Pasak gelbėtojų, žaibas trenkė į Gevonto viršukalnėje esantį didelį metalinį kryžių ir metalinę grandinę, esančią netoli viršūnės.

„Šiandien Tatruose buvo daug incidentų su žaibais“, – lenkų naujienų agentūrai PAP sakė Lenkijos kalnų gelbėjimo tarnybos vadovas Janas Krzysztofas.

„Daugiau kaip 100 žmonių sužeisti“, – sakė į netoliese nelaimės vietos įsikūrusį kalnų kurortą Zakopanę atvykęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Gelbėtojai mano, kad tuo metu, kai kilo audra, ant Gevonto kalno buvo daug lankytojų, išvykusių ten anksčiau ketvirtadienį, kai dangus dar buvo giedras.

Žaibas taip pat trenkė į netoliese esantį kalnų masyvą, kur buvo sužalotas Portugalijos pilietis.

Kaip nurodo lenkų naujienų agentūra PAP, Gevonto viršukalnė, kurios aukštis – 1 894 metrai, yra daugiausiai turistų pritraukiantis kalnų objektas Zakopanės apylinkėse. Ji yra maždaug už 5 km į pietryčius nuo šio kalnų kurorto.

Zakopanėje buvusi lietuvė Kristina portalui DELFI teigė, kad kiek silpnesnė audra kalnus pasiekė dar vakar:

„Šiurpai eina per kūną. Vakar būnant viršukalnėj kilo audra, griaudėjo, mintyse meldžiausi, kad mūsų nenutrenktų. Šiandien vos išvažiavus iš Zakopanės sužinai, kad tai, ko vakar bijojom mes, tuose pačiuose kalnuose nutiko kažkam kitam. Nelabai jauku. Didžiulė užuojauta artimiesiems“, – rašė Kristina savo feisbuko paskyroje.

Susisiekus su mergina, ši teigė, kad nelaimė galėjo ištikti ir vakar.

„Vakar buvome tuose pačiuose kalnuose. Pakilom ir pačioje viršūnėje užklupo audra, sukilo vėjas, griaudėjo. Buvo labai baisu, laimei, vakar nieko nenutiko, nes mes buvom lygiai tose vietose, kur šiandien tai įvyko“, – teigė Kristina.

Anot merginos, minėtos vietos, kurias šiandien užklupo audra, turistų ir laipiotojų itin daug, o sraigtasparniai kalningą vietovę prižiūri gan akylai.


Mažosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas Piotras Cvikas po krizių valdymo štabo posėdžio Zakopanėje sakė, kad gelbėjimo operacija tebevyksta ir kad nukentėjusieji gabenami į ligonines.

Kaip praneša Lenkijos visuomeninis radijas, Lenkijos pusėje per staigią audrą Tatruose netoli Zakopanės žuvo du suaugusieji ir du vaikai. Tuo metu slovakų pareigūnai nurodė, kad jiems žinoma apie vieną šalies teritorijoje žuvusį žmogų.

Pasak P. Cviko, lengviausiai nukentėję 89 asmenys buvo nugabenti į ligoninę Zakopanėje, o kiti skraidinami ir vežami į gydymo įstaigas kituose miestuose. Pareigūnas pridūrė, kad apie sunkiai sužeistų asmenų skaičių duomenų kol kas neturima.

Lenkijos kalnų gelbėjimo tarnybos vadovas Janas Krzysztofas anksčiau sakė, kad trys sraigtasparniais į regiono ligonines išskraidinti asmenys gydomi intensyviosios terapijos skyriuose.

Anksčiau gelbėtojai skelbė, kad per audrą, kurios metu žaibas trenkė į Gevonto viršukalnėje esantį didelį metalinį kryžių, buvo sužeisti mažiausiai 12 žmonių.

Nurodoma, kad tuo metu ant Lenkijos aukščiausių kalnų buvo daug lankytojų, išvykusių ten anksčiau ketvirtadienį, kai dangus dar buvo giedras.

Leidinys „Tygodnik Podhalanski“ citavo įvykio liudininkus kad audra staigiai prasidėjo apie 13 val. 30 min. vietos (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir truko apie valandą. Pasak jų, žaibai trenkė keliose vietose, įskaitant kalnų užuoglaudą „Hala Kontratowa“, o ant Gevonto išlydis pataikė į metalinę grandinę, kurios tuo metu laikėsi apie 20 žmonių. Tarp jų buvo 13-metis, kurio atgaivinti nepavyko.

Krokuvos regiono gubernatorė Joanna Pazdzio sakė naujienų agentūrai AP, kad apie aukas jai pranešė popietę Tatruose vykusios gelbėjimo operacijos vadovai.

Pasak TVN24, žaibas pataikė į didelį kryžių Gevonto viršukalnėje, esančioje netoli kalnų kurortinio Zakpanės miestelio, kai ten buvo daug lankytojų.

„Žaibai trenkė tuzinui žmonių ant Gevonto kalno“, – reporteriams sakė kalnų gelbėjimo tarnybos vadovas Janas Krzysztofas.

Tuo metu Krokuvos gelbėtojų tarnybos atstovė Joanna Sieradzka naujienų televizijai TVN24 sakė, kad sužeistųjų yra daugiau kaip 20.

Kelionę į Lenkijos aukščiausius kalnus jie pradėjo anksčiau ketvirtadienį, kai dangus dar buvo giedras . Nepaisant prastų oro sąlygų, gelbėtojai sraigtasparniu išvyko ieškoti aukų.