Štai kokie jo pastebėjimai antradienį:

Europos kosmoso agentūros (ESA) stebėjimai rodo, kad oro taršos lygis didžiuosiuose Europos miestuose ženkliai sumažėjo. Lyginant kovo 13 - balandžio 13 d. rodiklius 2019 ir 2020 metais pastebėta, jog tarša Madride, Milane ir Romoje sumažėjo 45 proc, Paryžiuje - 54 proc. (ESA)

Kinija griežtai atmeta vis garsiau skambančius siūlymus atlikti tyrimą, kaip ši šalis sprendė COVID-19 problemą viruso plitimo pradžioje. Anot šios šalies užsienio reikalų ministerijos, tai žeidžia "milžiniškas pastangas įdėjusius ir aukas patyrusius Kinijos žmones". Apie būtinybę aiškintis, kaip COVID-19 tapo pandemija, prabilo JAV, Australija ir kitos valstybės. (Die Welt)

Istorinių analogų neturintį JAV naftos kainos kritimą - vakar ji siekė ir neigiamas reikšmes - sąlygojo tai, kad kritus globaliai naftos paklausai pirkėjai neturėjo kur fiziškai sandėliuoti įsigytos ir neparduotos produkcijos. Ateities sandorių kainos lieka kur kas aukštesnės: pavyzdžiui, pirkimai, kurie faktiškai turės būti įgyvendinti birželį, kainuoja apie 19 dolerių už barelį; liepą - apie 25 dolerius; spalio-gruodžio mėn. - apie 30 dolerių. Investuotojai viliasi, kad ateityje paklausa naftai augs. (FT)

Linas Kojala

Lenkijos Finansų ministras Tadeuszas Kościński teigia, kad ES turėtų kurti naujus mokesčių mechanizmus bei kovoti su mokesčių mokėjimo vengimu vadinamuosiuose "mokesčių rojuose" - tam, kad galėtų geriau atliepti pandemijos pasekmes. Ketvirtadienį bendrijos lyderiai svarstys būsimąjį ES biudžetą; Lenkija norėtų, kad jis būtų didesnis, nei anksčiau, bet ne didinant pagrindinį pajamų šaltinį - valstybių narių įmokas, o kuriant naujas priemones. Pavyzdžiui, įvedant finansinių tranzakcijų mokestį, skaitmeninį mokestį, pasienio anglies dioksido mokestį ir pan. Tai reikštų reikšmingą ES integracijos gilinimą. Lenkija prognozuoja, kad šalies BVP šiemet susitrauks 4-5 proc. (FT)

Donaldas Trumpas paskelbė apie ketinimą pasirašyti vykdomosios valdžios įsaką suspenduoti visą imigraciją į JAV. Kol kas nėra aišku, kokios išimtys galėtų būti taikomos (pvz., ar galiotų asmenims, kurie įrodytų, kad nėra užsikrėtę virusu). Faktiškai jau dabar JAV griežtai apribojo atvykimus iš Europos, Kinijos ir kitų pandemijos paveiktų kraštų; be to, ženkliai sumažėjo skrydžių skaičius, sugriežtinta atvykstančiųjų patikra. Toks imigracijos ribojimas neturėtų precedentų: 1918 m., gripo pandemijos įkarštyje, į JAV atvyko daugiau nei 110 tūkst. imigrantų. Antrojo pasaulinio karo metais atvyko 170 tūkst. "žaliosios kortelės" turėtojų bei 227 tūkst. daugiausiai žemės ūkio srities darbuotojų. (Washington Post)

Danijos Sveikatos apsaugos ministras Magnusas Heunicke teigia, kad šalis suvaldė pandemiją, tačiau toliau taikys atsargumo priemones. Pavyzdžiui, dideli renginiai nebus rengiami mažiausiai iki rugsėjo. Teigiama, kad šiuo metu pakanka COVID-19 testų, todėl jie bus atliekami visiems asmenims, kuriems pasireiškia viruso simptomai: sausas kosulys, karščiavimas, kvėpavimo problemos. Danijoje užfiksuota 7,5 tūkst. užsikrėtimų ir 364 aukos. (AP)

Rusijos ir Kinijos oficialios bei valstybės palaikomos žiniasklaidos priemonės ES šalyse skleidžia sąmokslo teorijas apie COVID-19. ES strateginės komunikacijos specialistų vertinimu, koordinuoti pranešimai iš Rusijos skleidžia neteisingą informaciją apie sveikatos sistemų būklę; tuo metu žinios iš Kinijos prioritetą skiria šalies įvaizdžio gerinimui ir atsakomybės dėl pandemijos nukreipimui. (Politico)

Tyrimai rodo, kad užsikrėtę vaikai virusą galimai platina mažiau, nei suaugusieji. 9 metų vaikas, kuriam diagnozuotas COVID-19, Aukštutinės Savojos departamente Prancūzijoje neužkrėtė kitų žmonių, nors lankėsi trijose mokyklose. (Le Parisien)

Nors daugėja atvejų, kuomet COVID-19 diagnozuojamas naminiams gyvūnams (katėms, šunims), kol kas nėra įrodymų, kad gyvūnai galėtų platinti virusą žmonėms. (Le Parisien)

Prancūzijos tabako prekeiviai pastebi, kad ima trūkti produkcijos. Tą sąlygoja ir nežymiai išaugusi paklausa, ir tai, kad pasienio regionų gyventojai, anksčiau įsigydavę tabaką Belgijoje ar kitose kaimyninėse šalyse, dabar tą daro Prancūzijoje. Kai kurios parduotuvės riboja pardavimus: pavyzdžiui, parduoda tik kelis cigarečių pakelius vienam asmeniui. (Le Parisien)

Baltarusijos valdžia nenusileidžia ir teigia, kad Pergalės dienos paradas gegužės 9 d. vyks kaip ir planuota. Taip teigiama nepaisant piliečių peticijos, kurią pasirašė 7 tūkst. žmonių, bei mažiausiai trijų užsikrėtimo atvejų Baltarijos kariuomenėje. Rusijoje paradas atidėtas. (Pravda Ukraine)

Japonijos Kobe universiteto infektologas prof. Kentaro Iwata teigia nemanąs, kad Olimpinės žaidynės įvyks 2021 m. vasarą, kaip planuojama. Anot Iwatos, norint surengti tokį renginį būtina, jog pandemija būtų suvaldyta ne tik Japonijoje, bet ir visame likusiame pasaulyje. Pastaroji tikimybė, profesoriaus manymu, menka. (Le Parisien)

Ispanijos Centrinis bankas prognozuoja, kad šalies BVP šiemet smuks 6,6-13,6 proc. Tai būtų "beprecedentis smukimas modernioje istorijoje", kuris stipriai paveiktų ne tik ketvirtą pagal dydį eurozonos ekonomiką, bet ir kitas šalis. (Le Parisien)

Vokietijos Sveikatos apsaugos ministras ir kelių didžiųjų žemių vadovai teigia, kad šalies futbolo čempionatas gali būti atnaujintas jau gegužės 9 d. Rungtynės vyktų be žiūrovų. Tiesa, kritikai teigia, kad kiltų rizika dėl sirgalių susirinkimų stadionų apylinkėse. (DW)

Pirmoji pasaulio teniso raketė Novakas Djokovičius nepritaria privalomiems skiepams nuo COVID-19. Tokie siūlymai skamba norint kaip įmanoma greičiau vėl pradėti rengti teniso turnyrus. Anot Djokovičiaus, didžiausias iššūkis rengiant tarptautinius turnyrus bus sutrikusios kelionės. (Le Parisien)

JAV šiuo metu neveikia keturi iš dešimties restoranų. Maitinimo sektorius vien per kovą patyrė 50 mlrd. dolerių nuostolių - iki metų pabaigos kaštai gali išaugti dar penkis kartus. Darbo šiame sektoriuje jau neteko - arba namo buvo išsiųsti - 8 mln. žmonių. (Die Welt)

Europoje elektros vartojimas, lyginant su praėjusiais metais, pastaruoju metu smuko apie 30 proc. Tą sąlygojo veiklą sustabdžiusios gamyklos ir kiti pramoniniai centrai. Tiesa, Vokietijoje elektros paklausa smuko 13 proc. - tikimasi, jog tai reikš geresnius BVP rodiklius metų pabaigoje. (Die Welt)

Danija ir Lenkija valstybės lėšomis nuo ekonominių sunkumų negelbės ofšorinių įmonių, kurios yra registruotos "mokesčių rojaus šalyse" ir anksčiau vengė mokėti mokesčius. (Business Insider)

Britų milijardierius Richardas Bransonas, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių "Virgin Group" įkūrėjas, teigia, kad kompanijai gali prireikti lengvatinių Jungtinės Karalystės vyriausybės paskolų. Nemaža dalis įmonės veiklos susijusi su aviacijos pramone - oro linijos "Virgin Australia" jau paskelbė apie nemokumą dėl 3,2 mlrd. dolerių skolų, kurių Australijos valdžia nesutiko padėti finansuoti. (CNBC)