Apie tai pranešė kanalas „Nexta Live“ – išpublikavo momentinę ekrano kopiją iš vaizdo reportažo, kuriame – karinę uniformą vilkintis A. Lukašenkos sūnus. Anksčiau internete rašyta, kad A. Lukašenka apginklavo sūnų per evakuaciją iš prezidento rūmų.

„Taip, tai iš tiesų 15-metis Nikolajus Lukašenka, jauniausias galutinai proto netekusio diktatoriaus sūnus. A. Lukašenka nepasitiki net savo saugumo tarnyba, jei apginklavo paauglį sūnų“, – rašoma pranešime.

Nikolajų galima matyti ir vaizdo reportažo iš sraigtasparnio paskutinėmis sekundėmis.

A. Lukašenkos sūnus Nikolajus ne pirmą kartą rodosi su tėvu viešumoje prasidėjus dideliems protestams šalyje. Kiek anksčiau jis su tėvu pasirodė scenoje valdžią palaikančio mitingo metu.

Švelniai tiesiog Kolia vadinamas jaunuolis pirmą kartą viešumoje parodytas dar 2008 metais, o vėliau vis dažniau rodydavosi kartu su tėvu ypatingomis progomis. Jau tada jis vadintas „režimo princu“ ir savo tėvo įpėdiniu, nors niekada nerodė jokių politinių ambicijų.

Tačiau pastarosiomis dienomis Kolios vaidmuo – kiek kitoks. Tai – jau nebe tas berniukas nekaltu veidu, o išvaizdus paauglys, aktyvus ir sportiškas, mokantis kelias užsienio kalbas, tarp jų – ir kinų, visada pasitempęs ir dabar beveik visur lydintis savo tėvą.

Neatsitiktinai pastarosiomis savaitėmis Rusijos ir netgi Baltarusijos socialinių tinklų vartotojos jau ėmė varvinti seilę dėl režimo princo. Kartais jis atrodo kaip apsaugininkas, atidžiai sekantis aplinkinių veiksmus, kartais – kaip tradicinis diktatorių įpėdinis, neatsitiktinai šmėžuojantis šalia tėvo. Vis dėlto tikimybė, kad šis nesantuokinis paauglys gali paveldėti A. Lukašenkos postą, ypač dabar nebevertinama rimtai.

Kaip skelbia RBC.ru, žurnalisto Dmitrijaus Gordono, kuris ėmė iš A. Lukašenkos interviu, teigimu, prezidento sūnus „apskritai opoziciškai vertina valdžią“.

Žurnalistas rašė, esą 15 m. Nikolajus turi savo pasaulėžiūrą, su tėvu yra lankęsis įvairiose šalyse, bendravęs su daugeliu valdininkų.

Pasak D. Gordono, A. Lukašenka ateityje nenorėtų matyti savo sūnaus prezidento poste.

A. Lukašenkos sukurta sistema – ne tiek valstybė, kiek ekscentriškas vieno žmogaus spektaklis, kuriame visa valdžia priklauso A. Lukašenkai ir visus sprendimus priima jis, rašo „The New York Times“.

Palaikantieji vadina jį batka – mažybine žodžio „tėvas“ forma, kuri tariamą prezidentą džiugina. Ekonomikoje dominuoja sovietinė era – valstybei priklausančios gamyklos ir ūkiai, o viską galiausiai kontroliuoja jis. Sovietinė jaunimo organizacija „Komsomol“ yra atgijusi, praminta „Lukamo“ (turime omenyje Baltarusijos jaunimo sąjunga).

„Baltarusijoje nėra politinės partijos. Nėra nepriklausomų galių. Yra tik jis“, – teigė buvęs Britanijos ambasadorius Baltarusijoje Nigelas Gouldas-Daviesas.

Šiuo metu jis yra tyrėjas Tarptautiniame strateginių studijų institute.

Vienintelis A. Lukašenkai svarbus žmogus – vos 15 m. sūnus Nikolajus.

N. Gouldas-Daviesas prisimena, kaip Minske dalyvavo prezidento surengtame priėmime ir turėjo paspausti ranką ne tik A. Lukašenkai, bet ir jo sūnui, kuriam tuo metu buvo tik 5 metai.

Baltarusijos kariuomenės generolai nuo seno atiduoda pagarbą jo sūnui, kurio motina oficialiai nebuvo pristatyta. Manoma, kad ji – buvusi A. Lukašenkos gydytoja.

„Visa sistema – neatitinkanti normų, kiek absurdiška. Bet jokiais būdais ne komiška ar nepiktybinė, tai – išskirtinai pavojinga sistema“, – sakė N. Gouldas-Daviesas.

Pats A. Lukašenka praėjusių metų pabaigoje interviu radijui „Echo Moskvy“ tikino, esą jauniausias jo sūnus savo tėvui dažnai pateikia Rusijos lyderio Vladimiro Putino pavyzdį.

„Jis yra Vladimiro Vladimirovičiaus [Putino] draugas. Jis dažnai man sako: „Štai, matai, kaip turi elgtis prezidentas!“ Aš paklausiu, kaip jis turėtų elgtis. O jis atsako: „Pažvelk į Vladimirą Vladimirovičių“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jo teigimu, paskutinio susitikimo su V. Putinu metu Sočyje 15-metis Nikolajus nutarė žaisti ledo ritulį su Rusijos prezidento penketu, rašė rbc.ru.

„Nežaisiu ledo ritulio su tavo penketu – būsiu su Vladimiru Vladimirovičiumi. O Putinas jam atsakė: „Kolia, neskubėk“, – situaciją nupasakojo A. Lukašenka ir pridūrė, kad Nikolajus V. Putiną pažįsta nuo dvejų metų ir laiko jį draugu.

A. Lukašenka taip pat pasakojo, jog jo jaunėlį sūnų Kinijoje vadina „mažuoju princu“ ir jis užkariavo Kinijos vadovo, šalies komunistų partijos generalinio sekretoriaus Xi Jinpingo ir jo žmonos simpatijas.

Atsakydamas į „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksejaus Venediktovo klausimą apie santykius su jauniausiuoju sūnumi, A. Lukašenka pareiškė, kad Nikolajus yra didžiausias jo kritikas.

„Su juo paprasta, jis nuo dvejų metų perprato visą mano darbą. Ir nors iš šono gali atrodyti, kad jis smarkiai su manimi kovoja ir kritikuoja, iš tiesų mane supranta“, – aiškino A. Lukašenka.

Sekmadienį tariamas Baltarusijos lyderis A. Lukašenka buvo nufilmuotas skraidantis sraigtasparniu, ginkluotas automatu, Minske vykstant didžiulei opozicijos šalininkų demonstracijai, reikalaujančiai, kad prezidentas atsistatydintų po ginčijamų rinkimų.

Su prezidentūros spaudos tarnyba susijusiu platformos „Telegram“ kanalu „Pul pervogo“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip A. Lukašenka išlipa iš sraigtasparnio, nusileidusio prezidento rezidencijos – Nepriklausomybės rūmų – komplekse. Prezidentas vilkėjo juodą neperšaunamą liemenę, juodus drabužius, o rankoje laikė automatą be šovinių dėtuvės.

Kitame vaizdo įraše iš Nepriklausomybės rūmų matyti, kaip A. Lukašenka eina link rezidencijos nešdamasis automatą ir šalimais esančių žmonių klausia: „Ten nieko neliko, taip?“

Valstybinės naujienų agentūros „BelTA“ paskelbtame vaizdo įraše A. Lukašenka matomas virš Minsko skrendančiame sraigtasparnyje. Jis paprašo pilotus priskristi prie Nepriklausomybės rūmų. Išgirdęs klausimą „Kur jie?“, turint galvoje protestuotojus, prezidentas atsakė: „Pabėgo. Jie sužinojo, kad atsakas bus karštas.“

„Išsibėgiojo kaip žiurkės“, – pridūrė jis.

Kartu su A. Lukašenka skrido jo 15-metis sūnus Nikolajus, taip pat vilkėjęs karinę aprangą ir ginkluotas automatu.

Sekmadienį Minske vyko didžiulė protesto akcija, kurioje dalyvavo tūkstančiai žmonių. Dalis protestuotojų priartėjo prie Nepriklausomybės rūmų ir sustojo už kelių dešimčių metrų nuo milicijos įrengtos užtvaros. Kiek vėliau dalis protestuotojų nuo rūmų atsitraukė.

A. Lukašenka padėkojo jo rezidenciją saugantiems pareigūnams ir pažadėjo „išsiaiškinti“ su protestuotojais.

„Ačiū, vaikinai, jūs – gražuoliai. Mes su jais išsiaiškinsim“, – pareiškė jis, kaip matoma „Pul pervogo“ kanalu paskelbtame vaizdo įraše.

Sargybiniai prezidentą sutiko plojimais.

A. Lukašenkai priėjus padėkoti jo rezidenciją saugantiems jėgos struktūrų pareigūnams, šie pareiškė, kad toliau palaikys prezidentą.

„Mes su jumis iki galo“, – sakė jie.

Prezidento atstovė Natalia Eismant pareiškė, kad A. Lukašenka nesiruošė bėgti iš savo rezidencijos, kurioje jis yra su savo vaikais.

„Kaip prezidentas ir žadėjo, jis niekur nepabėgo, kad ir kaip tai mėgintų vaizduoti atskiri tinklaraštininkai ir platformos „Telegram“ kanalai. Jo vaikai taip pat buvo su juo“, – sakė N. Eismant.

Ji patvirtino, kad kartu su prezidentu Nepriklausomybės rūmuose yra jo jaunesnis sūnus Nikolajus.

„Šiomis minutėmis prezidentas dirba Nepriklausomybės rūmuose“, – sakė atstovė.

Anksčiau N. Eismant sakė, kad A. Lukašenka „visą dieną“ dirbo Nepriklausomybės rūmų operatyvinių pasitarimų centre ir „kontroliavo padėtį“.