A. Lukašenka sutiko, kad šalyje būti dislokuota Rusijos karinių lėktuvų, skirtų bendram naudojimui, rašoma valstybės vadovo interneto svetainėje.

Autoritarinis Baltarusijos lyderis priminė, kad 2014-aisiais surengto pasaulio ledo ritulio čempionato metu šalyje buvo rusiškų lėktuvų, kurie patruliavo kartu su Baltarusijos karinėmis oro pajėgomis, skelbia rbc.ru.

A. Lukašenkos manymu, abi šalys galėtų ir ateityje taikyti šią praktiką.

„Duokite mums tų lėktuvų. Tačiau jais, kaip ir tada, turi kartu skraidyti rusai ir baltarusiai. Bazių yra užtektinai, nereikia steigti naujų, kam be reikalo švaistyti pinigus... Geriau įsigyti arba pagaminti naujų lėktuvų“, – antradienį posėdžio dėl Baltarusijos ir Rusijos bendradarbiavimo karinėje srityje metu sakė jis.

A. Lukašenkos teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šio pasiūlymo „neatmetė“.

„Žinoma, jeigu rusiški lėktuvai galės bazuotis mūsų bazėse ir mūsų vyrukai jais skraidys kartu su rusais, tuomet akivaizdu, kad reikia prašyti ir tiems lėktuvams skirtos ginkluotės, – pažymėjo prezidentas ir patikslino, kad kalbos apie branduolines kovines galvutes nebuvo. – Diskutuojame dėl įprastų ginklų. Ši sritis, ko gero, buvo išsamiausiai aptarta derybų metu [įvyko vasario 22 d. Sočyje].“

A. Lukašenka pasiskundė, kad NATO lėktuvai „suįžūlėjo“.

„Vos prieš porą savaičių NATO lėktuvai skrido tiesiai mūsų pasienio link. Ir ką gi mums reikėjo daryti? Pakėlėme į orą naują lėktuvą „Su-30“ ir nuskridome jų pasitikti. Paspruko likus 100 kilometrų, – papasakojo Baltarusijos prezidentas. – Iš to galima spręsti, kad mus nuolatos erzins, o mes turėsime reaguoti.“

Baltarusija nori panaudoti likusią Rusijos valstybinės paskolos, skirtos Astravo atominei elektrinei statyti, likusią dalį, įskaitant ir karinių lėktuvų iš Rusijos pirkimui, pareiškė A. Lukašenka.

„Aš pamenu Rusijos prezidento pažadą. Vienintelis dalykas, sakiau (susitikime su Vladimiru Putinu vasario 22-ąją – red.): jei tai neapsunkintų Rusijos ekonomikos, mes panaudotume likusią šios paskolos dalį, įskaitant ir kariniams poreikiams. Galbūt, lėktuvų ir modernesnės technikos pirkimui. Atmetimo nebuvo“, – antradienį kalbėjo A. Lukašenka.

Kaip jau buvo skelbta, iš šios 2011-aisiais suteiktos 10 mlrd. JAV dolerių dydžio paskolos liko nepanaudota maždaug 3 mlrd. dolerių.

A. Lukašenkos žodžiais, dalį Astravo AE statybai skirto finansavimo pavyko sutaupyti dėl mažesnių statybos paslaugų įkainių, patogios komponentų pristatymo logistikos, palyginti su rusiškų AE statybomis kitose šalyse.

„Natūralu, kad mūsų jėgainė pigesnė. Štai kaip kilo ši tema (dėl 3 mlrd. dolerių paskolos Baltarusijai suteikimo – red.)", – paaiškino A. Lukašenka.

Kartu jis pabrėžė, jog ši tema pastarajame jo susitikime su V. Putinu nebuvo išsamiai aptarinėjama.

Prieš A. Lukašenkos kelionę į Sočį Rusijos leidinys „Kommersant“ paskelbė, jog Minskas prašys Kremliaus suteikti daugiau kaip 3 mlrd. JAV dolerių paskolą.

Baltarusijos kariuomenė yra taip glaudžiai integruota su Rusija, kad šalies ginkluotąsias pajėgas galima vadinti Rusijos rajonu, metinėje ataskaitoje nurodė Estijos užsienio žvalgybos tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)