Tačiau į portalo tut.by redakciją keliauja vis daugiau pranešimų apie tai, jog mokyklose, universitetuose ir valstybinėse įstaigose sudarinėjami Pergalės dienai skirto parado dalyvių sąrašai, o neretai nurodoma ateiti į paradą be apsauginių veido kaukių.

Pasak tut.by, taip neatsakingai elgiamasi nepaisant sergančiųjų naujuoju koronavirusu skaičiaus augimo ir Pasaulio sveikatos organizacijos nurodymų atsisakyti masinių renginių.


„Skambina iš švietimo skyriaus ir įsakymo tvarka teigia, kad parade privalo dalyvauti direktorius ir jo pavaduotojai. Reikalauja ultimatumo forma, mūsų net girdėti nenori. Apskambino visas mūsų rajono mokyklas. Nemažai direktorių ir pavaduotojų – vyresni nei 60 metų. Nurodo atvykti be kaukių. Kaip visa tai paaiškinti? O gi niekaip. Privalome atsinešti mažą vėliavėlę, prie viršutinio rūbo prisisegti žydinčios obels žiedą. Už ugdymo ir ideologinio darbo skyrių atsakingi asmenys renka visas pavardes. Jeigu atsisakysi, grasina pranešti vadovybei. Laimei, šiais metais bent pedagogų ir vaikų į paradą nevaro“, – pasakoja viena Minsko Partizanų rajono mokyklos darbuotoja.

Minsko Partizanų rajono švietimo skyriaus ugdymo ir ideologinės veiklos padaliniui vadovaujanti Olga Pintusova tut.by paaiškinti situacijos nepanoro: „Nieko panašaus nežinau, ir su jumis aptarinėti neketinu“.

Į portalo redakciją taip pat kreipėsi ir Gegužės 1-osos bei Maskvos rajonų mokyklų darbuotojai. „Atėjo laiškas, kad iš kiekvienos mokyklos į paradą turi vykti šeši žmonės“, – teigia pedagogai.

Instituto, pavaldaus Valstybinei mokslų akademijai, darbuotojai redakcijai parašė laišką, kuriame teigiama, kad „vykdant Baltarusijos Respublikos ministrų tarybos nurodymus sudarinėjamas Pergalės dienos parado dalyvių sąrašas, renginys vyks 2020 metų gegužės 9 dieną. Prašome Mokslų akademijai pateikti savo institucijos dalyvių sąrašą, įskaitant ir šeimos narius“.

Nurodoma, kiek žmonų iš kiekvieno mokslų akademijos instituto turi dalyvauti. Pavyzdžiui, iš taikomosios fizikos instituto – du žmonės, iš energetinių ir branduolinių tyrimų – aštuoni žmonės, iš informatikos problemų – devyni žmonės ir taip toliau, iš viso – 89 asmenys.

„Nuo kiekvieno instituto, kaip kad teigiama laiške, į šventę privalo ateiti tam tikras skaičius žmonių. Mūsų institutas jau išsiuntė sąrašą dalyvių pavardžių. Kaip atrinko, neįsivaizduoju. Mūsų vadovybė adekvati, manęs asmeniškai nevertė, aš į paradą eiti neketinu. Ir kolegų, su kuriais aptarėme šį klausimą, nuomonė tokia pati: šiuo metu reikia saugoti tiek save, tiek aplinkinius“, – teigia vieno iš mokslo institutų darbuotoja.

Daugiausia skundų dėl vertimo dalyvauti parade žurnalistai sulaukia iš studentų. Baltarusijos valstybinio medicinos universiteto studentai, gyvenantys 2-ajame bendrabutyje, rašo, kad už dalyvavimą parade jiems žada anuliuoti praleistas paskaitas, tai reiškia, kad nereikės jų atidirbti.

Universiteto atstovė spaudai Oksana Kurbeko trumpai paaiškino: „Be komentarų. Nieko panašaus negirdėjau ir nežinau“.

Parado žiūrovų ieško ir Baltarusijos valstybiniame technologijų universitete, ten taip pat žada, kad nereikės atidirbti praleistų paskaitų. Universiteto atstovai spaudai teigia, kad apie savo studentų dalyvavimą gegužės 9-osios parade nieko nežino.

Minėtasis universitetas į paradą kviečia ir dėstytojus.

Atstovai negalėjo paaiškinti situacijos, tut.by nepavyko prisiskambinti ir pirmajam prorektoriui Georgijui Veršinai.

„Nėra jokių oficialių dokumentų, viskas grįsta tik žodžiu. Aš klausiau, ar yra koks nors oficialus nurodymas? Nėra? Tai reiškia, kad niekur neprivalau eiti“, – teigia vienas minėtojo universiteto darbuotojas ir priduria, kad niekas iš jo kolegų eiti į paradą neplanuoja.

Net kelių Baltarusijos valstybinio universiteto fakultetų studentai teigia, kad sudarinėjami į paradą eisiančių asmenų sąrašai. Socialiniuose tinkluose netgi rašoma, kad už dalyvavimą mokės – po 20 rublių.

Universitete tokią informaciją vadina melagingomis naujienomis.

„Mūsų studentai ir dėstytojai reguliariai dalyvauja įvairiuose renginiuose, skirtuose svarbiems įvykiams, tradiciškai mūsų universiteto atstovai ir jaunimas kviečiami ir į šventinį paradą. Šie metai – ne išimtis. Svarbu suprasti, kad bet koks kvietimas – tai ne įsipareigojimas, o išskirtinai savanoriška ir asmeninė kiekvieno iniciatyva. Tai, kas skelbiama socialiniuose tinkluose apie kažkokius priedus už dalyvavimą parade, nėra oficiali ir patikima informacija. Tai viso labo anoniminės momentinės nuotraukos arba klastotės.

Priminsime, kad universitete studijų procesai nebuvo sustoję. Universitete paisoma visų sanitarinių ir epidemiologinių reikalavimų. Ir kiekvienas pats sprendžia, kiek aktyviai gyventi“, – sako universiteto atstovai spaudai.

Tarptautinio universiteto MITSO studentai kvietimą dalyvauti parade gavo iš vadovybės, jame nurodyta, kad universiteto žmonės gaus atskirą tribūną.

„Universitete rengiama daug šventinių renginių, skirtų 75-osioms Pergalės dienos metinėms, todėl informuojame studentus, kad galima apsilankyti ir parade. Tiesiog kviečiame studentus dalyvauti. Jeigu kas nors atsisakys, jokių pasekmių nesulauks“, – sako universiteto atstovai. Pasak jų, viskas esą paremta laisva valia“.

A. Lukašenka sekmadienį pareiškė, kad negali dėl koronaviruso pandemijos atšaukti gegužės 9 dieną planuojamo karinio parado, skirto paminėti Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare 75-ąsias metines.

„Turiu pasakyti, kad mes negalime atšaukti parado. Tiesiog negalime. Ilgai apie tai galvojau. Žinoma, tai yra emocinis, giliai ideologinis dalykas“, – pareiškė Baltarusijos lyderis, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

A. Lukašenkos teigimu, „reikia prisiminti, kad tie žmonės (karo dalyviai) mirdavo, galbūt ir nuo virusų, kitų ligų, tačiau jie to nejusdavo ir apie tai negalvodavo, bet mirdavo už mus, kad ir kaip tai pompastiškai skambėtų“.

„Ir pagalvokite, ką žmonės sakys. Gal ne iškart, po dienos, po dviejų, jie pasakys, kad išsigandome“, – teigė valstybės vadovas.

„Jei žmonės nenori, bijo, saugo sveikatą – mes tai suprasime. Šiandien yra pakankamai norinčiųjų – tūkstančių tūkstančiai žmonių nori, kad šis renginys įvyktų“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jo tvirtinimu, tarp norinčiųjų pamatyti paradą yra ir ginkluotųjų pajėgų veteranų.

„Karo dalyvių liko visai nedaug. Jie supranta, ir mes turime juos saugoti. Nors jie patys pirmieji pareikalavo, kad juos atvežtų į šį renginį. Žinoma, jiems jau per 90. Pagalvosime, ką su jais daryti“, – sakė prezidentas.

„Aš laikausi savo taktikos – senukus reikia saugoti. Mes visi matome, kad visos tos infekcijos pirmiausia kimba senukams, nors serga ir jauni. Todėl nieko nereikia tempti į šį masinį renginį“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka sakė esąs įsitikinęs, kad šis paradas – „ne pats pavojingiausias renginys epidemiologų ir virusologų požiūriu“.

Pasak A. Lukašenkos, kai kurie Rusijos įstatymų leidėjai išreiškė norą atvykti stebėti Gegužės 9-osios parado Minske.

„Mes tai sveikiname. Tegul atvažiuoja. Jei tam reikia skirti susisiekimo priemonių, mes tuo pasirūpinsime. Mūsų oro uostas – atidarytas. Manau, kad susitarsime su Rusijos vadovybe dėl norinčiųjų apsilankyti pas mus skrydžio. Mes neuždarome durų savo draugams ir broliams“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

A. Lukašenka taip pat sakė manantis, kad Minske rengiamame parade „galėtų dalyvauti visų šalių atstovai“.

A. Lukašenka taip pat sakė, kad Baltarusijai „apskritai sekasi pažaboti sergamumą“ koronavirusine infekcija COVID-19.

„Kalbant apie infekcines ligas, mes aiškiai sekame prognozę, kuri man buvo pateikta prieš du mėnesius“, – sekmadienį Minske vykusiame susitikime dėl epidemiologinės situacijos sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat sakė, kad Baltarusijoje yra pakankamai asmeninių apsaugos priemonių ir vaistų pacientams, sergantiems COVID-19, gydyti.

„Turime pakankamai vaistų. Taip pat gydymui moderniausiais naujais metodais“, – teigė A. Lukašenka. Anot prezidento, išspręsti visi svarbiausi klausimai, susiję ne tik su gydytojų saugumu ligoninėse, bet ir kitais lygmenimis.

Baltarusijoje per praėjusią parą patvirtinta 913 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, o bendras skaičius išaugo iki 20 168, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Iki šiol COVID-19 šalyje pareikalavo 116 gyvybių.

Iš ligoninių išrašyti 5 067 pasveikę pacientai.

Kaip informavo ministerija, iš viso Baltarusijoje atlikti 226 466 COVID-19 testai, 8,7 proc. jų rezultatai buvo teigiami.