Informaciją apie du tokiomis aplinkybėmis žuvusius asmenis patvirtino Afganistano naujienų agentūra „Asvaka“. Ji tviteryje paviešino ir tragediją iliustruojančią vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kaip iš kylančio lėktuvo nukrenta kažkoks objektas.

O naujienų agentūra „Reuters“ kiek anksčiau pranešė, kad kilus chaosui Kabulo oro uoste žuvo mažiausiai 5 žmonės. Kol kas neaišku, kokiomis aplinkybėmis jie žuvo.

Dar viename vaizdo įraše matyti, kad dešimtys žmonių iš šalies bando pabėgti įsikibę į išskrendančio orlaivio korpusą.

Kabulo oro uoste – dramatiški vaizdai

Kabulo oro uoste minia afganistaniečių, mėginančių bet kokia kaina pabėgti nuo kontrolę šalyje perėmusių talibų, pirmadienį apipuolė pakilti besiruošiantį vieną amerikiečių lėktuvą, matyti socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje.

Oro uostą užplūdus tūkstančiams žmonių, jį saugantys JAV kariai mėgino suvaldyti minią, šaudydami į orą. Visi komerciniai skrydžiai buvo atšaukti.

Viename vaizdo įraše matyti šimtai žmonių, bėgančių paskui riedantį JAV karinių oro pajėgų lėktuvą, o kai kurie laikėsi įsikibę jo važiuoklės. Filmuotoje medžiagoje taip pat matyti, kaip nuo pakilusio lėktuvo atitrūksta žmogus; žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad nukritę žuvo mažiausiai trys žmonės.

Dar keli buvo nušauti oro uoste, nėra aišku, kokiomis aplinkybėmis.

Kituose vaizdo įrašuose matyti, kaip dar daugiau civilių karštligiškai ropščiasi ant oro uosto trapo, vos atlaikančio ant jo sulipusių žmonių svorį.

Panikos apimtos šeimos, tempiančios išsigandusius vaikus ir bagažą, mėgino pabėgti nuo Talibano režimo, sugrįžtančio į valdžią praėjus dviem dešimtmečiams po brutalaus islamistų režimo nuvertimo per JAV vadovaujamą karinę intervenciją.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV Valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto prieigas evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganistaniečių, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

Vaizdai Kabulo oro uoste labai priminė chaosą per amerikiečių pasitraukimą iš Vietnamo 1975 metais, nors JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas tokius lyginimus atmetė.

„Tai nėra Saigonas“, – pareiškė jis žurnalistams.

„Esame išsigandę.“

JAV ambasada Kabule per „Twitter“ paragino Amerikos piliečius ir afganistaniečius „nevykti į oro uostą“.

Tačiau tūkstančiai afganistaniečių, net ir nepalaikiusių jokių ryšių su JAV vadovaujama koalicija, vis tiek ten susirinko, tikėdamiesi ištrūkti iš šalies – be bilietų ar užsienio šalių vizų.

Keliomis valandomis anksčiau Talibano lyderiai įsakė savo kovotojams Kabule palaikyti tvarką, Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani pabėgus iš šalies.

„Bijome gyventi šiame mieste ir mėginame pabėgti iš Kabulo“, – sakė vienas 25 metų vyras, prisistatęs Ahmedo vardu.

Daugelis bandančių pabėgti sakė buvę paskatinti socialiniuose tinkluose plintančių gandų.

„Per „Facebook“ perskaičiau, kad Kanada priima prašančius prieglobsčio iš Afganistano, – sakė Ahmedas. – Kadangi tarnavau kariuomenėje... pavojaus esama. Talibanas neabejotinai manęs imsis.“

JAV nurodė evakavusios visus savo ambasados darbuotojus į oro uostą, bet jie laikomi atskirai nuo neturinčių leidimo išvykti.

Likusioje Kabulo dalyje tvyrojo įtempta ramybė, Talibano kovotojams patruliuojant gatvėse ir įrenginėjant patikros postus.

Per socialinius tinklus paskelbtoje žinutėje vienas iš Talibano įkūrėjų Abdul Ghani Baradaras paragino savo kovotojus išlikti drausmingus, perėmus sostinės kontrolę.

„Dabar yra išbandymo metas – turime parodyti, kad galime tarnauti savo tautai ir užtikrinti saugumą bei patogų gyvenimą“, – pabrėžė jis.

Tarptautinis Kabulo Hamido Karzai oro uostas pristabdė civilinių reisų vykdymą, sakoma pirmadienį oro uosto išplatintame pranešime.

Oro uosto administracija paragino piliečius į jį nevykti, „kad būtų užkirstas kelias plėšimui ir grobstymui“, nurodoma pranešime, kurį cituoja vietos žiniasklaida.

Toks pareiškimas pasirodė oro uoste tvyrant chaosui ir tūkstančiams žmonių bandant palikti šalį po to, kai Talibanas vėl perėmė valdžią Afganistane.


Dramatiškuose socialinių tinklų vaizdo įrašuose matyti chaotiška scena prie kilimo ir tūpimo tako, civiliams gyventojams karštligiškai bandant pakilti jau ir taip perpildytais orlaivių laiptais.

Tai buvo desperatiškas mėginimas patekti į stovintį keleivinį lėktuvą ir pabėgti iš miesto, praėjus dienai nuo vyriausybės subyrėjimo.

Stebint didelei miniai, tie, kas sėkmingai užlipo laiptais, padėjo kitiems, kol kai kurie žmonės kybojo laikydamiesi už laiptų turėklų.

Pabėgti iš sostinės mėginančios panikos apimtos šeimos gabenosi perpildytą bagažą ir vedėsi paskui išsigandusius vaikus.

Padėtis peraugo į tokį sąmyšį, kad JAV kariams teko paleisti į orą įspėjamųjų šūvių, kad atkurtų tvarką, o visi komerciniai reisai buvo atšaukti.

„Esu labai išsigandęs. Čia į orą paleidžiama daug šūvių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas liudininkas, paprašęs neskelbti jo vardo, kad tai nesutrukdytų jam išvykti.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad amerikiečių kariai kontroliuoja oro uosto perimetrą evakuojant ambasados darbuotojus ir tūkstančius afganų, bendradarbiavusių su Vašingtonu, Vakarų šalims nuvertus Talibano režimą po rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)