„Kai buvo paleistas, Chodorkovskis pateikė asmeninį prašymą išduoti dokumentus išvykimui į užsienį“, – naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Federalinės bausmių atlikimo tarnybos (FSIN) pranešimą.

„Po paleidimo jis išskrido į Vokietiją, kur gydoma jo motina“, – pridūrė agentūra.

M. Chodorkovskis penktadienį atvyko į Berlyną, pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos (UMR) atstovė spaudai, praėjus kelioms valandoms nuo paleidimo iš kalėjimo, kuriame jam teko išbūti daugiau kaip 10 metų.

„Galime patvirtinti, kad Chodorkovskis atvyko į Berlyno Schoenefeldo (Šionefeldo) oro uostą lėktuvu iš Rusijos“, – sakė naujienų agentūrai AFP URM atstovė spaudai.

Pasak naujienų agentūros „The Associated Press“ šaltinio, M.Chodorkovskis į Vokietiją atskrido bendrovės „OBO Bettermann“, kuri konsultuoja energetikos klausimais, lėktuvu.

Šios firmos atstovas nurodė, kad lėktuvą skirti prašė buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Hansas-Dietrichas Genscheris.

Garsiausias Rusijos kalinys ir Kremliaus kritikas M. Chodorkovskis penktadienį, kaip pranešama, išėjo iš kalėjimo po daugiau kaip 10 laisvės atėmimo metų.

Kelias į laisvę jam atsivėrė po netikėto malonės suteikimo įsakymo, kurį pasirašė prezidentas Vladimiras Putinas.

V.Putinas malonę buvusiam turtingiausiam Rusijos žmogui suteikė penktadienį, kitą dieną po to, kai pribloškė šalį paskelbęs, kad šis buvęs magnatas paprašė malonės dėl humanitarinio pobūdžio aplinkybių - nurodydamas, kad serga jo motina.

„Vadovaudamasis žmoniškumo principais, nutariu: suteikti malonę nuteistajam Chodorkovskiui, Michailui Borisovičiui, gimusiam 1963 metais Maskvos mieste, atleidžiant jį nuo tolesnio laisvės atėmimo bausmės vykdymo“, – sakoma prezidento pasirašytame įsake, kurį paskelbė Kremlius.

Mažiau nei po pusvalandžio 50 metų M.Chodorkovskis išėjo iš kolonijos Segežos mieste Karelijoje Rusijos šiaurės vakaruose.

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (RFBVT), kuri administruoja Rusijos kalėjimus, paskelbė pareiškimą, kuriuo patvirtino, kad M.Chodorkovskio bausmės vykdymas nutrauktas.

Pagal V.Putino įsakymą, M.Chodorkovskis „buvo atleistas nuo tolesnio bausmės atlikimo laisvės atėmimu“, sakoma RFBVT pranešime jos interneto svetainėje.

Kokį vaidmenį M.Chodorkovskis vaidins Rusijoje po išėjimo laisvę, neaišku, tačiau tikra atrodo tai, kad V.Putinas niekada nebūtų jo paleidęs, jeigu laikytų jį grėsme.

M.Chodorkovskio 79 metų motina Marina, kuriai V.Putino pareiškimas buvo netikėtas, sakė, kad vis dar bando suvokti, kas vyksta.

„To dar nesuvokiau“, - sakė ji valstybinei televizijai. Drebančiu balsu ji sakė, kad geria raminamuosius.