O čia dar išganingoji aplinkybė, kad pasaulio politikai dažnai irgi įpratę atostogauti rugpjūtį. Sprendžiant iš tos pačios žiniasklaidos, įpročiai skiriasi. Gali būti, dėl to, kiek permainingas ar – priešingai – „monumentalus“ yra politinis gyvenimas konkrečioje šalyje. Be to, „šoumenizuota“ šiuolaikinė politika senesnės demokratijos šalių lyderius bent per atostogas natūraliai turėtų traukti į atokumą.

Nuo sekmadienio savaitės atostogų nusprendė ištrūkti ir prezidentas Barackas Obama. Pasak Baltųjų rūmų spaudos tarnybos, atostogas ponas B. Obama nusprendė praleisti su šeima.

Į privatumą niręs Amerikos prezidentas veikiausiai yra nuoseklus: viena vertus, mėžti Amerikos ekonomikos Augijaus arklides nelengva, iš kitos pusės, ėmęsis ryžtingų veiksmų visada rizikuoji populiarumu. Štai ir dabar paskutinė dienraščio „Washington Post“ kartu su televizijos kompanija ABC atlikta apklausa rodo, kad 57 proc. amerikiečių pono B. Obamos veiklą vertina teigiamai, 40 proc. – neigiamai. Bet net pusė apklaustųjų netiki, kad prezidentas priims naudingiausius šalies ateičiai veiksmus.

Prisiminus populiarumo aukštumas metų pradžioje, yra pagrindo sunerimti. Gal net kuriam laikui užsidaryti ir viską apgalvoti. Kita vertus, daug kur pasaulyje esama tradicijos neviešinti savo atostogų privatumo.

O štai kitų permainingi reitingų rezultatai nevargina. Kaip žinią apie dabartinius pono B. Obamos rūpesčius pranešusiame „Svobodanews.ru“ pakomentavo gerai nusiteikęs pilietis iš Rusijos miesto Didieji Lukai, „užtat mūsų dieviškasis Pu visada turi aukštus reitingus! Ir jo paskirtasis Dima tarsi mesijas važinėja, pataria, jeigu Pu leidžia...“ Apie Rusijos ministrą pirmininką šįkart teks kalbėti daugiausia, bet, sprendžiant iš visko, toks buvo pono Vladimiro Putino prezidento šiųmečių atostogų stilius.

Pirmoji pusė – straipsnis „Iki pusės nuogas V. Putinas demonstruoja herojiškas pozas“ iš „The Times“

„Ponas V. Putinas, be marškinėlių pozuodamas eiliniam atostogų fotografijų rinkiniui, sustiprino savo kaip kieto vaikino įvaizdį. Rugpjūčio pradžioje paviešintos nuotraukos, kuriose iki pusės nuogas Rusijos ministras pirmininkas šuoliuoja ant žirgo kalvota vietove per trumpas atostogas Sibiro mieste Tuvoje. Apsirengęs tik kamufliažinėmis kelnėmis, akis pridengęs akiniais nuo saulės. Ponas V. Putinas atskleidė ir švelnesnę savo pusę – atostogaudamas jis ranka maitino žirgą. Rusijos premjeras, kuriam spalį sueis 57 m., taip pat plaukiojo peteliške demonstruodamas bicepsus. 

Šios fotografijos visoms Rusijos moterims turėtų kelti ekstazę, ypač jei šios, savo vyrų nenaudai, palygintų juos su didvyrišku pono V. Putino kūno sudėjimu. Nuotraukos taip pat patvirtina, kad Rusijos premjeras yra tikras gėjų idealas. Rusijos žiniasklaida informavo, kad jis praleido naktį gamtoje, taip pat keltu leidosi sraunia Tuvos upe. Kitoje fotografijoje matome, kaip ponas V. Putinas eina lauku užsidėjęs skrybėlę, panašią į tą, kurią nešiojo Holivudo nuotykių ieškotojas Indiana Jonesas. Buvęs KGB karininkas, kalnų slidininkas ir dziudo juodojo diržo savininkas ponas V. Putinas yra ištikimas sportui ir kiekvieną dieną pradeda pratybomis sporto salėje ir plaukiojimu savo Pamaskvės rezidencijoje. 

Kai ponas V. Putinas buvo prezidentas, Kremlius tikslingai reklamavo gerą jo fizinę formą kaip Rusijos galios atgimimo simbolį, priešpriešindamas jį ligotam ir neretai girtam pirmtakui Borisui Jelcinui. Daugelis rusų didžiavosi, kad jų prezidentas užsienyje daro vyriško ir stipraus žmogaus įspūdį. Naujos fotografijos veikiausiai turi priminti, kad ir praleidęs 10 m. valdžioje ponas V. Putinas tebėra puikios sportinės formos. Tuo lyg ir duodama suprasti, kad dabartinis premjeras pajėgus grįžti į prezidento kėdę 2012 m. ir, jei panorės, valdyti šalį dar 12 m. Ponas V. Putinas seka sovietine tradicija šlovinti partinių lyderių šaunumą. Kaip žinoma, buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Leonidas Brežnevas mėgo medžioti lokius ir elnius. Galų gale jis tiek nuseno, jog KGB karininkams tekdavo rišti gyvūnus prie medžių, kad L. Brežnevas galėtų į juos šaudyti. Dabartinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, anksčiau paskelbęs apie savo žavėjimąsi joga, kol kas neseka savo pirmtako pėdomis ir prieš kameras neišsirengia. 

Tuvos fotografijos pasirodė praėjus keletui dienų po to, kai ponas V. Putinas nedideliu povandeniniu laivu buvo paniręs į gilaus Baikalo ežero dugną. Kai liepą Maskvoje lankėsi Amerikos prezidentas B. Obama, Rusijos premjeras buvo sutraukęs visą dėmesį į save, prisijungdamas prie baikerių grupės „Naktiniai vilkai“, primenančios tarptautinės baikerių organizacijos „Pragaro angelai“ narius.
Esama naikintuvą pilotuojančio ar į tigrą šaunančio pono V. Putino nuotraukų. Pirmą kartą be marškinėlių dabartinis Rusijos premjeras nusifotografavo 2007 m., kai su Monako princu Albertu II nuvyko į Tuvą pažvejoti ir pajodinėti“. 

Antroji pusė – straipsnis „Lyderio atostogos“ iš „Newsweek“ 

„Galingiausi pasaulio žmonės rugpjūtį išvažiuoja iš savo sostinių pailsėti. Pasaulinės krizės ir kiaulių gripo pandemijos sąlygomis poilsio nusipelno ir tie, kurie vadovauja valstybėms. Dauguma lyderių stengiasi neatkreipti į save dėmesio atostogaudami, užtat Rusijos ministras pirmininkas pavedė asmeniniam fotografui įamžinti jo nuotykius. Nuotraukose ponas V. Putinas ne tik jodinėja, bet ir plaukioja peteliške, savo keliu laužo pagalius. Tokiu būdu premjeras nori parodyti esąs jėgos ir stabilumo įsikūnijimas. Kitose nuotraukose rodomas pono V. Putino intelektas ir kilnumas: jis susimąstęs sėdi medyje, vietiniam berniukui dovanoja laikrodį.

Kai Rusijos premjeras be marškinėlių nusifotografavo žvejyboje, kurioje dalyvavo ir princas Albertas II, tai nevalingai privertė prisiminti Holivudo filmą „Kuprotas kalnas“, o šios nuotraukos tapo populiarios tarp Rusijos gėjų. 

Vargu ar esama šansų pamatyti apnuogintą Amerikos prezidento B. Obamos biustą, kai jis atostogauja netoli Masačusetso valstijos pakrantės esančioje Martos Vynuogyno saloje. Prezidento šeimos nuomojamoje fermoje yra privatus paplūdimys, krepšinio aikštelė, mokomasis golfo laukas ir baseinas. Fotografų objektyvams ten patekti nėra galimybių. 

Turkijos prezidentas Abdullah Gulis šią vasarą keturias dienas ilsėjosi pas tėvus Anatolijoje: rinko sode abrikosus, iš kurių jo mama virė uogienę, taip pat stebint budriems asmens sargybiniams ropštėsi į sieną rinkti migdolų. Rugpjūčio pabaigoje Turkijos prezidentas planuoja išsinuomoti jachtą ir su vaikais leistis į kruizą Viduržemio jūra palei Turkijos pakrantę. 

51 proc. prancūzų šiais metais negali sau leisti vasaros atostogų, o ponui Nicolas Sarkozy ši problema jau išspręsta – kartu su žmona jis ilsisi Bruni šeimos viloje pietryčių Prancūzijoje. Anksčiau Prancūzijos prezidentas labiau mėgo ilsėtis užsienyje. Gali būti, šiemet pasirinko tėvynę dėl skandalo, susijusio su išlaidomis pernykščio vizito pas buvusį Amerikos prezidentą George‘ą W. Bushą. 

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas linkęs atostogauti tėvynėje. Dalį atostogų ponas G. Brownas su vaikais praleis Ežerų krašte, vėliau vyks į savo rinkimų apygardą, kur mėgindamas pagerinti savo įvaizdį dalyvaus visuomeninėje programoje. Pasak gandų, šiemet tai – meno seminaras paaugliams. 

Silvio Berlusconi visą vasarą rengė prašmatnius vakarėlius Sardinijoje esančioje savo viloje, kur yra kaktusų sodas, amfiteatras, nuotoliniu valdymu reguliuojamas krioklys ir dirbtinis ugnikalnis. Vienas ispanų laikraštis publikavo fotografijas, kuriose greta S. Berlusconi baseino būriuojasi keletas fotomodelių ir visiškai nuogas buvęs Čekijos ministras pirmininkas. Vis dėlto vasaros pabaigą Italijos ministras pirmininkas praleis Akviloje, vadovaudamas miesto atstatymo darbams po žemės drebėjimo. Ponas S. Berlusconi veikiausiai sunerimo dėl savo reitingų, liepą pirmą kartą nukritusių žemiau 50 proc. 

Popiežius Benediktas XVI vasaros pabaigą praleis sugipsuotas: jis susilaužė dešinę ranką ir naują savo knygą priverstas įkalbėti į diktofoną. Rugpjūčio viduryje jis buvo savo vasaros rezidencijoje šalia Romos“. 


„Dvi pusės“ – antradieniais 11.05 val. (kart. 16.25 val.).