14-os valstybių grupė, kuriai priklauso ir Kanada, paragino JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą, Generalinę Asamblėją ir Saugumo Tarybą „imtis priemonių, kad būtų išvengta progresuojančio taikos ir saugumo situacijos blogėjimo, ir suteikti skubią humanitarinę pagalbą iš Venesuelos atvykstantiems migrantams“.

Po pirmadienį Santjage surengto Limos grupės susitikimo buvo paskelbta apie naujas sankcijas 41 Venesuelos prezidento Nicolas Maduro vyriausybės nariui, laikomam „atsakingu už situacijos blogėjimą“ šioje Pietų Amerikos šalyje.

Šių asmenų turtas bus įšaldytas, be to, jiems bus uždrausta turėti verslo reikalų su Kanada, kuri jau anksčiau ėmėsi baudžiamųjų priemonių prieš kitus 70 N. Maduro režimo aukšto rango pareigūnų.

Limos grupė buvo įkurta 2017-aisiais, siekiant padėti Venesuelai susidoroti su didžiuliais ekonomikos sunkumais.

Daugiau nei ketveri recesijos metai įstūmė Venesuelą į į gilią krizę, o jos gyventojai susidūrė su maisto produktų, vaistų ir kitų būtiniausių prekių stygiumi, nors šalis turi didžiausius pasaulyje naftos išteklius.

Dauguma Limos grupės narių atsisakė pripažinti N. Maduro išrinkimą antrai kadencijai, kurią jis pradėjo sausio 10 dieną, nes mano, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas Juanas Guaido sausį pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu ir jau sulaukė daugiau nei pusės šimto valstybių, tarp jų Jungtinių Valstijų, palaikymo.

J. Guaido siekia priversti N. Maduro, kurio valdžią laiko nelegitimia, palikti prezidento postą. Jis nori, kad būtų sudaryta pereinamojo laikotarpio vyriausybė, ir tada organizuoti nauji rinkimai.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį apsilankymu Kolumbijos pasienyje su Venesuela baigė savo kelionę po Pietų Ameriką.

M. Pompeo paragino N. Maduro atidaryti sieną ir įsileisti gyventojams gyvybiškai reikalingą humanitarinę pagalbą, kuri jau du mėnesius saugoma Kukutos mieste Kolumbijoje.

JT duomenimis, nuo 2015 metų Venesuelą paliko daugiau nei 2,7 mln. gyventojų. Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad infliacija šalyje šįmet pasieks 10 mln. procentų.

Pastarosiomis savaitėmis Venesueloje dažnai dingsta elektra, o nedarbo lygis viršija 44 procentus.