Demonstrantai pirmadienį ėmė blokuoti vieną tiltą ir pagrindines kelių sankryžas miesto centre, prasidėjus pilietinio nepaklusnumo kampanijai, vykstančiai ir kitose Europos šalyse.

Protestus surengė aktyvistų grupė „Extinction Rebellion“, kurią pernai Didžiojoje Britanijoje įkūrė mokslininkai. Ši organizacija tapo vienu iš sparčiausiai pasaulyje augančių aplinkosaugos judėjimų.

Anot Londono policijos, iki antradienio vakaro buvo sulaikyti 290 asmenų.

„Manome, kad demonstracijos tęsis ir artimiausiomis savaitėmis“, – teigiama policijos pranešime.

Tarp sulaikytųjų yra vandalizmu įtariami trys vyrai ir dvi moterys, suimti prie energetikos milžinės „Royal Dutch Shell“ būstinės Britanijoje. Aktyvistai išpaišė šį pastatą grafičiais ir išdaužė vieną langą.

Dauguma įtariamųjų buvo sulaikyti dėl viešosios tvarkos pažeidimų ir eismo trikdymo greitkelyje.

Per protesto akciją daugiau nei tūkstantis žmonių užblokavo Londono centre esantį Vaterlo tiltą ir prinešė ant jo medelių bei gėlių vazonų. Vėliau aktyvistai įrengė stovyklų Haid parke, ruošdamiesi kitoms šią savaitę planuojamoms demonstracijoms.

Policijos įvesti apribojimai

Policija liepė protestuotojams nepalikti greta Marmuro arkos esančios zonos – viešosios erdvės, kur susikerta Haid parkas, parduotuvėmis garsėjanti Oksfordo gatvė ir Parko gatvė, kur įsikūrę daug prabangių viešbučių.

„Kol kas (dėl demonstracijų) turime uždarytus 55 autobusų maršrutus ir 500 tūkst. paveiktų žmonių“, – sakė sostinės policija.

Londono meras Sadiqas Khanas sakė esąs „itin sunerimęs“ dėl protestuotojų planų trečiadienį sutrikdyti metropoliteno veiklą.

„Nusitaikyti į viešąjį transportą tokiu būdu tik pakenktų mums visiems, norintiems kovoti su klimato kaita“, – pranešime sakė S. Khanas.

Protestų organizatoriai nori, kad vyriausybė dėl klimato ir ekologijos padėties paskelbtų nepaprastąją padėtį, iki 2025 metų sumažintų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį iki nulio, sustabdytų biologinės įvairovės nykimą ir paklustų siūlomiems „piliečių susirinkimams dėl klimato ir ekologinio teisingumo“.

„Extinction Rebellion“ atstovas Jamesas Foxas pranešė, kad šios organizacijos nariai naktį mėgino tęsti blokadą keturiose vietose Londono centre, kol policija įvedė naujų apribojimų.

Kaip jis sakė naujienų agentūrai AFP, dauguma protestuotojų buvo suimti „ant Vaterlo tilto, kur atvykusi policija bandė mus sustabdyti, bet jai mūsų buvo pernelyg daug“.

Anot J. Foxo, demonstrantai dviračių spynomis prisirakino prie automobilių ir vienas prie kito.

„Nesiruošiame išeiti, kol vyriausybė mūsų neišklausys“, – pareiškė aktyvistas.

„Daugelis mūsų pasirengę dėl vizijos paaukoti mūsų laisvę“, – pridūrė jis.