Kaip skelbia „Corriere della Sera“, M. Chodorkovskis prieš keletą dienų pasirodė Donecke – prorusiško judėjimo Ukrainoje epicentre.

Bendraudamas su žurnalistais, M. Chodorkovskis išreiškė nuomonę, jog V. Putinas greičiausiai karo nenori – lygiai taip pat kaip jo nenori ir Ukraina.

„Nemanau, jog bus karas, nors, aišku, garantuoti taip pat negaliu. Remiantis skirtingų analitikų nuomonėmis, V. Putinas keičia pačią valstybės sampratą, mes iš autoritarinio režimo pereiname į totalitarinį“, - sako buvęs oligarchas.

M. Chodorkovskis sankcijas, apie kurias kalba JAV ir Europa, įvardijo kaip neveiksmingą žingsnį.

„Ekonominės sankcijos, net ir pačios griežčiausios, per trumpą laiką jokio poveikio neturės. Rusija turi išteklių, kurie padės išsilaikyti ilgai, mažiausiai trejus ar penkerius metus. Užtenka prisiminti aukso atsargas bei galimybę diversifikuoti klientus tarptautinėje energijos rinkoje. Maskva galėtų rasti naujų dujų ir naftos pirkėjų. Tai reiškia, tiesiog performuluoju klausimą: amerikiečius palikime ramybėje, ar europiečiai galėtų ateinančius trejus ar penkerius metus išlaikyti sankcijas prieš Rusiją?“ - pats klausimą uždavė M. Chodorkovskis.

Kito kelio, išskyrus derybas su V. Putinu, kad ir kokios sunkios jos būtų, nėra, teigia buvęs naftos magnatas.

„Tačiau Ukraina privalo kovoje su Rusijos prezidentu išlikti vieninga. Pirmiausia vieninga ir tvirta turėtų būti pilietinė visuomenė, žmonės. Pokalbis neturėtų būti abstraktus: V. Putinas privalo suprasti, jog stovi prieš tvirtą ir savimi pasitikinčią šalį, gebančią ne tik protingai kalbėti, bet ir, esant reikalui, pasirengusią veikti“, - padrąsino M. Chodorkovskis.