Šalyje fiksuojami vis nauji sergamumo ir mirčių nuo koronaviruso rekordai, rašo AP.

Sprendimas priimtas Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai per susitikimą su valdžios pareigūnais pareiškus, kad apsauginių veido kaukių dėvėjimas – nereikalinga priemonė.

„Čia viršūnė siųsti miliciją pas žmones, kurie nedėvi apsauginių veido kaukių. Mes ne Vakarai“, – pareiškė A. Lukašenka.

Privalomas kaukių dėvėjimas įsigaliojo spalio 9 dieną dėl vis prastėjančios epidemiologinės situacijos šalyje. Valdžios sprendimu baltarusiai privalėjo apsaugines veido kaukes dėvėti visose viešose uždarose patalpose, įskaitant viešąjį transportą ir parduotuves.

Ketvirtadienį šalyje nustatyti 2097 nauji koronaviruso atvejai – tai kol kas didžiausias naujų susirgimų skaičius per visą pandemiją. Dauguma skaičius kritikuoja kaip netikslius, ir sako, kad realybėje situacija žymiai blogesnė.

Vienas garsiausių infekcinių ligų specialistų Baltarusijoje, mokslų daktaras Nikita Solovėjus griežtai sukritikavo sprendimą nepaisyti reikalavimo dėvėti kaukę. Jis tai vadina „beprotybe“ ir perspėja, kad „valdžios žmonės už tai neša atsakomybę prieš įstatymą ir prieš Baltarusijos žmones“, ir jau artimiausiu metu už tai privalės atsakyti.

„Visų regionų ligoninėse ir klinikose dėl koronaviruso situacija siaubinga. COVID-19 pacientams trūksta vaistų ir deguonies“, – feisbuke rašė mokslų daktaras.

Smogus pandemijai, A. Lukašenka atmetė nuogąstavimus dėl koronaviruso kaip „psichozę“ ir atsisakė įvesti bet kokius ribojimus. Šalis liko vienintelė Europoje, kur ir toliau vyko profesionalaus futbolo rungtynės su žiūrovais tribūnose, nors tuo metu virusas jau plito nevaldomai.

67 metų Baltarusijos lyderis žmonėms siūlė „žudyti virusą degtine“, eiti į pirtį ir dirbti laukuose, esą, taip pavyks išvengti infekcijos.

„Traktoriai pagydys visus!“ – žadėjo Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas.

Antradienį lankydamasis Lydos centrinėje rajono ligoninėje A. Lukašenka pareiškė, kad pandemijos metu jis niekados nebuvo nusiteikęs prieš kaukių dėvėjimą.

Pasak A. Lukašenkos spaudos tarnybos, jis atkreipė dėmesį, kad oponentai jį praminė kovido disidentu. A. Lukašenka pabrėžė, jog niekada nebuvo nusiteikęs prieš kaukes, tačiau mano, kad apsaugos priemonių naudojimo kultūra pasižymi tik gydytojai. O štai paprasti piliečiai nesilaiko visų atsargumo priemonių ir rekomendacijų, todėl jiems esą dėvėti kaukes yra neefektyvu.

„Aš džiaugčiausi, jeigu rizikos grupėms priklausantys žmonės (sveikatos apsaugos, socialinių reikalų, prekybos, transporto, kultūros, sporto ir kitų sričių atstovai) uždarose patalpose dėvėtų kaukes. Tačiau kaukė – jau jų pačių reikalas. Šiuo atveju mes tikrai neturėtume reikalauti. Jeigu reikės – žmonės jas dėvės“, – sakė A. Lukašenka.

A. Lukašenka pažymėjo, kad tinkamas kaukių dėvėjimas yra teigiamas dalykas, tačiau pabrėžė, jog nereikia versti piliečius dėvėti kaukes.

„Mano griežtas reikalavimas – nieko nereikia versti“, – sakė A. Lukašenka.

Neprotingai drąsus požiūris į koronavirusą sparčiai blogėjant situacijai ir mirštant žmonėms kaip reikiant piktina daugumą baltarusių ir prisideda prie viešo pasidygėjimo 2020 metų rugpjūčio prezidento rinkimų rezultatais, kuriuose, esą, vėl laimėjo A. Lukašenka. Vakarai ir opozicija su jo pergale rinkimuose nesutinka.

Baltarusijos valdžia į mėnesius trukusius masinius protestus sureagavo nuožmia malšinimo kampanija: per 35 tūkst. žmonių buvo sulaikyti, tūkstančiai smarkiai sumušti milicijos ir saugumo pareigūnų.

Represijos šaliai užtraukė dar daugiau Vakarų sankcijų.

Pranešdamas, jog itin trumpai gyvavęs reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes panaikinimas, A. Lukšenka, kuris 9,3 mln. gyventojų turinčią buvusią sovietinę šalį valdo jau 27 metus ir ne veltui Vakaruose pravardžiuojamas „paskutiniu Europos diktatoriumi“, nepraleido progos nevykusiai pajuokauti: „Tai didžiausias diktatoriško režimo privalumas – vienas, du ir neteisingas sprendimas nebegalioja“.

A. Lukašenkos pareiškimas paskelbtas kaip tik tuo metu, kai per parą koronavirusu suserga daugiau nei po 2 tūkst. žmonių.

Baltarusijos ligoninėje stabdomos planinės operacijos ir visos medikų pastangos skiriamas vien COVID-19 pacientams.

Baltarusijos prezidentas turi patarimą gydytojams ir kitam gydymo įstaigų personalui, kaip neužkimšti ligoninių – esą, tiesiog pacientus reikia greičiau išleisti namo.

„Tikrai nereikia laikyti žmonių, kuriems nereikia tų 7-10 dienų ligoninėje. Jeigu matot, kad pacientui geriau, jam nebereikia intraveninių injekcijų ir kitų dalykų, tiesiog išsiųskite jį atgal į namus“, – samprotavo A. Lukašenka.

Ir tai dar ne visi keisti pasisakymai: A. Lukašenka teigė, kad per pandemiją Baltarusijoje sumažėjo vėžiu sergančiųjų, o tai gali reikšti, jog COVID-19 gali būti „vaistas nuo onkologinių ligų“.

Jis pridūrė, kad medikai iš pradžių galvojo, kad vėžio pacientų sumažėjo, nes per pandemiją mažiau žmonių kreipėsi į medikus, tačiau pridūrė, kad tokio paaiškinimo nepakanka. Daugiau faktų, galinčių pagrįsti absurdišką savo teiginį, A. Lukašenka nepateikė.

Baltarusijos medikų solidarumo fondo – savanorių ir gydytojų asociacijos, padedančios su režimo neteisybėmis susiduriantiems sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams – koordinatorius Andrejus Tkačiovas A. Lukašenkos teiginius atmeta kaip absurdiškus.

Smerkia ir valdžios sprendimą dėl reikalavimo dėvėti apsaugines veido kaukes panaikinimo.

„Lukašenkos teiginiai apie tariamą COVID-19 ir onkologijos ryšį, jo sprendimas panaikinti kaukių reikalavimą ir paistalai apie gydymo ligoninėje trukmės trumpinimą – juokas pro ašaras. Gydytojai puikiai supranta šių teiginių absurdiškumą, tačiau bijo kalbėti, bijo atsidurti už grotų“, – sako A. Tkačiovas.

Koordinatoriaus teigimu, dauguma kritiškai valdžios atžvilgiu nusiteikusių sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų buvo atleisti, o tai dar labiau padidino įtampą visoje sistemoje.

„Atsainus ir neatsargus valdžios požiūris ragina ir piliečių neatsargumą, o tai lemia dar blogėjančią situaciją, apie kurios tikrąjį mastą galime tik spėlioti“, – sako šiuo metu Baltarusiją palikęs A. Tkačiovas.

Baltarusijos pareigūnai iš viso registravo daugiau nei 580 tūkst. susirgimų ir 4482 mirtis. Rusijoje ir Kinijoje pagamintomis vakcinomis paskiepyta vos 20 proc. populiacijos.

Nuspręsta kasdieną nebeskelbti mirčių skaičių, o A. Tkačiovas bei kiti atmeta valdžios pateikiamą statistiką kaip netikslią.

„Oficialia statistika pasitikėti negalima, ji falsifikuojama. Tai liudija perpildytos ligoninės. Tikri skaičiai žymiai didesni“, – tvirtina A. Tkačiovas.

Oficialius su koronavirusu susijusius skaičius atmeta ir Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri nuo valdžios represijų buvo priversta bėgti į Lietuvą.

„Žmonės netiki valdžia ir oficialia statistika. Jie mato eiles prie ligoninių. Baltarusija susidūrė su baisiausia koronaviruso banga ir tikrai nėra jai pasirengusi“, – per spaudos konferenciją sakė S. Cichanouskaja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (595)