Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė manantis, kad prie pastarąją savaitę šalį krėtusių neramumų po ginčijamų valstybės vadovo rinkimų prisidėjo jėgos iš užsienio.

„Matome, kas vyksta. Nereikia mėginti užmigdyti mūsų budrumo taikiomis akcijomis ir demonstracijomis. Mes matome, kas vyksta iš tikrųjų. Mes labai gerai tai matome“, – šeštadienį kalbėjo A. Lukašenka, kurio žodžius citavo valstybinė agentūra „BelTA“.

„Galiausiai, mes juk skaitėme spalvotųjų revoliucijų metodikų vadovėlius. Dar daugiau, kalbant apie spalvotųjų revoliucijų metodikas – tai ypatumas, apie kurį šiandien kalbėsime Gynybos ministerijoje, Strateginio valdymo centre: jau pasirodė kišimosi iš išorės elementų“, – tęsė jis.

„Tie, kas klaidžioja gatvėmis – dauguma jų to juk nesupranta. Tai supranta tie, kurie koordinuoja ir vadovauja. Ir jūs matote – kartais jie dirba profesionaliai: inscenizuoti kadrai, melagienos“, – teigė A. Lukašenka.

„Jie, pasirodo, jau aptiko kažkokį mano namą Maskvoje. Noriu viešai pareikšti: radote – pasiimkite. Aš neturiu jokio turto Baltarusijoje, išskyrus oficialią rezidenciją kaime, kur gyvenu“, – kalbėjo jis.

„Ne, tokie ir paskleidžia melagystes. Pasirodo, kad jau užvakar išvykau iš šalies, pasirodo, kad aš galbūt numiriau, galbūt susirgau. Ir visa tai sukasi. Kam? Norint paskleisti niūrias nuotaikas tarp žmonių. Nepavyks. Mes neturime to leisti“, – teigė A. Lukašenka.

Be to, A. Lukašenka pareiškė norintis susisiekti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad aptartų situaciją šalyje, nes, jo manymu, kyla grėsmė ne tik Baltarusijai, bet ir Rusijai.

„Faktiškai, pagal scenarijų ryškėja agresija prieš Baltarusiją. Reikia susisiekti su Putinu, Rusijos prezidentu, kad galėčiau su juo dabar pasikalbėti. Nes tai jau kelia grėsmę ne tik Baltarusijai“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Žinote, kai kurie rusai, matau, ten, labai jau protingi, pradeda šaukti: štai, Baltarusijoje, taip, ar ne taip... Noriu pasakyti, kad Baltarusijos apsauga šiandien reiškia ne mažiau nei visos mūsų erdvės, sąjunginės valstybės, apsaugą, ir pavyzdį kitiems. Jei baltarusiai nepajėgs atlaikyti, ši banga pasklis ten. Todėl jie taip į mus įsikibo“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Vėliau per artimą Baltarusijos vadovo spaudos tarnybai socialinio tinklo „Telegram“ kanalą „Pul Pervogo“ buvo paskelbta, kad A. Lukašenka ir Vladimiras Putinas šeštadienį kalbėjosi telefonu.

„Lukašenka ir Putinas kalbėjosi telefonu. Jie aptarė situaciją Baltarusijoje ir aplink ją“, – pranešė „Telegram“ kanalas.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje įvyko rugpjūčio 9 dieną.

Remiantis oficialiais rezultatais, dabartinis prezidentas A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus triuškinama persvara prieš kitus kandidatus.

Penktadienį Baltarusijos vyriausioji rinkimų komisija surengė posėdį, kuriame buvo apibendrinti respublikos prezidento rinkimų rezultatai. Pagal patvirtintus rezultatus 80,1 proc. rinkėjų balsavo už A. Lukašenką, o 10,12 proc. – už Sviatlaną Cichanouskają.

Paskelbti rinkimų rezultatai sukėlė masinius protestus, kurie tęsiasi iki šiol. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Nuo ketvirtadienio įvairiose Baltarusijos pramonės įmonėse taip pat prasidėjo taikūs protestai.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija penktadienį pranešė, kad jau paleista daugiau kaip 2 tūkst. per protestus sulaikytų žmonių. Taip pat pranešta, kad praėjusi para Baltarusijoje buvo ramiausia iš pastarųjų keturių dienų. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, per parą buvo surašyti 102 administracinio teisės pažeidimo protokolai.