„Nuotaika – pasišlykštėjimo ir baimės mišinys. Per visą laiką, kol dirbome šiame centre nuo 1962 metų, niekada nebuvome susidūrę su jokiu rasizmu“, – naujienų agentūrai AFP sakė galerijos, įsikūrusios Lenkų visuomenės ir kultūros centro (POSK) pastate Hamersmito rajone, direktorė Joanna Ciechanowska.

„Tai labai neramina. Kai kurie draugai pasakoja, kad važiuojant traukiniu greta esantis žmogus staiga pasako: „Keliaukit namo ir kraukitės lagaminus“, – pasakojo ji.

J. Ciechanowska kaltino audringą kampaniją prieš referendumą, smarkiai padidinusią įtampą Britanijos visuomenėje.

„Jeigu kas nors turėjo siaubingo elgesio krislą, visa tai privertė iškilti jį į paviršių“, – sakė ji.

Pasak bendruomenės centro sekretorės, ant įstaigos durų buvo užrašyta „Eikit po velnių – nešdinkitės“.

Po to incidento lenkų bendruomenės centro priimamajame buvo palikta keliolika gėlių puokščių su geros valios palinkėjimais.

„Mes, britai, esame labai dėkingi, kad kovojote kartu su mumis per (Antrąjį pasaulinį) karą, taip pat už milžinišką jūsų indėlį mūsų visuomenei – mes jus mylime“, – rašoma vienoje žinutėje.

„Atrodo, kad referendumo rezultatai kai kurių buvo suprasti kaip licencija reikšti savo rasizmą ir ksenofobiją – tai išties šiurpu“, – sakoma kitoje.

D. Cameronas vėliau pasmerkė virtinę „pasibjaurėtinų“ rasistinių incidentų, apie kuriuos buvo paskelbta po to, kai Britanijos rinkėjai praeitą ketvirtadienį nubalsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Per kelias pastarąsias dienas matėme pasibjaurėtiną grafitį, išpieštą ant lenkų bendruomenės centro, stebėjome, kaip žodžiais įžeidinėjami asmenys – dėl to, kad jie yra etninių mažumų nariai“, – sakė premjeras, kuris po referendumo apsisprendė atsistatydinti.

„Atminkime, kad tie žmonės atvyko čia ir atliko nuostabų indėlį mūsų šalyje, – pabrėžė D. Cameronas. – Nepalaikysime nusikaltimų iš neapykantos arba tokio pobūdžio išpuolių – jie privalo būti išrauti.“

Lenkijos ambasada Londone anksčiau paskelbė esanti „sukrėsta ir giliai susirūpinusi“ dėl išpuolių, nukreiptų prieš lenkų bendruomenę.

Be kita ko, lenkų bendruomenės nariams Hantingtono miestelyje netoli Kembridžo šeštadienį buvo išdalytos laminuotos kortelės su užrašu „Pasitraukime iš ES – nebebus veltėdžių lenkų“.

„Mes ... vertiname tai rimtai, nes tai yra neapykantos nusikaltimas“, – sakė Kembridžšyro policijos atstovas Nickas Percivalis.

Taip pat buvo užfiksuota incidentų socialiniuose tinkluose.

Nacionalinės policijos vadovo taryba nurodė, kad tinklalapis „True Vision“, skelbiantis informaciją apie neapykantos nusikaltimus, nuo ketvirtadienio iki sekmadienio gavo 85 pranešimus. Palyginus su padėtimi tuo pačiu laikotarpiu praeitą mėnesį, šis skaičius buvo 57 proc. didesnis.

Londono meras Sadiqas Khanas savo ruožtu pirmadienį nurodė sustiprinti gatvėse patruliuojančias policijos pajėgas, kai buvo paskelbta pranešimų apie tuos incidentus.

S.Khanas sakė „rimtai vertinantis savo atsakomybę ginti fantastišką Londono įvairovės ir tolerancijos derinį“.

„Paprašiau mūsų policijos budriai reaguoti į bet kokį neapykantos nusikaltimų pagausėjimą. Raginu visus londoniečius susitelkti ir palaikyti šį didį miestą“, – pridūrė meras.

„Jums metas iškeliauti“

Antirasistinės grupės „Far Right Watch“ atstovas Johnas O'Connellas sakė, kad jo organizacija per pastarąsias tris dienas užfiksavo per 90 incidentų – pradedant „žodiniu, baigiant fiziniu smurtu“.

Finansų ministras George'as Osborne'as paragino stiprinti „vienybės ir (bendro) tikslo dvasią“, kviesdamas britus „pasmerkti neapykantą ir susipriešinimą, kur tik jį pastebime“.

George’as Osborne'as

Britanija – atvira ir tolerantiška šalis, o aš naudosiu visas man prieinamas priemones, kovodamas, kad tokia padėtis išliktų“, – sakė jis.

Tuo tarpu konservatyvių pažiūrų politikė Sayeeda Warsi (Saida Varsi), atsidūrusi dėmesio centre, kai prieš referendumą perėjo į tolesnės Britanijos narystės Europos Sąjungoje šalininkų stovyklą, dėl tų incidentų kaltino itin įtemptą kampaniją.

„Dar ilgai po to, kai politikos autobusas išvažiuoja, mūsų gatvėse lieka problemų“, – ji sakė televizijai „Sky News“.

„Didžiąją dalį savaitgalio praleidau kalbėdamasi su organizacijomis, asmenimis ir aktyvistais ... stebinčiais neapykantos nusikaltimus. Jie man parodė išties neraminančių preliminarių rezultatų, kai žmonės būdavo sustabdomi gatvėse ir jiems būdavo pasakoma: „Klausykit, mes nubalsavom „Pasitraukti“; jums laikas išvykti.“

„Brexit“ palaikantis bulvarinis laikraštis „The Sun“ sulaukė griežtos kritikos, kai paskelbė straipsnį su antrašte: „Gatvėse apstu lenkų krautuvių, vaikai nekalba angliškai ... bet „Junion Džekai“ (Britanijos vėliavos) vėl aukštai iškeltos.“

Idėjų kalvės RUSI vyresnysis tyrėjas Shashankas Joshi sakė, kad tas straipsnis yra „absoliučiai šlykštus“. Pasak jo, tam laikraščiui „tenka dalis atsakomybės dėl rasistinių incidentų užpuolimų, kuriuos tai skatina.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)