ES ambasadorius turės statusą, atitinkantį valstybių misijų vadovų [statusą]“, – bendrame pareiškime sakė britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas D. Raabui ir J. Borreliui susitikus Didžiojo septyneto (G-7) diplomatijos vadovų derybų kuluaruose Londone. Turtingųjų demokratinių valstybių klubo diplomatai Londone dalyvavo pirmosiose po ilgiau nei dvejų metų pertraukos tiesioginėse derybose, rengiantis kitą mėnesį planuojamam G-7 viršūnių susitikimui.

JK užsienio reikalų ministerija nurodė, kad britų ir ES diplomatijos vadovai aptarė būsimą Londono ir Briuselio bendradarbiavimą užsienio ir saugumo politikos srityje, taip pat bendrą darbą klimato kaitos srityje.

Tačiau susitarimas dėl Bendrijos ambasadoriaus Londone statuso išsprendžia kelis mėnesius trukusį ginčą dėl to, ar ES atstovas Joao Vale de Almeida turėtų turėti visavertį diplomatinį statusą Britanijai palikus bloką.

ES tvirtino, kad jos pasiuntiniui turi būti taikomas visavertis diplomatinis statusas, kaip ir bet kurios kitos suverenios šalies ambasadoriui. Taip yra daugiau nei 140 kitų valstybių, kur Bendrija turi savo diplomatines atstovybes.

Tuo metu JK argumentavo, kad ES pasiuntiniui turėtų būti suteiktas žemesnio lygio statusas su mažiau privilegijų, atitinkantis taikomą tarptautinių organizacijų atstovams.

Londonas tuo suerzino Briuselį, o sausį J. Borrellis pareiškė, kad tokia JK pozicija „nėra draugiškas signalas“ ir gali pakenkti dvišaliams santykiams po „Brexito“. Be to, sausio gale ES atidėjo pirmąjį aukšto lygio susitikimą su naujuoju JK pasiuntiniu.

Tačiau vilčių, kad šis ginčas bus išspręstas, padaugėjo Europos Parlamentui praėjusį mėnesį ratifikavus prekybos po „Brexito“ susitarimą.

Londonas visuomet tvirtino, kad ES ambasadoriaus, jo delegacijos ir personalo statusas nepakenks jų darbui Britanijoje.

Portugalas J. Vale de Almeida praėjusią savaitę sakė, kad šis ginčas yra „apie pripažinimą. Jis yra apie pagarbą. Apie diplomatinio gyvenimo formalumus, o tai – svarbus aspektas“.

Kai ginčas dėl statuso bus išspręstas, „mes galėsime geriau prisidėti prie konstruktyvių santykių“, sakė jis idėjų kalvei „Institute for Government“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)