Internete pasirodė to pokalbio garso įrašas. Jo kokybė nėra labai gera, bet, kaip rašo tut.by, girdėti frazė: „Man nusispjauti, ko jūs norite: užmušti, papjauti ir taip toliau.“

A. Lukašenka pasisakė ir apie Okrestino gatvėje esančiame izoliatoriuje sumuštus sulaikytuosius.

„O dabar – apie tai, kad kažkas kažką sumušė. Visiškai teisingai [...]. Nors nuskambės nepopuliariai, bet pasakysiu, kad izoliatoriuje Okrestino gatvėje mušti gavo tie, kurie ten patys puolė milicininkus“, – susitikimo su Minsko ratinių vilkikų gamyklos darbuotojais metu pareiškė A. Lukašenka.

Užuominos apie galimybę performuoti valdžios įgaliojimus pakeitus Konstituciją

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad valdžios įgaliojimai gali būti perskirstyti tik pakeitus Konstituciją, o ne gatvės protestais.

„Šiuo metu dirbama su šalies Konstitucijos pataisų variantais, numatančiais valdžios įgaliojimų perskirstymą. Negalima šios Konstitucijos atiduoti neaišku kam, nes ištiks nelaimė“, – valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ citavo A. Lukašenkos pasisakymą per susitikimą su Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT) darbininkais.

A. Lukašenka pripažino, kad šaliai reikalinga nauja Konstitucija ir kad ruošiamos naujos pagrindinio įstatymo versijos.

„Man pasiūlė du variantus. Atmečiau, nes jie mažai kuo skiriasi nuo šios [Konstitucijos]. Dirbama su trečiu variantu. Ateikit, sėskitės – ir dirbkime su Konstitucija. Teikiame referendumui, priimam Konstituciją – ir aš jums savo įgaliojimus pagal Konstituciją perduosiu. Tačiau ne spaudimu ir ne per gatves“, – kalbėjo jis.

Nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos valstybės vadovo pareigas nuo 1994 metų einantis A. Lukašenka, kaip rodo oficialiai paskelbti rezultatai, laimėjo didele persvara prieš kitus kandidatus, Baltarusiją krečia didžiuliai opozicijos šalininkų, laikančių šiuos rinkimus suklastotais, protestai.

A. Lukašenka taip pat pareiškė nemanantis, kad jo valdžia šalyje „krito“.

„Jie [opozicija] apnuodijo žmones per socialinius tinklus. Ir kai kuriems susidarė nuomonė: viskas – valdžios nėra, valdžia krito. Valdžia niekada nekrinta. Jūs mane pažįstate“, – jis sakė MZKT darbininkams.

„Na, o mes su jais išsiaiškinsim. Tiesiog reikia pakentėti“, – pareiškė jis.

A. Lukašenka taip pat pareiškė suprantąs, kad jis – „ne šventasis“. „Žinote mano griežtumą. Žinote, jog jeigu nebūtų griežtumo, nebūtų ir šalies. Tikrai žinote, kad jūsų vaikų nenuskriausiu ir šalies niekam neatiduosiu. Tai – svarbiausia“, – tikino jis.

„Aš – ne amžinas. Bet jeigu pražudysite pirmąjį prezidentą, pražudysite, kaip ir kaimyninėse šalyse, visa kita. Baltarusiai neturėtų to daryti“, – pareiškė autoritarinis lyderis.

Plūstasi

Panašu, kad A. Lukašenka pirmadienį nuvyko į kitą gamyklą.

Socialinio tinklo „Telegram“ kanale „Nexta“ skelbiamas vaizdo įrašas: A. Lukašenka su sūnumi Nikolajumi vaikšto po Minsko automobilių gamyklą.


A. Lukašenka važinėja po gamyklas ir plūstasi, skelbia BBC rusų tarnyba.

Jis pareiškė, kad jeigu protestuojantieji neapsiribos taikiomis protesto akcijomis gatvėse, jiems už tai reikės atsakyti.

„Perduokite visiems, kad niekas nieko neįkalbinės. Viskas. Pasiekta riba, ir jeigu ją peržengsite, tepadeda jums Viešpats. Jeigu išeisite į gatves, mes tai ištversime. Jeigu eisite griauti, už tai atsakysite. Štai jums vyriška kalba“, – pareiškė A. Lukašenka, jį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Šiandien reikia galvoti ne aifonais-telefonais, o smegenimis. Galvokite!“ – pridūrė jis.

Vaizdo įraše – dar vienas epizodas, kur matyti besiplūstantis A. Lukašenka.


„Su Putinu laikomės vienos nuomonės“

A. Lukašenka tvirtina, kad Baltarusijoje vykstantys protestai buvo išprovokuoti jėgų iš užsienio, siekiant atitraukti Baltarusijos karius veiksmams šalies viduje.

Baltarusijos prezidentas mano, jog paaštrėjusi situacija šalyje buvo „išprovokuota iš užsienio“.

„Mes matome, kad barškina vikšrais. Juk pats matau. Laiku nutaikė momentą. Jie tiesiog šiandien išprovokavo šią situaciją, kad atitrauktume savo kareivius veiksmams šalies viduje“, – pareiškė A. Lukašenka, jį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Kas šiandien gali užtikrinti, kad tos jėgos, kurios artinasi iš išorės, yra abejingos mūsų atžvilgiu? Ne, mes su Putinu laikomės vienos nuomonės, kad visa šita košė užvirė ne be reikalo“, – pridūrė jis.

Kaip praneša tut.by, piketuoja net Užsienio reikalų ministerijos darbuotojai: du ministerijos darbuotojai užfiksuoti piketuojantys tiesiog ant pastato laiptų.

Užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus pakvietė visus ministerijos darbuotojus pasikalbėti ir, jų teigimu, padarė užuominą, kad jeigu kas nors nepritaria valstybės politikai, turi parašyti pareiškimą atleisti iš darbo.


Protestuotojai pirmadienį susirinko prie vieno fabriko ir valstybinės televizijos būstinės Minske, Baltarusijos opozicijai paraginus surengti visuotinį streiką dėl ginčijamų rinkimų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė protestuotojus, mojuojančius opozicijos baltai raudonai baltomis vėliavomis prie valstybinės Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRK) būstinės bei Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT), kur apsilankė Aliaksandras Lukašenka.

Minsko traktorių gamyklos (MTZ) darbuotojai taip pat sakė AFP, kad keli tūkstančiai žmonių paskelbė streiką.

Naujienų tinklalapio tut.by paskelbtoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti minios darbuotojų iš kitų gamyklų, einančių į MZKT prisijungti prie protesto.

Protestuotojai prie MZKT skandavo „Išeik!“ ir „Mes nepamiršim, mes neatleisim“.

Aliaksandras Lukašenka

Opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos jungtinio štabo narė Marija Kalesnikova prisijungė prie minios ir ragino žmones toliau eiti prie valstybinės televizijos būstinės.

„Mes einame į (valstybinę) televiziją palaikyti savo kolegų pasipriešinimo“, – sakė ji.

Be to, keli šimtai demonstrantų susirinko prie pastato, kur įsikūrusios televizijos kanalų ONT ir STV redakcijos.

Pasak leidinio „Naša Niva“, apie 300 demonstrantų skanduoja: „Parodykite mus!“

Kiek anksčiau skelbta, kad kanalų ONT ir STV darbuotojai irgi planuoja streiką.

Aliaksandras Lukašenka, NEXTA stopkadrai

„Vartai yra atviri“

A. Lukašenka susitiko su MZKT darbuotojais ir menkino protestus sakydamas, kad bendrai paėmus gamyklos dirba.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“, – jį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Jis vėl atmetė raginimus atsistatydinti sakydamas: „Niekada nesulauksite, kad aš daryčiau ką nors spaudžiamas.“

„Jų (rinkimų) nebus. Todėl, kad nebus nei MZKT, nei MAZ'o, nei BELAZ'o, per pusmetį sunaikinsime viską“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Kol manęs nenužudysite, kitų rinkimų nebus“, – pareiškė jis. Ši frazė nuskambėjo vėliau išplatintame vaizdo įraše iš jo susitikimo su MZKT darbuotojais.

„Jūs esate ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur puolėte, – kiti įstatymai. Kad vėliau tik nebūtų skaudu“, – sakė jis.

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A. Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Kaip pranešama, A. Lukašenka su jaunesniuoju sūnumi Nikolajumi į MZKT atskrido sraigtasparniu.

Tuo pat metu Baltarusijos „Telegram“ kanalai, remdamiesi MZKT darbuotojų, kurie buvo surinkti į aikštelę, esančią įmonės teritorijoje, pasakojimu, pranešė, kad A. Lukašenka neišėjo su jais susitikti, o tik pakalbėjo su grupe žmonių ceche.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – sulaikyta apie 7 tūkst žmonių.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, trąšų įmonę „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę „BelAZ“, Navapolacko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyriaus naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.

Vokietija grasina Baltarusijai platesnėmis sankcijomis

Vokietija pirmadienį paskelbė, kad yra pasirengusi paremti platesnes Europos Sąjungos sankcijas Baltarusijos pareigūnams dėl kruvino baltarusių demonstracijų slopinimo.

ES ministrams penktadienį sutarus parengti Baltarusijos figūrų, kurioms būtų taikomos naujos sankcijos, sąrašą, Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas sakė, kad reiktų svarstyti dar griežtesnes priemones.

ES lyderiai trečiadienį surengs skubų virtualų viršūnių susitikimą ir aptars krizę Baltarusijoje.

„Baltarusijos gyventojai turi teisę spręsti dėl savo ateities ir savo vadovus rinktis laisvai. Smurtas prieš protestuotojus yra nepriimtinas ir neleistinas“, – tviterio paskyroje teigė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis. Jis teigė, kad posėdis prasidės 12 val. (13 val. Lietuvos laiku).