A. Lukašenka pavedė savo jėgos struktūroms sustiprinti valstybinės sienos apsaugą ir užkirsti kelią jos pažeidimams.

„Nuo šios dienos nė viena koja neįžengs į Baltarusijos teritoriją iš kaimyninės šalies – ar iš pietų, ar iš vakarų“, – kalbėjo jis.

„Kaip tai darysite, – po šio susirinkimo aptarsime, – susirinkite pas valstybės sekretorių. Čia VRM ministras, gynybos ministras. Uždarykite kiekvieną sienos metrą. Ne veltui metėme milžiniškas lėšas į pasienio pajėgas ir apskritai į jėgos struktūras. Mūsų žmonės turi jaustis ramūs, jie turi žinoti, kad yra vyrų, kurie pasirengę juos ginti, – pareiškė A. Lukašenka. – Štai tai turime padaryti. Elementariai [tai]. Neduok Dieve, jos [kaimyninės šalys] pradės realizuoti žmonių, kuriuos ten pakvietė (kalbama apie neteisėtus migrantus), išvarymo taktiką per oficialius praleidimo punktus. Todėl tegu galvoja. Mes juos perspėjome, o jie tegu galvoja“.

„Kamuolys jų pusėje. Bet prieiti prie to, kad būtų žudomi žmonės ir pusgyviai išmetami į mūsų teritoriją... Na, naciai ir viskas, ką dar apie juos pasakyti“, – pareiškė jis.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad A. Lukašenkos režimas organizuoja precedento neturintį nelegalių migrantų antplūdį, keršydamas už Europos Sąjungos sankcijas dėl autoritarinio prezidento represijų prieš kitaminčius po pernai vykusių ginčijamų rinkimų.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko per 4,1 tūkst. migrantų, daugelis jų yra iš Irako.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis.

Anksčiau šią savaitę vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės priimtu sprendimu leista migrantus apgręžti atgal į Baltarusiją ir tuo pačiu taikyti atgrasymo priemones.

Anksčiau ketvirtadienį Baltarusijos valstybės sienos komitetas pareiškė, esą baltarusių pasieniečiai neleido Lietuvos teisėsaugai apgręžti grupės migrantų.

„Pasieniečiai Polocke aptiko penkių Lietuvos teisėsaugininkų mėginimą agresyviai deportuoti aštuonis migrantus į Baltarusijos teritoriją maždaug vidurdienį rugpjūčio 4 dieną. Baltarusijos pasieniečiai užkirto kelią valstybės sienos pažeidimui“, – teigiama per platformą „Telegram“ paskelbtoje žinutėje.

Pasak Baltarusijos valstybės sienos komiteto, vienas iš migrantų Lietuvos sienos pusėje pasijuto prastai.

„Netrukus atvyko greitosios pagalbos automobilis. Kai tai įvyko, žmonės, dėvintys Lietuvos karines uniformas, apleido teritoriją, palikdami imigrantus, o užsienietis, kuris jautėsi blogai, įžengė į Baltarusiją, gavo pirmąją pagalbą ir buvo nugabentas į ligoninę“, – tvirtinama komiteto pranešime.

Trečiadienį Minsko režimas pranešė apie Baltarusijos teritorijoje prie Lietuvos sienos aptiktą sužalotų irakiečių grupę.

Trečiadienį A. Lukašenka nurodė ištirti irakiečio, kuris esą buvo rastas Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, mirties aplinkybes.

Pranešimas apie tyrimą paskelbtas Lietuvos sienos apsaugos pareigūnams antradienį pranešus, kad jie pradėjo apgręžti migrantus, bandančius neteisėtai patekti į šalies teritoriją iš Baltarusijos.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad A. Lukašenkos režimas organizuoja precedento neturintį nelegalių migrantų antplūdį, keršydamas už Europos Sąjungos sankcijas dėl autoritarinio prezidento represijų prieš kitaminčius po pernai vykusių ginčijamų rinkimų.

Baltarusių pasieniečiai anksčiau trečiadienį pranešė, kad Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje, Benekainių gyvenvietės apylinkėse, jie aptiko „sunkios būklės“ Irako pilietį.

Nenustatytas vyriškis „mirė pasieniečių rankose“, tvirtinama pranešime, paskelbtame prezidentūrai artimame susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale „Pul pervogo“.

„Prezidentas buvo nedelsiant informuotas apie šį šokiruojantį irakiečio, grįžtančio iš Lietuvos, nužudymą“, – priduriama jame.

A. Lukašenka nurodė pareigūnams ištirti šį incidentą ir sakė, jog bus surasti to vyro artimieji, kuriems bus išduotos Baltarusijos vizos, kad šie galėtų atvykti parsigabenti kūno, rašoma pranešime.

Europos Sąjunga praėjusią savaitę pasmerkė Minską už migrantų naudojimą politiniais tikslais, palyginusi šiuos veiksmus su prekyba žmonėmis, ir pareiškė esanti pasirengusi įvesti sankcijų prie to prisidedantiems asmenims.

„Migrantų ir pabėgėlių naudojimas yra visiškai nepriimtinas, – pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis. – Žmonių, kuriems reikia pagalbos, panaudojimas politiniais tikslais pažeidžia pagrindines Europos vertybes ir principus.“

Bendrija taip pat sakė spaudžianti Iraką nutraukti migrantų, bandančių per Baltarusiją pasiekti Lietuvą, srautus.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolis Hlazas antradienį paneigė šiuos „nepagrįstus kaltinimus“.

Baltarusijos pasieniečiai antradienį pranešė, kad Lietuva esą apgręžė apie 40 „kūno sužalojimų“ patyrusių migrantų, įskaitant moteris ir vaikus, ir apkaltino kaimyninę valstybę „jėgos“ panaudojimu.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai perėjo daugiau kaip 4 tūkst. migrantų, dešimtis kartų daugiau nei pernai.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo po to, kai Lietuva priglaudė kelis Baltarusijos opozicijos narius, įskaitant A. Lukašenkos varžovę rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai autoritarinio prezidento A. Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1421)