„Antradienį nuo COVID-19 Brazilijoje mirė 3 158 žmonės. Tai didžiausias genocidas mūsų istorijoje“, – sakė L. I. Lula da Silva Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“ ir pabrėžė, kad J. Bolsonaro melavo Brazilijos žmonėms apie pandemiją.

„Turime išgelbėti Braziliją nuo COVID-19“, – sakė eksprezidentas ir pridūrė, kad „Brazilija neatsilaikys, jei šis žmogus toliau taip valdys.“

Trečiadienį COVID-19 aukų skaičiui Brazilijoje perkopus 300 tūkst., L. I. Lula da Silva paragino J. Bolsonaro atsiprašyti mirusių žmonių artimųjų.

Šalyje nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė per 12 mln. žmonių, tarp jų ir pats J. Bolsonaro, menkinęs šio užkrato keliamą pavojų ir nepaisęs ekspertų patarimų, kaip kovoti su šia liga.

Pastarąją savaitę šalyje kasdien fiksuojami rekordiniai COVID-19 atvejų prieaugiai ir nuo šios ligos miršta tūkstančiai žmonių. Ekspertai sako, kad protrūkį kursto vietinė, tikriausiai labiau užkrečiama pandeminio koronaviruso atmaina.

Kairiojo sparno Darbininkų partijos įkūrėjas 75 metų L. I. Lula da Silva vadovavo Brazilijai ekonominio pakilimo laikotarpiu 2003–2010 metais. 2017-aisiais už kyšių ėmimą jam buvo skirti iš viso 26 metai nelaisvės, tačiau anksčiau šiais metais apkaltinamasis nuosprendis dėl korupcijos buvo panaikintas.

Pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad L. I. Lula da Silva turi daugiausiai šansų įveikti ultradešiniųjų pažiūrų J. Bolsonaro kitais metais vyksiančiuose rinkimuose.

Brazilijos Aukščiausiasis Teismas antradienį nusprendė, kad eksprezidentą nuteisė „šališkas“ teisėjas.

Penktadienį paskelbtame interviu L. I. Lula da Silva tvirtino, kad jam paskelbtas nuosprendis buvo „teisėjų ir kai kurių žiniasklaidos priemonių sudaryto pakto“ rezultatas. Anot buvusio valstybės vadovo, tas paktas buvo sudarytas siekiant pašalinti iš prezidento posto jo įpėdinę ir partijos kolegę Dilmą Rousseff (Dilmą Rusef) ir užkirsti jam kelią balotiruotis 2017 metų rinkimuose.

Paklaustas, ar 2022-ųjų rinkimuose mes iššūkį J. Bolsonaro, L. I. Lula da Silva atsakė, jog dabar ne laikas kalbėti apie kandidatūras.

„Turėtume sutelkti dėmesį ne į rinkimus, bet į kovą su virusu ir visuomenės vakcinavimą“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)