusijos žemuosiuose parlamento rūmuose.

„(Su) abiem (šiais dalykais) einama teisinga linkme, tai geras pagrindas tolesnėms diskusijoms, kurias norime surengti, būtent modernizavimo ir įstatymo valdžios srityje“, - sakė F.-W.Steinmeieris.

Kremliaus kritikas M.Chodorkovskis penktadienį po staigaus paleidimo atskrido į Vokietiją – vos kelios valandos po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai jam suteikė malonę.

M.Chodorkovskio atvykimas užkulisiuose buvo suorganizuotas su Vokietijos vyriausybe, tarpininkaujant buvusiam užsienio reikalų ministrui Hansui-Dietrichui Genscheriui.