"Tris dienas gedėsime kartu su didžiulę tragediją išgyvenusia Lenkijos tauta", - žurnalistams po posėdžio sakė premejeras Andrius Kubilius.

"Tai reiškia, kad tam tikros gedulo taisyklės vėliavos atžvilgiu galios visoje Lietuvoje, ir aš tikiu, kad Lietuvos piliečiai, įvairių tautybių piliečiai, jaučiantys didelį skausmą kartu su Lenkijos tauta, šiomis dienomis parodys solidarų gedėjimą pagerbdami Lenkijos politikos, Lenkijos valdžios pareigūnų atminimą, iš kurių daugelį mes tikrai labai gerai pažinojome", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Prieš posėdį žuvusiųjų atminimas buvo pagerbtas tylos minute.

Remiantis Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymu, minint gedulą, Lietuvos valstybės vėliava nuleidžiama 1/3 stiebo ilgio. Jeigu Lietuvos valstybės vėliava keliama ne ant stiebo, ji keliama su gedulo ženklu - prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią.

Lenkijos prezidentas L.Kaczynskis ir daug kitų žmonių žuvo šeštadienį, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos vakarinio Smolensko miesto oro uoste.

Per katastrofą Rusijoje taip pat žuvo prezidento sutuoktinė Marija Kaczynska, Lenkijos nacionalinio banko vadovas Slawomiras Skrzypekas, Lenkijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo vadas generolas Franciszekas Gagoras, kiti aukšti valstybės pareigūnai ir asmenys.

Jie turėjo dalyvauti ceremonijose, skirtose paminėti 22 tūkst. lenkų karininkų, kurių dauguma buvo sušaudyti netoli Smolensko esančiame Katynės miške, 70-ąsias žudynių metines.

ES paskelbė pirmadienį gedulo diena

Europos Sąjunga (ES) paskelbė pirmadienį, balandžio 12-ąją, gedulo diena.

Briuselyje per gedulą bus iki pusės stiebo nuleistos vėliavos visose ES įstaigose ir žinybose, o ES pasitarimai ir posėdžiai bus nutraukti dviejų minučių tyla pagerbiant žuvusiųjų atminimą.

Lėktuvo katastrofa, įvykusi praėjusį šeštadienį Rusijoje, giliai sukrėtė visą pasaulį. Užuojautas žuvusiųjų giminaičiams ir šeimoms, taip pat visai Lenkijos tautai pareiškė daugelio pasaulio šalių, tarp jų Lietuvos, Rusijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos, vadovai.

M.A.Moratinosas Bendrijai pirmininkaujančios Ispanijos vardu pareiškė, kad norėtų nusiųsti "solidarumo signalą visiems lenkams ir europiečiams šiuo kritišku laiku".

Dėl tragedijos Smolensko srityje Gedulo diena balandžio 12-ąją paskelbta ir Rusijoje.

Pirmasis einančio Lenkijos prezidento pareigas Lenkijos Seimo pirmininko Bronislawo Komorowskio įsakas po Lecho Kaczynskio žūties buvo gedulo paskelbimas visoje Lenkijos teritorijoje, kuris truks septynias dienas.

Sužinoję apie tragediją tūkstančiai lenkų susirinko prie Prezidento rūmų Pilsudskio aikštėje Varšuvoje. Šalies bažnyčiose katalikų dvasininkai aukojo gedulingas mišias.

Užuojautą Lenkijos tautai nusiuntė popiežius Benediktas XVI.

Tūkstančiai sukrėstų lenkų gedi

Visą šeštadienį ir sekmadienio naktį prie aikštės priešais Prezidento rūmus Varšuvoje ėjo žmonės pagerbti Lecho Kaczynskio ir kitų savo iškilių tautiečių, žuvusių per lėktuvo katastrofą netoli Katynės žudynių, vienos didžiausių lenkų tautos tragedijų, vietos.

Šiuo lėktuvu, kuris sudužo tvyrant tirštam rūkui mėgindamas nutūpti Rusijos vakarinio Smolensko miesto oro uoste, taip pat skrido Lenkijos nacionalinio banko vadovas, užsienio reikalų viceministras, Lenkijos kariuomenės kapelionas, Nacionalinio saugumo biuro viršininkas, Lenkijos seimo pirmininko pavaduotojas, Olimpinio komiteto vadovas, mažiausiai du prezidento patarėjai ir trys įstatymų leidėjai, nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Tarp žmonių, užplūdusių Pilsudskio aikštę pagerbti šios katastrofos aukų, buvo Lenkijos prezidento pareigas perėmęs Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis.

"Šios beprecedentės tragedijos mastas yra unikalus pasauliniu mastu, - sakė laikinasis šalies lyderis. - Turime susidoroti su šia labai sunkia problema, ir mes tai padarysime".

B.Komorowskis, paskelbęs savaitę truksiantį nacionalinį gedulą, uždegė žvakutes Pilsudskio aikštėje, kur paprastai vyksta didžiuliai susibūrimai ir kurioje per istorinius vizitus į savo gimtinę mišias aukojo popiežius Jonas Paulius II.

Vėliavos prie prezidentūros buvo pusiau nuleistos. Tuo tarpu tūkstančiai Varšuvos gyventojų iškabino valstybines vėliavas savo balkonuose.

Minios sukrėstų žmonių dėjo raudonas ir baltas rožes bei degino žvakutes priešais 200 metų senumo prezidentūros rūmus šalia Varšuvos senamiesčio. Daug susirinkusiųjų šią nelaimę vadino didžiausia Lenkijos katastrofa nuo Antrojo pasaulinio karo.

Krokuvos Vavelio katedroje, kur palaidoti Lenkijos ir Lietuvos valdovai, dvidešimt vienuolių paskambino Žygimanto varpu, kuris gaudžia tik šaliai ypatingo džiugesio ar didelio gedulo metu.

"Tai neįtikėtina - ši tragiška, prakeikta Katynė", - televizijai TVN24 sakė L.Kaczynskio pirmtakas prezidento poste Aleksanderas Kwasniewskis.

Tai "prakeikta vieta, siaubingas simbolizmas, sakė jis ir pridūrė: "Sunku patikėti. Nugara bėga šiurpuliai".

Žmonės eina į Varšuvos centrą plūsta nesitarę, taip pat nesusitarę sako prieš televizijos kameras vienus ir tuos pačius žodžius: skausmas, šokas, daugelis nutyla, nebaigę sakyti - ašaros trukdo kalbėti.

Varšuvos Krokuvos priemiesčio rajone, kur yra Prezidento rūmai, jau nėra vietos žvakelėms, norėdami pastatytų žvakes prie rūmų sienų miestiečiai turi pereiti ištisą gėlių jūrą.

Gėlių ir vainikų tiek, kad suaugusiam žmogui jie siekia kelius. Varšuviečiai negali, o ir nemėgina sulaikyti ašarų, paramos ir paguodos žodžius sako vienas kitam visiškai nepažįstami žmonės.

Šiomis dienomis lenkai prisimena ne vien savo prezidentą, jie gedi su visais, kas neteko savo artimųjų, giminaičių. Sostinės gyventojai neša prie prezidento rūmų ne tik lapelius su Lecho Kaczynskio nuotrauka, bet ir jo šeimos nuotraukas. Po Kaczyinskių žūties liko jų duktė ir vaikaitė.

Praėjusį sekmadienį, kai katalikai ir ortodoksai šventė Velykas, broliai dvyniai Kaczynskiai - konservatyvios partijos "Įstatymas ir teisingumas" lyderis Jaroslawas ir žuvęs Lechas - praleido vienoje ligoninių, intensyviosios terapijos skyriuje prie savo motinos Jadwigos lovos.

Pasak žiniasklaidos, gydytojai teigė, kad moteris buvo prie gyvenimo ir mirties slenksčio, bet ją pavyko išslaugyti, ir po Velykų ponia Jadwiga pradėjo greitai sveikti. Prezidento motinai kol kas nepranešama apie sūnaus žūtį nuogąstaujant dėl jos gyvybės ir sveikatos.

Šeštadienį Varšuvos metropolitas Kazimieras Nychas aukojo gedulingas mišias Varšuvos Šv.Jono arkikatedroje.

Sprendžiant iš televizijos naujienų siužetų, pasimelsti už savo žuvusius piliečius atėjo visa Varšuva - aikštėje priešais arkikatedrą nebuvo laisvos vietos.

Katalikų dvasininkų nuomone, labai simboliška, kad giliai tikintis Lechas Kaczynskis, jo žmona, jo bendražygiai išėjo iš gyvenimo didelės religinės šventės išvakarėse.

"Meldžiamės už mūsų tautą. Esame tikri, kad mūsų brolių ir seserų auka duos vaisių, kad ji atneš taiką ir susitaikymą visiems lenkams", - šeštadienį vakare per mišias Krokuvos Vavelio katedroje sakė Krokuvos metropolitas kardinolas Stanislawas Dziwiszas, buvęs ilgametis Jono Pauliaus II asmeninis sekretorius.

Nors L.Kaczynskis Lenkijoje buvo prieštaringai vertinama politinė figūra, jo žūtis sukrėtė lenkus, daugelis kurių negalėjo suvaldyti ašarų.

"To negali būti. Vis dar negaliu patikėti. Esu sukrėsta", - sakė 23 metų Katarzyna, kuri atskubėjo prie prezidentūros iš karto po to, kai išgirdo apie lėktuvo katastrofą.

"Mane čia atvedė širdis, tiesiog privalėjau ateiti", - sakė 45 metų vertėja Anna, kuri į Pilsudskio aikštę atėjo drauge su motina ir dukra.

Visi susirinkusieji tvirtino, jog jiems atrodo įtartinos šios nelaimės priežastys.

"Nežinome, kas tiksliai nutiko, ir yra daug žmonių bei valstybių, kurie turės naudos iš šios nelaimės", - sakė minėta vertėja Anna.

Tačiau sąmokslo teorijas nustelbė širdgėla.

"Šiandien visi lenkai turi būti drauge nepriklausomai nuo to, kokios yra jų politinės pažiūros, - sakė 50-metis Janas Szczepanskis. - Nerėmiau Lecho Kaczynskio, bet šiandien tai visiškai nesvarbu".

"Mes esame unikali tauta, mes tampame vieningi ištikus nacionalinei tragedijai", - agentūrai AFP sakė 55 metų buhalteris Jerzy Grabowskis.

Jis drauge su žmona uždegė prie prezidentūros uždegė dvi žvakutes: vieną už tragiškai žuvusį L. Kaczynskį, o kitą - už Lenkijoje gimusį popiežių Joną Paulių II, kuris mirė 2005-aisiais.

"Tai dar negirdėta tragedija moderniame pasaulyje", - sakė Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas prieš išvykdamas į katastrofos vietą.

Sekmadienį anksti ryte jis sugrįžo į Varšuvą, kur vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjeras atšaukė vizitą į Vašingtoną. D.Tuskas ketino pirmadienį vykti į Jungtines Valstijas dalyvauti viršūnių susitikime branduolinio saugumo klausimais.

Taip pat buvo atšauktas ir kitą savaitę turėjęs įvykti D.Tusko vizitas į Kanadą.

Sekmadienį rengiamas specialus Lenkijos vyriausybės posėdis.