Kaip skelbia rbc.ru, ceremonijos data iki paskutinės akimirkos laikyta paslaptyje. Apie A. Lukašenkos inauguraciją nežinojo net Baltarusijos vyriausybės nariai.

Vis dėlto trečiadienio rytą, prieš pat inauguraciją, Minsko gyventojai pastebėjo centrines miesto gatves ir prospektus uždarančius kariškius.

Skelbiama, kad inauguracijos ceremonija vyko Minsko Nepriklausomybės rūmuose – oficialioje prezidento rezidencijoje, skelbia naujienų agentūra „BelTA“.

Pagal Baltarusijos Konstituciją A. Lukašenka baltarusių kalba davė priesaiką šalies žmonėms ir pasirašė reikiamą dokumentą. Prezidento įgaliojimus jam perdavė centrinės rinkimų komisijos narė Lidija Jermošina.

„Šią džiugią dieną Prezidentas duoda priesaiką Tėvynei ir tautai su ypatingu jausmu širdyje. Jis labai didžiuojasi baltarusiais, kurie sąžiningai atlaikė visus išbandymus, pirmiausia – savo įsitikinimų. Diena, kai pradedu eiti prezidento pareigas – mūsų visų pergalės, neįtikėtinos ir lemtingos, diena. Mes ne vien tiesiog išsirinkome šalies prezidentą – mes apgynėme savo vertybes, savo taikią būtį, suverenitetą ir nepriklausomybę. Šioje srityje mūsų dar laukia daug darbų“, – valstybinė agentūra „BelTa“ cituoja per slaptą inauguraciją A. Lukašenkos pasakytus žodžius.

Pasak A. Lukašenkos, šie metai įeis į Baltarusijos istoriją kaip itin emocionalus laikotarpis.

„Mūsų valstybingumui buvo mestas precedento neturintis iššūkis. Iššūkis, kuris ne kartą išbandytas pasitelkiant nepriklausomų valstybių naikinimo technologijas. Bet mes tapome vieni iš nedaugelio, net tikriausiai vieninteliai, kur spalvotosios revoliucijos nebuvo. Tai yra baltarusių, kurie jokiais būdais nenori netekti šalies, sprendimas“, – kalbėjo paskutiniuoju Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka.

„Nepaisydami velniškai rafinuoto stumdymo iš šalies, išsaugojome pagarbą vienas kitam“, – sakė jis.

Su didžiausia krize per 26 savo valdymo metus susiduriantis A. Lukašenka taip pat pareiškė, neva „pasiekusi pergalę“ baltarusių tauta pakilo į naują sąmoningumo lygį.

„Kažkada Baltarusijos tauta lengvai ir netikėtai įgavo nepriklausomybę. Mes ilgą laiką ją laikėme duotybe. Kartais nevertinome. Šiandien, pasiekę šią pergalę, mes pakilome į naują sąmoningumo lygį. Atsitraukę nuo rinkimų batalijų, pamatėme, kaip auga visa mūsų tauta. Tebūnie Baltarusija pasaulio mastais visai jauna nepriklausoma valstybė, tačiau baltarusiai nebėra vaikai, mes – tauta“, – A. Lukašenką cituoja „BelTA“.

Baltarusijos valdžia iki tol inauguracijos datos neskelbė. Remiantis įstatymais, naujasis prezidentas pareigas turi pradėti eiti ne vėliau nei po dviejų mėnesių po oficialių rinkimų rezultatų paskelbimo.

Šiais metais terminas baigiasi spalio 9 dieną.

Kol kas tikslios informacijos, kiek ceremonijoje dalyvavo žmonių, nėra.

Šaltinis tut.by tvirtina, kad apie rugsėjo 23 dieną įvykusią inauguraciją nežinojo net ir kai kurie ministrai, nors, pavyzdžiui, 2015 metais A. Lukašenkos inauguracijoje dalyvavo beveik tūkstantis žmonių: vyriausybės nariai, deputatai, svečiai iš užsienio.

Ceremonijoje dalyvavo Rusijos Federacijos komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas ir buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma. Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Dmitrijus Mezenciovas patikino, kad į Nepriklausomybės rūmuose vykusią ceremoniją pakviestas nebuvo.

Inauguracijos ceremonijos valstybiniai kanalai netransliavo (nors tokią transliaciją ir numato įstatymai). Apie ją iš anksto neskelbta, nebūta informacijos apie pasirengimą jai. Išvakarėse opozicijos kanalas „Telegram“ platformoje „Nexta“ užsiminė, kad protestų fone A. Lukašenka gali surengti slaptą inauguraciją.

Koordinacinės tarybos narys Pavelas Latuška štai kaip pakomentavo A. Lukašenkos inauguraciją: „Šiandien mes tapome precedento neturinčios situacijos liudininkais. Kadenciją baigęs prezidentas, kuris tvirtina, kad rinkimuose surinko daugiau nei 80 proc. balsų, atliko specialiąją savo inauguracijos operaciją. Saugomas OMON, laikydamas viską paslaptyje, apsuptas vos kelių pačių ištikimiausių. O kur džiūgaujantys piliečiai? Kur diplomatinis korpusas? Tiesą sakant, visa tai man labiau primena dar vieno nusikaltėlio karūnavimo proga surengtą tokių pačių suvažiavimą.

Akivaizdu, kad Aliaksandras Lukašenka – išskirtinai OMON ir grupelės valdininkėlių prezidentas. Jis turėjo progą pasitraukti... Bet vis dėlto pamėlę pirštai padarė savo juodą darbą. Velniškas valdžios troškulys ir paranojiška baimė privertė jį eilinį kartą pažeisti įstatymą. Šiandien jis – jau nebe Baltarusijos prezidentas. Jis tiesiog OMON, kuris be skiriamųjų ženklų Baltarusijos gatvėse išdarinėja nesąmones, ir krūvos biurokratų prezidentas. Mums – Baltarusijos piliečiams, taikiai visuomenei – jis yra niekas. Apgailėtina istorijos klaida ir civilizuoto pasaulio gėda.“

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Laimėtoju pasiskelbė ilgametis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir kol kas gyvena Lietuvoje.