Apie įvykį trumpai:

1. Londone pirmadienio naktį netoli mečetės mikroautobusas rėžėsi į žmonių minią.

2. Pranešama apie vieną žuvusį ir 10 sužeistų žmonių.

3. Policija šį įvykį laiko teroristine ataka.

4. Šios atakos taikinys – musulmonai maldininkai.

5. Suimtas 48-erių metų mikroautobuso vairuotojas.

6. Visi nukentėję žmones – musulmonų bendruomenės nariai.

Nauja komisija kovai su ekstremizmu

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May pažadėjo kovoti su terorizmu ir ekstremizmu, „kad ir kas būtų už tai atsakingas“, komentuodama pirmadienį netoli vienos Londono mečetės įvykdytą išpuolį, per kurį baltasis vairuotojas rėžėsi į grupę musulmonų maldininkų.

Kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Th. May sakė, kad ši ataka yra „priminimas, jog terorizmas, ekstremizmas ir neapykanta įgyja daug pavidalų, o mūsų apsisprendimas su jais kovoti privalo būti toks pat, kad ir kas būtų už tai atsakingas“.

Premjerė pabrėžė, kad pastarasis išpuolis yra „lygiai toks pats šlykštus kaip ankstesni“, turėdama omenyje tris islamistų įkvėptas atakas, įvykdytas šiais metais Londone ir Mančesteryje. Per jas žuvo 35 žmonės, dar apie 200 buvo sužeisti.

Naujausia ataka buvo „nutaikyta prieš paprastus ir nekaltus (žmones) ... šįkart – prieš Britanijos musulmonus, išėjusius iš mečetės“, sakė ji. Premjerė pridūrė, kad policija užtikrins visą mečetėms reikalingą papildomą apsaugą.

„Tai buvo ataka prieš musulmonų netoli jų maldos namų. Kaip ir bet kuris terorizmas, kad ir kokio būtų pavidalo, jo pagrindinis tikslas toks pats: jis siekia mus suskaldyti“, – pabrėžė Th.May.

„Buvo per daug tolerancijos ekstremizmui ... įskaitant islamofobiją“, – sakė ji.

Premjerė taip pat paskelbė įkursianti naują komisiją kovai su ekstremizmu, kaip dabar yra kovojama su rasizmu.

Du žmonės patyrė rimtų sužalojimų

Londono policijos atstovas Neilas Basu kalbėdamas žiniasklaidai sakė: „Tai buvo pasikėsinimas į Londoną ir visus londoniečius ir mes visi turime laikytis kartu prieš ekstremistus, kad ir kokie būtų jų motyvai“.

Jis pridūrė, kad policija buvo netoli tos vietos, kur įvyko ataka, todėl galėjo žaibiškai reaguoti. Papildomos pareigūnų pareigos į įvykio vietą atskubėjo po 10 minučių, praneša BBC.

N. Basu patvirtino, kad visi nukentėjusieji buvo musulmonų bendruomenės nariai. Vienas žmogus žuvo vietoje, aštuoni yra ligoninėje, o du patyrė nežymius sužalojimus ir buvo medikų apžiūrėti įvykio vietoje.

Jis nekonkretizavo žmonių patirtų sužalojimų, tačiau pasakė, kad du žmones buvo „labai rimtai sužeisti“.

Policijos atstovas padėkojo žmonėms, kurie padėjo sulaikyti užpuoliką iškart po išpuolio, rašo BBC.

„Šiame ankstyvame tyrimo etape nebuvo nustatyta ir policijai nebuvo pranešta apie kitus įtariamuosius, taip pat nebuvo pranešta apie žmones, patyrusius sužalojimus nuo peilio“, - sakė jis.

Šiuo metu mikroautobusas yra tiriamas pareigūnų, tačiau jie nerado jame nieko, kas galėtų kelti pavojų.

N. Basu pridūrė, kad papildomos policijos pajėgos patruliuoja mieste dėl didesnio saugumo.

Laiko teroristiniu išpuoliu

Pareigūnai 0 val. 20 min. vietos (2 val. 20 min. Lietuvos) laiku gavo iškvietimą dėl „transporto priemonės užvažiavimo ant pėsčiųjų“.

„Buvome informuoti, kad mikroautobusas rėžėsi į maldininkus, išėjusius iš #Finsberio parko mečetės. Mūsų maldos su nukentėjusiais“, – sakoma Britanijos musulmonų tarybos (BMT) „Twitter“ žinutėje.

BMT vadovas Harunas Khanas sakė, kad mikroautobuso vairuotojas „sąmoningai“ rėžėsi į žmones, ėjusius iš naktinių pamaldų per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

Laikraštis „The Evening Standard“ rašo, kad iš mikroautobuso vyras smogė peiliu mažiausiai vienam žmogui. Policija šį įvykį apibūdino kaip „rimtą incidentą“.

Kiek vėliau BBC pranešė, kad policija šį įvykį laiko teroristiniu išpuoliu.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė matęs virš įvykio vietos skraidantį sraigtasparnį ir kelis gelbėjimo tarnybų automobilius Septynių Seserų kelyje – judriame Londono prospekte.

Policijos pareigūnai, dalis jų – ginkluoti, apsupo įvykio vietą, kur taip pat dirbo kinologai su šunimis.

Šalimais gatvėje meldėsi grupė musulmonų. Apie kilometro ilgio Septynių Seserų kelio ruože buvo sustabdytas eismas.

BBC praneša, kad per teroro išpuolį vienas žmogus žuvo, dar 8 buvo sužeisti.

Ministrė pirmininkė Theresa May pasmerkė šį „baisų incidentą“, o opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas sakė esantis „visiškai sukrėstas“. Jis pridūrė, kad susisiekė su mečetėmis ir policija.

Įvykio vieta yra J. Corbyno Šiaurinėje Islingtono rinkimų apylinkėje.

Netoliese gyvenanti Cynthia Vanzella savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Šiurpu žiūrėti, kaip policijos pareigūnai atlieka širdies masažą žmonėms ant žemės, beviltiškai mėgindami juos išgelbėti. Tikiuosi, kad jiems pavyko.“

BMT vadovo pavaduotojas Miqdaadas Versi sakė, kad incidentas įvyko „prie musulmonų rūpybos namų“, esančių Septynių Seserų kelyje šalia mečetės.

Londono greitosios pagalbos tarnyba pranešė: „Pasiuntėme į įvykio vietą greitosios pagalbos brigadų, pirmosios pagalbos paramedikų ir specializuotų reagavimo komandų.“

„Mūsų prioritetas – įvertinti sužalojimų lygį ir pobūdį bei užtikrinti, kad pagalba pirmiausiai būtų suteikta tiems, kam ji reikalingiausia, ir kad jie būtų nuvežti į ligoninę“, – pridūrė medikai.

„Piktavališkas smurtas“

Finsberio parko mečetė anksčiau buvo žinoma kaip radikalių islamistų centras, bet pastaraisiais metais, pasikeitus vadovybei, šie maldos namai smarkiai pasikeitė.

Mečetės ankstesnis imamas Abu Hamza 2015 metais Niujorke buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už terorizmą.

Jis buvo šios mečetės pamokslininkas 1997–2003 metais, kol buvo suimtas už smurto kurstymą. Vėliau jis buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms.

2015 metais ši mečetė buvo viena iš maždaug 20, dalyvavusių BMT organizuotoje atvirų durų dienoje. Per šį renginį siekta skatinti geresnį supratimą apie islamą po islamistų įkvėptų teroro atakų virtinės Paryžiuje.

Nors mečetės naujoji vadovybė stengėsi stiprinti ryšius su bendruomene, buvo pranešimų, kad po Paryžiaus atakų šie maldos namai gavo virtinę grasinamų elektroninių ir paprastų laiškų.

„Jeigu šis išpuolis bus patvirtintas kaip sąmoninga teroristinė ataka, tuomet tai turėtų būti klasifikuojama kaip teroro aktas“, – sakė musulmonų organizacijos „Ramadhan Foundation“ vadovas Mohammedas Shafiqas.

„Britanijos musulmonų bendruomenei reikia, kad visi padorūs žmonės palaikytų mus prieš šį piktavališką smurtą“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad „jau virtinę metų stiprėjo aštris islamofobija“.

Musulmonų žmogaus teisių grupė „Cage“ irgi atkreipė dėmesį, kad „epidemiškai pagausėjo antimusulmoniškų neapykantos nusikaltimų“.

„Raginame visus likti ramius ir visokeriopai stengtis neaštrinti jau dabar nestabilios ir nerimą keliančios padėties“, – sakoma jos pranešime.

Antimusulmoniškų nusikaltimų pliūpsnis

Birželio 3 dieną trys kovotojai, apsijuosę mirtininkų bombų muliažais, mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto ir iššokę iš mašinos puolė badyti praeivius šalimais esančiame sostinės rajone.

Jie nužudė aštuonis žmones, kol galiausiai buvo nukauti policijos.

Londono meras Sadiqas Khanas po šios atako sakė, kad mieste rasistinių incidentų padaugėjo 40 proc., o prieš musulmonus nukreiptų incidentų – penkiskart.

Tuo metu savo „Facebook“ paskyroje S. Khanas ragino londoniečius „susiimti ir pasiųsti pasauliui aiškią žinią, kad mūsų miestas niekada nebus suskaldytas šių atgrasių žmonių, siekiančių mums pakenkti ir sugriauti mūsų gyvenimo būdą“.

Britanijoje šiemet įvykdytos dar dvi atakos.

Kovo 22-ąją Londone vyras rėžėsi į pėsčiuosius ant Vestminsterio tilto ir nudūrė vieną policijos pareigūną, budėjusį prie parlamento rūmų. Užpuolikas galiausiai buvo nušautas.

Per tą ataką žuvo penki žmonės.

Gegužės 22-ąją mirtininkas sprogdintojas detonavo bombą popmuzikos koncerte Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste. Šis išpuolis nusinešė 22 žmonių gyvybes.