Tokią nuomonę jis išsakė Vašingtone atsiimdamas žmogaus teisių gynimo organizacijos „Freedom House“ jam skirtą apdovanojimą, skelbia „Golos Ameriki“.

Tai buvo pirmasis viešas buvusio „Jukos“ vadovo pasisakymas Jungtinėse Valstijoje po išėjimo į laisvę. Kalėjime jis praleido 10 metų.

M. Chodorkovskis į Ameriką atvyko dalyvauti socialiniame projekte „Otkrytaja Rossija“.

Aršus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas šalies lyderio epochą pavadino „iš gyvenimo išbrauktu laikotarpiu“ – tiek jam asmeniškai, tiek visai jo šaliai.

Rusija ir pasaulis priėjo prie pavojingos ribos, už kurios jau „grėsmingai artėja Trečiasis pasaulinis karas“, mano M. Chodorkovskis.

„Rusija turi tik du kelius: pirmyn – į poindustrinę erą kartu su Europa, arba atgal - į viduramžius, o vėliau ir į pražūtį“, - pabrėžė buvęs „Jukos“ vadovas.

Tas, kuris nori būti stiprus, negali sau leisti žvalgytis atgal, mano M. Chodorkovskis.

Prieš Vakarus nukreipta isterija, anot buvusio Rusijos oligarcho, yra „kompleksų ir konkurencijos baimės, kankinančius marginalus, šiuo metu tapusius Rusijos elitu“, išraiška.

Svarbiausia užduotis, tenkanti jėgoms, norinčioms Rusiją paversti šiuolaikine valstybe, turėtų būti „teisingumo ir sąžiningumo“ balanso atkūrimas, mano M. Chodorkovskis.

Jis pasisako už progresyvinių mokesčių sistemą. Rusija privalo tapti į visuomenės poreikius orientuota tautine valstybe. V. Putino kritikas teigia, kad vienintelis klausimas, ar ji bus teisinė, ar fašistinė.

Karas, kurį Ukrainoje kariauja Rusija, yra pati didžiausia neteisybė, teigia M. Chodorkovskis.

„Tie, kurie siunčia herojus žūti ne dėl valstybinių interesų, ne ginti Tėvynę, o dėl sieko išsaugoti valdžią nedidelės saujelės pluktokratų, siekiančių tokiu būdu pratęsti seniai savo kadenciją baigusio režimo gyvavimą, rankose, nusipelno pasmerkimo“, - pareiškė oratorius.

„Ukrainoje vyksta karas, tačiau šis karas ne dėl Ukrainos ar Rusijos, o dėl valdžios. Tai, kas sukėlė tokį audringą vietinių reakciją, jau labai greitai rusų tautai atneš labai daug nelaimių“, - perspėjo M. Chodorkovskis.

Rusija įsmuko į labai pavojingas istorines vėžes. Jeigu nori išsigelbėti, privalo mobilizuoti visas rusų tautos jėgas, teigia M. Chodorkovskis.

Norint pažadinti tautą, „proeuropietiškai mažumai“ būtina įrodyti savo moralinį savarankiškumą, pasirengimą laikytis visų lygybės prieš įstatymą principo.

„Dešimt pastarųjų metų Rusija švaistė laiką, o dabar atėjo laikas susigrąžinti tai, kas prarasta“, - pabrėžė M. Chodorkovskis. Buvusio „Jukos“ vadovu kalba Vašingtone palydėta gausiais aplodismentais.