Lino Kojalos įžvalgos antradienį, 54 COVID-19 pandemijos dieną:

Kristaus Atpirkėjo statula pasipuošė veido kauke.

Garsus prancūzų rašytojas Michelis Houellebecqas teigia: „Manęs visiškai neįtikina teiginiai, kad pasaulis nebebus toks, kaip anksčiau. Priešingai, viskas bus kaip buvę. Pasaulis bus toks pat, tik truputį blogesnis.“ (Le Parisien)

Donaldas Trumpas toliau kritikuoja Kiniją: „Mano manymu, jie padarė klaidą. Jie bandė šią klaidą pridengti, bandė viską nuslėpti. Tai – kaip ugnis, tarsi bandymas ją gesinti. Bet jie to nesugebėjo padaryti.“ JAV administracija teigia, jog virusas kilo Uhano laboratorijoje, tačiau priduria, jog jis nebuvo tikslingai sukurtas žmogaus rankomis. Kinija neigia, kad virusas galėjo nutekėti iš laboratorijos. (New York Times)

Rusijoje vietoje didžiulio Pergalės dienos parado vyks tik aviacijos pasirodymas. Rusijos gyventojai pritaria sprendimui atidėti paradą dėl karantino. Socialinių tinklų (odnoklassniki ir kt.) tyrimas parodė, jog apie 69 proc. nuomonę reiškusių Rusijos gyventojų palaiko sprendimą; 31 proc. manė, jog paradas gali vykti. (Kommersant)

Linas Kojala

Kopenhagos universiteto mokslininkų tyrimas rodo, kad Danijoje ir Švedijoje gyventojų išlaidos pirkiniams pastaruoju metu smuko beveik vienoda apimtimi, nors Danijoje taikomos griežtos karantino priemonės, o Švedija pasirinko daugelį institucijų palikti atvertas. (The Economist)

Analitikai baiminasi, jog pandemijos ekonominiai kaštai bus neproporcingai pasiskirstę: Oksfordo universiteto analizė rodo, kad asmenims, uždirbantiems 20 tūkst. dolerių ir mažiau per metus, tikimybė netekti darbo yra dvigubai didesnė, nei tiems, kurių metinis atlygis siekia 80 tūkst. dolerių ir daugiau. (The Economist)

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen teigia, kad tarptautinė bendruomenė turi tirti pandemijos pradžios aplinkybes – tam, kad geriau pasirengtų galimiems panašiems atvejams ateityje. Panašius raginimus išreiškė ir Švedijos sveikatos apsaugos ministrė. (Politico)

ES leido Prancūzijos vyriausybei suteikti 7 mlrd. eurų paramą „Air France“ avialinijoms, kurios susiduria su didžiuliais finansiniais sunkumais. ES griežtai reglamentuoja valstybių paramą savo įmonėms laikydamasi konkurencijos taisyklių. (Le Parisien)

Farmacijos kompanija Roche planuoja prekybai pristatyti naują antikūnų testą, kurio tikslumas – 99,8 proc. Anot Vokietijos sveikatos apsaugos ministro Jenso Spahno, tai svarbus žingsnis siekiant užkardyti tolesnį viruso plitimą, nes leis masiškai nustatyti, kas jau buvo užsikrėtęs. Gegužę planuojama bent trys milijonai šių testų. Dabartiniai teoriniai modeliai skaičiuoja, jog Vokietijoje užsikrėtusiųjų gali būti apie 1,8 mln. – 10 kartų daugiau, nei patvirtintų atvejų skaičius. (Die Welt)

Vokietijos ekonomistas Jensas Südekumas skaičiuoja, kad kiekviena karantino diena kiekvienam Vokietijos piliečiui kasdien kainuoja po 60 eurų. Jo vertinimu, krizės apimtys daug didesnės, nei manyta iš pradžių. (Die Welt)

NATO jau rengiasi antrai pandemijos bangai ir kuria operacinius planus, kaip tai geriau suvaldyti. Svarstoma naudoti bendras medicinių priemonių įsigijimo sistemas, kurios palengvintų apsirūpinimą Aljanso narėms. (Spiegel)

Čekijos vyriausybė svarsto naujų įgaliojimų suteikimo Sveikatos ministrui galimybę. Kontraversiškai vertinimas siūlymas leistų ministrui savo nuožiūra taikyti įvairias laisvą judėjimą galinčias varžyti priemones net negaliojant Nepaprastosios padėties įstatymui. Opozicija kritikuoja tokį siūlymą, mat vienas asmuo įgytų pernelyg daug galios. (Politico)

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire ragina įvesti Europos lygmens mokestį skaitmeniniams verslams. Šiuo metu 140 valstybių derasi dėl esminių tarptautinių mokesčių taisyklių pakeitimų, kurie tikslingiau apmokestintų skaitmenines kompanijas, paslaugas teikiančias nepaisant valstybių sienų ir taip apsunkinant jų apmokestinimą. Prancūzai šią idėją siūlė ir anksčiau, bet ES konsensusas nebuvo pasiektas. (The Guardian)

Kinijos analitinis centras, dirbantis kartu su šalies Saugumo ministerija, skelbia, jog artimiausiu metu šaliai teks susidurti su augančiomis prieš Kiniją nukreiptomis nuotaikomis – tokiomis, kokių nebuvo nuo pat 1989 metų Tiananmenio aikštės žudynių. Ilgainiui tai gali vesti prie dar didesnės santykių su JAV konfrontacijos. (The Guardian)