Štai kokie jo pastebėjimai penktadienį:

Estija išsiuntė į Italiją ir Ispaniją po 30 tūkst. medicininių veido kaukių, taip pat dezinfekcinio skysčio. Šalis taip pat paaukojo 100 tūkst. Raudonajam kryžiui. (@estNATO) Lietuva iš rezervo skyrė 100 tūkst. eurų humanitarinę pagalbą Italijai ir Ispanijai.

Nyderlandų karalius Vilemas Aleksandras savo gimtadienį atšvęs namuose. Pirmadienį turėję vykti šventiniai renginiai atšaukti, bet karaliaus atstovai skelbia, kad jis dalinsis šventės šeimos rate vaizdais su visuomene, o 16 val. sakys tostą. (haarlemsdagblad).

Čekija netikėtai paskelbė, kad leidžia savo piliečiams keliauti į užsienį. Anksčiau kalbėta, kad ribojimai tęsis mažiausiai kelis mėnesius, bet vyriausybė sušvelnino nuostatas. Tiesa, norintieji sugrįžti į šalį turės arba atlikti COVID-19 testą, arba 14 dienų praleisti karantine. Šalies vadovai jau kurį laiką patiria viešą spaudimą švelninti taikomas priemones, tačiau yra kritikuojami dėl chaotiškos reakcijos ir sprendimų komunikacijos. (The Guardian)

Belgijos bulvių augintojai ragina gyventojus valgyti tradicines bulvytes (frites) ne kartą, o bent dukart per savaitę. Taip tikimasi bent iš dalies kompensuoti paklausos sumažėjimą dėl užsidariusių restoranų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų. Manoma, kad šiemet Belgijos bulvių augintojai gali turėti 750 tūkst. tonų bulvių perteklių. (Brussels Times)

45 proc. britų jaučia didesnį nerimą, 45 proc. yra liūdnesni, o 32 proc. atsidūrė prastesnėje finansinėje situacijoje, skelbia SkyNews užsakymu atlikta apklausa. Be to, net 72 proc. gyventojų nepasitiki informacija, kurią apie pandemiją skelbia laikraščiai; 64 proc. nepasitiki TV žurnalistais. (SkyNews)

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasitikėjimo rodiklis per pastarąjį mėnesį smuko paklaidos ribose - nuo 40 iki 38 proc. Pandemijos pradžioje šalies vadovo reitingas buvo šoktelėjęs į viršų. (BVA)

Prancūzijoje išaugo parduotuvių apiplėšimų skaičius. Paryžiuje tokių nusikaltimų per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo net 50 proc. daugiau, nei praėjusiais metais tuo pačiu metu. Ypatingai dažnai vagys taikėsi į vaistines, mat jos turi paklausių prekių (veido kaukių ir pan.), o taip pat - grynųjų pinigų, kurių stokoja daugelis kitų uždarytų prekybos vietų. (Le Parisien)

Linas Kojala

Nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos praėjus 75-eriems metams Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo oficialią karo pabaigos datą perkelia iš rugsėjo 2-sios į rugsėjo 3-ąją. Pasaulyje Antrojo pasaulinio karo pabaiga laikoma rugsėjo 2-oji, kuomet kapituliavo Japonija. Rusijos valdžios manymu, pergalė prieš Japoniją buvo pasiekta diena vėliau. Rusijos Prezidento žmogaus teisių taryba tokį sprendimą pavadino klaida, nes rugsėjo 3 d. jau minima kaip Kovos su terorizmu solidarumo diena, prisimenant 2004 metų tragediją Beslane. (RFERL)

Moldovos prezidentas Igoris Dodonas, įprastai siejamas su prorusiškomis nuostatomis, kritikuoja šalies opoziciją dėl kreipimosi į Konstitucinį teismą, kuris sustabdė 200 mln. eurų paskolos iš Rusijos procesą. Opozicijos vertinimu, paskolos nuostatos abejotinos, nes nurodo ne pirmo būtinumo projektų, sietinų su Rusijos interesais, finansavimą. Dodonas atkerta, kad šalis be paskolos susidurs su milžiniškais sunkumais. (RFERL)

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas įspėja, kad šis vasaros sezonas nebus toks, kaip įrasta. "Neturėtume tikėtis tokių atostogų kaip anksčiau." Manoma, jog tradiciškai vokiečiams patrauklios atostogų vietos - Ispanija, Graikija ar Turkija - artimiausiu metu turizmui nebus atvertos. (Die Welt)

Nepaisant pirmųjų karantino švelninimo priemonių, vaikų darželiai ir mokyklos Lenkijoje liks užvertos bent iki gegužės 24 d. (Die Welt)

Vokietijos vyriausybei patarinėjantis Roberto Kocho Institutas ragina nešvelninti karantino. Specialistų teigimu, situacija yra pernelyg trapi, o veiksmų derėtų imtis tik tuomet, kai naujų atvejų skaičius per dieną sieks vos kelis šimtus (šiuo metu kasdien diagnozuojama daugiau nei 2 tūkst. užsikrėtimų). (The Guardian)

Brandenburgo žemėje, kurioje gyvena 2,5 mln. žmonių, nuo gegužės 4 d. bus leidžiami susibūrimai iki 50 žmonių (tiesa, kiekvienas iš jų atskirai turės gauti leidimą). Tokį sprendimą priėmė vietos valdžia. (Die Welt)

Anglijos futbolo Premier lygos vadovai rengiasi sezono atnaujinimui. Net ir mačams vykstant be žiūrovų, ketinama griežtai laikytis saugumo taisyklių: pavyzdžiui, visi stadione dirbantys asmenys turės patvirtinti, kad 14 dienų nejaučia simptomų; autobusai ir persirengimo kambariai bus dezinfekuojami; komandų žaidėjų atėjimas į rūbines bus vykdomas atskirai; bus siekiama, jog startinės sudėties žaidėjai, atsarginiai žaidėjai ir vartininkai persirenginėtų skirtinguose kambariuose; futbolininkai galės atsinešti tik savo maistą ir nesidalyti vandeniu; nebus žaidėjų rankų paspaudimų ar bendrų nuotraukų, taip pat apsikeitimų marškinėliais. Viliamasi, kad sezonas gali būti atnaujintas antrą gegužės savaitę. (TalkSport)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)