„Organizuokitės ir sakykite, į kokią vietą pasienyje jums atvežti trąšų, kruopų, druskos ir kt. Mes atvešime“, – pirmadienį pareiškė A. Lukašenka.

Pasak A. Lukašenkos, kurį cituoja „BelTA“, „lietuviai, kaip ir baltarusiai, yra taikūs, geri, tvarkingi žmonės“.

„O štai vis tie jūsų Landsbergiai (Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis), Linkevičiai (buvęs URM vadovas Linas Linkevičius) ir kiti – tai puta. Ji nuslūgs. Jie – bepročiai“, – teigė jis.

„Na, argi galima elgtis taip, kad savo šaliai ir savo tautai būtų blogiau?!“ – klausė A. Lukašenka.

Jis taip pat pareiškė, kad europiečiai važiuoja į Baltarusiją pigaus kuro.

„Plūstelėjo visi Vakarai pas mus su kanistrais, statinėmis, puodais, kad įsipiltų [degalų] į automobilį ir dar kažko išsivežtų“, – pareiškė A. Lukašenka.

Anksčiau jis teigė, neva kelių Baltarusijos kaimynystėje esančių šalių gyventojai „stovi palei sieną ir prašo parduoti druskos ir grikių“.

Delfi primena, kad balandžio 14 dieną Baltarusijos pasienio tarnyba pranešė, kad Latvijos ir Lietuvos piliečiai mėnesį galės atvykti į Baltarusijos teritoriją be vizų.

Baltarusijos sieną su Latvija ir Lietuva be vizų galima kirsti pasienio punktuose nuo balandžio 15-osios iki gegužės 15-osios. Tai galima daryti neribotą skaičių kartų, lankytis visoje Baltarusijos teritorijoje, nereikia turėti leidimo lankytis pasienio zonoje, tik privalu iš anksto informuoti apie tokius ketinimus sienos apsaugos pareigūnus.

Lietuvos žvalgyba įspėja, kad padidėjus įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje, išaugo rizikos į Rusiją bei Baltarusiją keliaujantiems Lietuvos gyventojams.

Pasak Valstybės saugumo departamento, šių šalių žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti į Rusiją ir Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius. Lietuvos užsienio reikalų ministerija taip pat ragina nevykti į Baltarusiją, nepaisant pranešimų apie galimybę apsilankyti šioje šalyje be vizų.

A. Lukašenka: Vakarai „kariauja su Rusija“ Ukrainoje

Baltarusijos autoritarinis lyderis A. Lukašenka, svarbus Maskvos sąjungininkas, pirmadienį apkaltino Vakarus remiant nacių idėjas ir „kariaujant su Rusija“ Ukrainoje.

„Nacių sekėjus apsėdo keršto idėja, bet jie nepasirengę atvirai kovoti su sovietinės liaudies įpėdiniais“, – pareiškė A. Lukašenka, sakydamas kalbą Pergalės dienos, minimos Rusijoje ir dalyje kitų buvusių sovietinių šalių, proga.

„Štai kodėl jie tvindo Ukrainą ginklais, kariauja su paminklais, simboliais ir veteranais“, – sakė A. Lukašenka.

Jis apkaltino „Vakarų elitą“ suteikiant „nacizmui valstybinės ideologijos rangą“.

„Ne paslaptis, kad visas Vakarų pasaulis kariauja su Rusija Ukrainoje“, – sakė 67 metų A. Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis Baltarusiją nuo 1994-ųjų.

Jis taip pat kritikavo Vakarų sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, įvestas nuo invazijos į Ukrainą pradžios.

„Niekam užsienyje nerūpi, kad baltarusių kariuomenė nedalyvauja kovose“, – sakė jis ir pridūrė, kad šie „bandymai uždusinti“ Baltarusiją „tik sustiprins ją“.

„Baltarusiai nėra agresoriai, bet išlieka mūsų broliškos Rusijos sąjungininkas ir strateginis partneris; mes remsime ją visais įmanomais būdais“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Rusija vasario 24 dieną savo kariuomenę į provakarietišką kaimynę Ukrainą pasiuntė iš savo teritorijos, iš aneksuoto Krymo ir iš Baltarusijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)