65 metų A. Lukašenkos žmona gyvena Baltarusijos rytuose name, apsuptame aukšta tvora.

Pora turi du suaugusius sūnus – 44 metų Viktorą, dirbantį Baltarusijos Saugumo taryboje, ir 40 metų Dmitrijų. A. Lukašenka turi ir dar vieną sūnų, pastarasis yra akivaizdus jo favoritas.

Manoma, kad berniuko motina – buvusi prezidento asmeninė gydytoja Irina Abelskaja.

A. Lukašenka ir G. Rodionovna pažįstami dar nuo mokyklos laikų, kartu lankė tą patį universitetą. A. Lukašenkai tapus prezidentu, sutuoktiniai kartu nebegyvena. Galina nusprendė pasilikti gimtajame Ryžkovičių kaime, kur iki šiol gyvena. Nežinoma, kodėl moteris priėmė tokį sprendimą.

Šiandien G. Rodionovnai Lukašenkai (mergautinė pavardė Želnerovič) yra 65-eri metai. Ji gyvena Šklovskio rajone esančiame Ryžkovičių kaime, nuosavame name su aukšta tvora, rašoma belsat.eu. Internete išliko tik vienas interviu, kurį ji davė laikraščiui „Komsomolskaja pravda v Belarusi“ 2005 m.

Tuo metu A. Lukašenkos žmona dirbo Šklovskio vykdomojo komiteto reabilitacijos ir sanatorinio-kurortinio gydymo reikalų vyriausiąja specialiste. Truputį anksčiau, 1998 m., pasirodė pranešimų, kad ji vadovauja Mogiliovo srities administracijos sveikatos apsaugos skyriui. Į klausimą, kodėl gyvena atskirai nuo vyro, atsakė: „Aš pati pasirinkau tokį gyvenimą.“

G. Rodionovnos šeima iš Vileikos rajono persikėlė į Šklovskio rajoną, kai ji mokėsi mokykloje. Čia, vyresnėse klasėse, ji ir susipažino su būsimuoju valstybės vadovu.

„Saša buvo toks gražus, dažnai vesdavo mokyklinius vakarus, daugybė merginų buvo jį įsimylėjusios“, – žurnalistams prisipažino ji.

Aleksandras Lukašenka su sūnumi Kolia

A. Lukašenkos žmonos teigimu, jis eidavo keturis kilometrus, kad galėtų su ja pasimatyti, jie kartu perskaitė daug knygų (pinigų šiam pomėgiui esą negailėjo) ir „daugiausia vaikščiodavo aplink namą“. Romantiški santykiai tęsėsi kelerius metus ir galiausiai, baigę Mogiliovo istorijos fakultetą, Aleksandras ir Galina susituokė. Porai gimė sūnus Viktoras.

„Kai buvome jauni, apie gyvenimą kartu nesusituokus ir dar atvirai negalėjo būti nė kalbos!“ – savo principus dėstė Galina.

Tačiau vyras sparčiai kopė karjeros laiptais. 1994 m. jis tapo prezidentu, persikėlė į Minską ir pradėjo visiškai kitaip elgtis. Paskutinį kartą sutuoktinius matė drauge tais pačiais 1994-aisiais, vizito į Izraelį metu.

2014 metais A. Lukašenka pareiškė, kad nori likti teisėtu G. Lukašenkos vyru ir neketina skirtis, nepaisant fakto, kad „jiedu kartu negyvena daugiau nei 30 metų“.

„Kodėl būtina skirtis? Kam to reikia? Pasakykite man, kas reikalauja, kad išsiskirčiau?“ – klausė jis.

Kita vertus, A. Lukašenka teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, 2014 m. išsiskyręs su žmona Liudmila, galbūt „jautė spaudimą“ tai padaryti.

Baltarusijos vadovas iškėlė prielaidą, jog „mergina ar moteris“ galėjo trokšti V. Putino skyrybų. „Spausti galima ir prezidentus“, – pareiškė jis.

Lukašenkos sūnūs: Viktoras, Nikolajus, Dmitrijus

Apsuptas sugulovėmis

Kaip ir Muammaras Gaddafi, Baltarusijos diktatorius save apsupo sugulovėmis. Apie moterų vaidmenį Baltarusijos vadovo aplinkoje pasakojo portalo charter97.org vyriausioji redaktorė Natalija Radina, davusi interviu televizijos kanalui „Belsat“.

Žurnalistė pabrėžė, kad pirmosios ponios funkcija – labai svarbi bet kurioje šalyje, tačiau Baltarusija šiuo atžvilgiu yra išimtis. Baltarusijai tai neaktualu, mano ji: „Baltarusiją valdo diktatorius. Kad ir kokia moteris stovėtų šalia diktatoriaus, ji negali būti pirmoji ponia.“

N. Radinos teigimu, gražūs modeliai ir dainininkės, oficialiuose renginiuose pasirodančios su A. Lukašenka, niekada netaps pirmosiomis poniomis. Vyriausioji redaktorė šias moteris palygino su M. Gaddafi haremo sugulovėmis.

A. Lukašenkos žmonai žurnalistė jaučia simpatiją ir pagarbą:„Akivaizdu, kad ji yra padori moteris, nepanorusi su juo gyventi.“

N. Radinos manymu, A. Lukašenkos sūnus Nikolajus (Kolia) yra nelaimingas vaikas, kurį atėmė iš mamos diktatoriaus asmenybės ir jo režimo propagandos tikslais.

Aleksandras Lukašenka, Nikolajus Lukašenka

Pirmą kartą Baltarusijos vadovas su jauniausiu sūnumi viešai pasirodė 2008 metų kariniame parade, tada jam buvo vos ketveri. Nuo tada jis tėvą lydi kone visuose valstybiniuose vizituose. 54 metų, kaip manoma, berniuko mamos I. Abelskajos kartu su Nikolajumi viešumoje niekada nematyti, o nuo tada, kai prezidentas berniuką priglaudė po savo sparneliu, moteris patyrė ne vieną nervinį priepuolį.

Kai 2004 m. A. Lukašenkai gimė Kolia, apie jo motiną prezidentas pasakė tik tiek, kad ji yra gydytoja. Baltarusijos prezidentas neslepia, jog myli berniuką, ir net nukėlė savo gimtadienį diena vėliau, kad sutaptų su sūnaus.

Naujausia favoritė – „Mis Baltarusija“

A. Lukašenka ne kartą poruotas su jaunomis gražuolėmis, tačiau naujausia jo favoritė – 22 metų grožio karalienė Marija Vasilevič.

Po praėjusių metų lapkritį vykusių parlamento rinkimų ji netgi pateko į parlamentą ir tapo jauniausia šalies istorijoje deputate, skelbia „The Times“.

Nuo tada, kai 2018 metų gegužę pasipuošė grožio konkurso „Mis Baltarusija“ karūna, M. Vasilevič gana dažnai viešumoje pasirodydavo su 65 metų prezidentu A. Lukašenka.

Marija Vasilevič

M. Vasilevič kartu su A. Lukašenka lankėsi ledo ritulio varžybose, valstybiniuose menų festivaliuose, 2018 metais stebėjo Pasaulio futbolo čempionato kovas Maskvoje. Prezidentas ir gražuolė kartu šoko naujametiniame pokylyje Maskvoje, kurį transliavo valstybinė televizija.

A. Lukašenkos atstovė spaudai sako, kad prezidentas asmeniškai stebėjo M. Vasilevič pasirengimą grožio konkursui „Mis Pasaulis 2018“, kur ji užėmė trečią vietą. Prezidentas gražuolę apdovanojo valstybiniu medaliu už „reikšmingą indėlį į kultūrą ir labdaringą veiklą, teigiama straipsnyje.

Praėjusių metų lapkritį vykę rinkimai, atnešę triuškinančią pergalę A. Lukašenkai lojaliai partijai, opozicijos veikėjų pasmerkti kaip nesąžiningi.

M. Vasilevič, neturinti absoliučiai jokios patirties politikoje, sako norinti savo pergalę ir mandatą parlamente išnaudoti kaip priemonę atkreipti dėmesį į jaunimo problemas.