Vokietijos naujienų portalas spiegel.de praneša, kad iš Libijos Tripolio uosto dingo Italijai priklausantis laivas. Baiminamasi, kad 11 įgulos narių - aštuoni italai, du indai ir ukrainietis - tapo režimo įkaitais.

Iš pradžių laivas "Asso 22" buvo sulaikytas Libijos pajėgų. Italijos gynybos ministras Ignazio La Russa sakė, kad apie laivo buvimo vietą nėra žinių.

M.Gaddafi pajėgos Misratoje nušovė 11 žmonių

Muammaro Gaddafi pajėgoms pradėjus šaudyti į minią Misratos mieste, esančiame už 214 kilometrų į rytus nuo Tripolio, žuvo mažiausiai 11 žmonių, dešimtys sužeista, pranešė sukilėlių atstovas.

"Aukų yra dešimtys, mes suskaičiavome mažiausiai 11 negyvų, kai snaiperiai nuo stogų ir vienas tankas ėmė šaudyti į demonstrantus", - pasakojo jis.

Atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad M.Gaddafi ištikimos pajėgos kiek anksčiau "suvarė apie 500 žmonių į Misratos miesto centrą į mitingą, palaikantį M.Gaddafi".

Jis pridūrė, kad tuo metu "tūkstančiai Misratos gyventojų surengė demonstraciją ir prieš režimą", o tada M.Gaddafi pajėgos ėmė šaudyti.

Pasak sukilėlių atstovo, Libijos vyriausybės pajėgos nėra užėmusios Misratos, o tik "pozicijas prie kelio, kur jie turi tris tankus, taip pat snaiperius ant stogų".

Valstybinė televizija ragino Misratos gyventojus "sugrįžti į normalų gyvenimą mieste, kuris esąs išvalytas - jame nebėra ginkluotų nusikaltėlių gaujų".

Sukilėliai atmušė kelis M.Gaddafi pajėgų mėginimus vėl užimti Misratos miestą, kurį jie kontroliavo pirmosiomis sukilimo dienomis vasario viduryje.

JAV kariškiai neigia, kad dengia Libijos opoziciją

JAV generolas Carteris Hamas, vadovaujantis Libijos operacijai, pažymėjo, kad šia operacija siekiama apginti civilius asmenis, o ne palaikyti opoziciją, pranešama BBC tinklalapyje.

Generolas paskelbė apie neskraidymo zonos virš Libijos išplėtimą, kad būtų galima teikti humanitarinę pagalbą jos gyventojams. Jis patvirtino, kad Libijos žemėje nėra koalicijos pajėgų karių.

Vadas pranešė, kad Libijos oro erdvėje nuo pirmadienio patruliavo nuo 70 iki 80 lėktuvų, neleisdami pakilti Libijos aviacijai.

Libijos sukilėliai džiaugiasi koalicijos pajėgų antskrydžiais

Libijos sukilėliai, galėję atsikvėpti per užsienio pajėgų surengtus antskrydžius, pirmadienį pareiškė sieksią užimti šalies sostinę Tripolį ir nuversti Muammarą Gaddafi.

Jie sveikina tarptautines pastangas ir veiksmus, bet sako nenorį, jog užsienio sausumos pajėgos imtų veikti šalies teritorijoje.

Vienas sukilėlių Bengazyje įsteigtos Nacionalinės tarybos narių neigė galimybę derėtis su M. Gaddafi.

"Laimei, nes dabar esame nugalėtojai, - sakė per spaudos konferenciją Abedas al-Hafeezas Ghoga. - Kadhafi režimo užgniaužimas reiškia, kad mes greitai pamatysime revoliucijos vaisius. Greit ateis laikas, kai režimas žlugs".

Pasak jo, žmonės Tripolyje ir kituose šalies vakarų miestuose pasirengę sukilti prieš M.Kadhafi.

Norvegija sugrąžina savo naikintuvus iš Libijos

Norvegijos Karinės oro pajėgos, gynybos ministrės Grete Faremo sprendimu, pirmadienį nutraukė šešių naikintuvų F-16 misiją Libijoje ir sugrąžino juos namo.

Pasak ministrės, toks norvegų valdžios sprendimas susijęs su neaiškumais, kas vadovauja operacijoms.

Anksčiau pirmadienį Prancūzijos UR ministras Alainas Juppe pareiškė, kad "dabar kišimąsi koordinuoja Vašingtonas, glaudžiai bendradarbiaudamas su Prancūzija ir Didžiąja Britanija".

JT Saugumo Taryba vėl susitinka dėl Libijos

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį rengia uždarą posėdį dėl Libijos, pranešė diplomatai, kylant įtampai dėl tarptautinių oro pajėgų veiksmų prieš Muammaro Gaddafi režimą.

Pasak pavardės nenorėjusio skelbti diplomato, susirinkime bus svarstomas Libijos reikalavimas sušaukti neeilinę Saugumo Tarybos sesiją.

Savaitgalį JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos oro pajėgos, siekdamos užtikrinti neskaidymo zoną virš Libijos, atakavo šalies priešlėktuvinės gynybos sistemas, o sekmadienį susprogdino vieną pastatą Libijos lyderiui priklausančiame komplekse.

M.Gaddafi pajėgoms priartėjus prie mėnesį trunkančio sukilimo kruvino visiško nuslopinimo, Saugumo Taryba ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, suteikiančią teisę imtis "visų būtinų priemonių" civilių žmonių gyvybėms apsaugoti ir neskraidymo zonai virš Libano užtikrinti.

Sekmadienį Arabų Lygos generalinis sekretorius Amras Mussa išreiškė būgštavimus dėl aviacijos smūgių, nors kovo 12 dieną 22 šalių Arabų Lyga paragino paskelbti neskraidymo zoną ir paskelbė, kad M.Gaddafi prarado teisėtą valdžią.

"Tai, kas įvyko Libijoje, skiriasi nuo neskraidymo zonos įvedimo tikslo ir mes norime ... civilių gyventojų apsaugos, o ne kitų civilių gyventojų bombardavimo", - žurnalistams sakė Arabų Lygos generalinis sekretorius Amras Mussa.

Kiek vėliau A.Mussa sakė, kad jo pasisakymas buvo klaidingai suprastas, tačiau Vokietija, kuri su dar keturiomis Saugumo Tarybos narėmis susilaikė balsuojant dėl rezoliucijos, pasinaudojo šiuo pareiškimu savo susilaikymui pateisinti.

"Mes apskaičiavome riziką. Ir kai matome, kad praėjus trims dienoms nuo šios intervencijos pradžios Arabų Lyga ją jau kritikuoja, manau, kad turėjome svarių priežasčių", - sakė pirmadienį Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle.

Tuo tarpu Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pirmadienį sukritikavo šią rezoliuciją ir pareiškė, kad ji "primena viduramžių raginimą eiti į kryžiaus žygį" bei liudija apie JAV polinkį naudoti jėgą prieš Trečiojo pasaulio šalis.

"Ši Saugumo Tarybos rezoliucija, be abejo, yra nevisavertė ir pakenkianti", - pareiškė V.Putinas kalbėdamasis su Votkinsko ginklų gamyklos darbininkais pirmadienį.

"Man kelia susirūpinimą net ne pats ginkluoto įsikišimo faktas, ginkluotų konfliktų daug, jie visada vyksta ir tikriausiai, deja, dar ilgai (vyks), bet nuogąstauju dėl to, kaip lengvai priimami sprendimai panaudoti jėgą tarptautiniuose reikaluose šiandien", - sakė V.Putinas.

Rusija, Vokietija, Kinija, Brazilija ir Indija susilaikė Saugumo Tarybai balsuojant dėl leidimo panaudoti karinę jėgą prieš Libiją.

Italijos karo lėktuvai naikino priešo gynybos sistemas

Italijos karinių oro pajėgų lėktuvai, dalyvaujantys tarptautinėje karinėje kampanijoje prieš M. Gaddafi režimo pajėgas, bombardavo jos priešlėktuvinės gynybos sistemas Bengazio rajone, pirmadienį pareiškė vienas Italijos pareigūnas.

"Operacijos užduotis buvo naikinti priešo gynybos sistemas ir ji buvo sėkmingai įvykdyta", -sakė Italijos kariuomenės atstovas spaudai Mauro Gabetta  žurnalistams Trapanyje.

"Misija buvo sėkminga ir mūsų užduotys įvykdytos", - sakė jis.

Keturi italų bombonešiai "Tornado", lydimi dviejų naikintuvų, sekmadienio vakarą surengė pustrečios valandos trukusią operaciją, sakoma gynybos ministerijos pranešime.

"Esame pasirengę dirbti tarptautinėje koalicijoje. Mūsų misija dar nebaigta ir ruošiamės prisidėti kaskart, kai tik būsime pakviesti", - sakė M.Gabetta.

Romos centre pirmadienį protestavo maždaug 20 M. Gaddafi šalininkų, nepatenkintų Italijos dalyvavimu karinėse operacijose Libijoje, pranešė AFP fotokorespondentas.

Kaip interviu dienraščiui "Corriere della Sera" sakė gynybos ministerijos štabo viršininkas Biagio Abrate, Italija sutiko tarptautinei misijai skirti aštuonis karinius lėktuvus, įskaitant "Tornado" ir naikintuvus "F-16" .

"Užduotį vykdančius lėktuvus "Tornado" lydi "F-16" naikintuvai", - nurodė B.Abrate.

"Tornado" lėktuvai yra labai jautrūs spinduliuotei. Aktyvavus raketų paleidimo sistemą, "Tornado" pajunta pavojų ir jį neutralizuoja", - pridūrė pareigūnas.

Italija taip pat suteikė galimybę neskraidymo zonoje patruliuojančioms ir išpuolius prieš M.Kadhafi priešlėktuvinės gynybos objektus rengiančioms tarptautinėms koalicinėms pajėgoms naudotis septyniomis savo karinėmis oro bazėmis. 

Pasklido gandas, kad žuvo diktatoriaus sūnus

Vokietijos naujienų portalas spiegel.de praneša, kad arabų žiniasklaidoje ir tarp sukilėlių pasklido gandas, jog per piloto-kamikadzės antskrydį žuvo vienas iš M. Gaddafi sūnų - Chamis al-Gaddafi. Neva jis nuo sunkių sužeidimų mirė vienoje Tripolio ligoninėje. Libijos oficialios tarnybos neigia, kad jų oro pajėgų tarpe buvo toks kamikadzės išpuolis.

Libijos vyriausybė neigia gandus apie vadovo sūnaus žūtį, praneša pirmadienį Italijos laikraščio "la Repubblica" naujienų svetainė.

"Šis pranešimas neturi prasmės", - pareiškė vyriausybės atstovas. Be to, Libijos valdžia paneigė televizijos kanalo "al Arabiya" pranešimus apie sostinės Tripolio bombardavimus.

Tuo tarpu, Libijos opozicijos tinklalapio duomenimis, Ch.Gaddafi sunkiai sužeistas ir yra ligoninėje Tripolyje.

Libijoje išlaisvinti keturi "New York Times" žurnalistai

Turkija pranešė susitarusi dėl keturių Libijoje suimtų amerikiečių, dienraščio "New York Times" žurnalistų, paleidimo.

Pasak Turkijos ambasadoriaus Vašingtone Raufo Denktaso, žurnalistai buvo perduoti Turkijos ambasadai Tripolyje ir pirmadienį jie turėtų kirsti Tuniso sieną.

Libijos valdžios teigimu, žurnalistai buvo suimti praėjusią savaitę per susirėmimus rytinėje šalies dalyje.

Iš kairės į dešinę: Tyler Hicks, Lynsey Addario, Stephen Farrell, Anthony Shadid.

Suimtieji yra dienraščio korespondentas Anthony Shadidas, fotografai Tyleris Hicksas ir Lynsey Addario, taip pat operatorius korespondentas Stephenas Farrellas.

S.Farrellą 2009 metais, kai jis dirbo Afganistane, buvo sulaikę talibų kovotojai, iš kurių žurnalistą išvadavo britų pajėgos.

M.Gaddafi nori surengti taikią demonstraciją, jo rėmėjai Kaire užpuolė JT vadovą

Libijos lyderis M. Gaddafi pareiškė, kad ketina organizuoti taikias eitynes į opozicijos šalininkų centrą - Bengazio miestą, praneša pirmadienį oficiali Libijos žiniasklaida. Pagal M. Gaddafi sumanymą, šioje akcijoje turi dalyvauti šimtai tūkstančių jį remiančių Libijos gyventojų, taip pat keli jo šalininkai, įgalioti vesti derybas su opozicionieriais.

Bengazyje yra įsikūrusi Nacionalinė taryba, vienijanti M. Gaddafi priešininkus. Opozicija ne kartą pareiškė, kad atsisako derybų su šalies lyderiu.

M.Gaddafi rėmėjai nerimsta ir kitose šalyse. Pirmadienį Egipto sostinėje Kaire apie 50 demonstrantų, palaikančių Libijos lyderį M. Gaddafi, pirmadienį apsupo Jungtinių Tautų (JT) vadovą Ban Ki-mooną centrinėje Tahriro aikštėje ir privertė jį pasislėpti netoliese esančioje Arabų Lygos būstinėje, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Protestuotojai, kurie skandavo "Šalin, šalin JAV! Libija, Libija!", nešė plakatus ir mojavo M. Gaddafi režimo vėliava, prisiartino prie Ban Ki-moono ir 15 jo delegacijos narių, tarp kurių buvo JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas ir buvusi Čilės prezidentė Michelle Bachelet, vadovaujanti JT moterų organizacijai.

JT vadovas tapo vienu iš pasaulio lyderių, pastarosiomis savaitėmis aplankiusių Kairą ir Tahriro aikštę, tapusią protestų, kurie praeitą mėnesį privertė pasitraukti iš valdžios veteraną Egipto prezidentą Hosni Mubaraką, pagrindiniu židiniu.

Demonstrantams priartėjus prie JT delegacijos, įsikišo policija ir kariai, padėję pareigūnams saugiai pasitraukti.

Per šį incidentą JT vadovas nenukentėjo, sakė AFP korespondentas.

D.Rogozinas: koalicijos operacija Libijoje neatitinka JT Saugumo Tarybos rezoliucijos

 Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad NATO šalių, dalyvaujančių jėgos operacijoje prieš Libijos lyderį, veiksmai peržengia Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos ribas.

"Manau, kad smūgiai į taikinius, nesusijusius su aviacija, tarp jų priešlėktuvinės gynybos priemones, aerodromus, taikinius ore, - vis tai peržengia užsibrėžtus tikslus ir neatitinka Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl Libijos", - sakė D.Rogozinas agentūrai "Interfax" pirmadienį.

Jis pranešė, kad dabar Aljanse įvestas sustiprinto konfidencialumo režimas gauti informaciją, susijusią su karine operacija Libijoje.

"Aš šitai aiškinu tuo, kad tarp sąjungininkų nėra vienybės dėl to, kaip reikia vykdyti Saugumo Tarybos rezoliuciją", - pareiškė Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO.

Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas tikisi, kad įvykių Libijoje padariniai nedaug pakenks stabilumui regione.

"Tikimės, kad padariniai nedaug pakenks stabilumui regione, toms permainoms, kurios, žinoma, pribrendo, bet kurias vykdyti vis dėlto geriau per nacionalinį visų politinių jėgų dialogą vienoje ar kitoje konkrečioje šalyje", - sakė S.Lavrovas pirmadienį spaudos konferencijoje pasibaigus deryboms su Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi Amru Mussa.

"Tikiuosi, kad padariniai nepakirs kurios nors regiono valstybių teritorijos vientisumo ar neprives prie valstybių žlugimo", - pridūrė S.Lavrovas.

Indija ragina nutraukti aviacijos bombardavimą Libijoje

 Indijos užsienio reikalų ministras Somanahalli Mallaiah Krishna pirmadienį paragino nutraukti tarptautinės koalicijos aviacijos smūgius Libijoje, sakydamas, kad jie tik padarys daugiau žalos "nekaltiems civiliams gyventojams, užsienio piliečiams ir diplomatinėms atstovybėms".

"Apgailestaujame, kad vyksta šie antskrydžiai", - S.M.Krishna sakė žurnalistams Delyje, nurodė naujienų agentūra "Press Trust of India" ir kiti kanalai.

Ministras pridūrė, kad "aviacijos smūgiai pakenks nekaltiems civiliams gyventojams, užsienio piliečiams ir diplomatinėms misijoms bei jų darbuotojams, kurių tebėra Libijoje".

M.Gaddafi pajėgos traukiasi nuo Bengazio

Libijos vyriausybės pajėgos pirmadienį atsitraukė už 100 kilometrų nuo sukilėlių kontroliuojamo rytinio miesto Bengazio po Vakarų šalių vadovaujamos tarptautinės koalicijos oro smūgių, kurie sunaikino daug Tripolio režimo šalininkų šarvuotosios technikos.

Libijos lyderiui ištikimos pajėgos atsitraukė į strategiškai svarbų Adždabijos miestą, esantį į pietus nuo Bengazio, pakeliui palikdamos dešimtis sudaužytų tankų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Besitraukiančios vyriausybės pajėgos retkarčiais apšaudydavo paskui jas sekančius sukilėlius. Šimtai opozicijos kovotojų buvo susitelkę už 3-4 kilometrų nuo Adždabijos.

Mieste, per kurį eina pagrindinis kelias į rytuose esantį Tobruką, Egipto pasienį ir šiaurėje esantį Bengazį, matėsi kylantys tiršti dūmų stulpai.

M.Gaddafi pajėgos atkovojo Adždabiją praeitą savaitę, judėdamos į rytus, siekiant numalšinti jau mėnesį vykstantį sukilimą. Vėliau jos buvo pradėjusios įnirtingą Bengazio puolimą.

Tačiau šios atakos buvo nutrauktos po to, kai Prancūzijos naikintuvai kelias valandas puolė Tripolio režimo pajėgas, pradėjus operacijas pagal Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos 1973-ąją rezoliuciją, leidžiančią naudoti visas būtinas priemones, siekiant užtikrinti Libijos civilių gyventojų saugumą.

"Net jeigu tektų žūti, šiandien įžengsime į Adždabiją, jeigu Dievas panorės", - sakė sukilėlių kovotojas Salmanas Maghrabi.

Tačiau neaišku, kaip sukilėliai, ginkluoti reaktyvinės artilerijos sistemomis "Katiuša" ir ant sunkvežimių sumontuotais 12,7 mm kalibro priešlėktuviniais kulkosvaidžiais, galėtų šturmuoti miestą, patys nesukeldami taikių gyventojų aukų.

Taikėsi į M.Gaddafi būstinę, bet ne į jį patį

Vienas antskrydžius rengiančios koalicijos karinis pareigūnas patvirtino, kad M. Gaddafi   kompleksas Tripolyje buvo įtrauktas tarp taikinių, kadangi iš jo galima vadovauti Libijos karinėms pajėgoms. Koalicijos tikslas yra sumažinti M. Gaddafi karinę galią.

Dėl informacijos jautrumo savo tapatybės neatskleidęs pareigūnas tikino, kad nei M. Gaddafi, nei jo rezidencija nėra tarp kitų taikinių. Be to, Libijos lyderio buvimo vieta nėra žinoma.

Anksčiau Libijos Vyriausybės pareigūnai buvo į M. Gaddafi kompleksą atsivedę Vakarų žurnalistus, tarp jų ir CNN reporterį Nicą Robertsoną, parodyti koalicijos pajėgų padarytą žalą.

N. Robertsono teigimu, vienas keturių aukštų pastatas buvo smarkiai apgriautas – tikriausiai sparnuotųjų raketų.

Pasak reporterio, dvi apvalios skylės pastate gali būti tokių raketų panaudojimo įrodymai, tačiau to iškart nebuvo įmanoma patvirtinti.

Pastatas, esantis maždaug už 50 metrų nuo palapinės, kurioje M.Gaddafi paprastai priima savo svečius, buvo sulygintas su žeme. Pastatas yra apie 90 metrų nuo statulos, vaizduojančios auksinį kumštį, gniaužiantį lėktuvą su Jungtinių Valstijų skiriamaisiais ženklais. Tai paminklas, skirtas atminti 1986 m., kuomet JAV bombardavo Libiją ir vienas amerikiečių lėktuvas buvo sėkmingai numuštas.

M. Gaddafį jo pamėgtoje palapinėje lankantys ypatingi svečiai paprastai būdavo apgyvendinami tame pastate. Vaizdo medžiagoje buvo matyti pastato sugriautos kolonos, aplinkui besimėtantys ginklai ir betono gabalai. Nėra jokių duomenų apie nukentėjusius žmones.

Britų naikintuvai nepradėjo atakos

Didžiosios Britanijos naikintuvai "Tornado" naktį į sekmadienio į pirmadienį sustabdė ataką prieš Libijos priešlėktuvinės gynybos sistemas, baiminantis, kad gali nukentėti civiliai gyventojai, pirmadienį pranešė Gynybos ministerija.

Karališkųjų oro pajėgų (RAF) lėktuvai artėjo prie taikinio, tačiau pilotai nusprendė jo nepulti, gavę informacijos apie toje vietovėje esančius civilius gyventojus, sakė kariškių atstovas generolas majoras Johnas Lorimeris.

"RAF (naikintuvams) "GR4 Tornados" priartėjus prie taikinio, buvo gauta naujos informacijos, rodančios, kad numatytoje taikinio zonoje esama civilių gyventojų. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta nepanaudoti ginklų, - pridūrė kariškis. - Šis sprendimas pabrėžė Jungtinės Karalystės įsipareigojimą saugoti civilius gyventojus."

Tuo tarpu Tripolio režimas pranešė apie kelias dešimtis žmonių, žuvusių per puolimą, kuris prasidėjo šeštadienį nuo Prancūzijos pajėgų smūgių. Tačiau koalicija šiuos pranešimus ginčija.

Tuo tarpu Prancūzija neturi jokios informacijos, kad per tarptautinės koalicijos aviacijos smūgius Libijoje būtų žuvę civilių gyventojų, pirmadienį pareiškė Prancūzijos vyriausybės atstovas Francois Baroinas.

Paleistos 124 sparnuotosios raketos

Viduržemio jūroje esantys Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos povandeniniai laivai bei minininkai per šeštadienį ir sekmadienį paleido iš viso 124 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Libijos teritoriją, praneša Newsru.com.

Kovo 20-ąją, sekmadienį, prie bombardavimo prisidėjo ir koalicijos aviacija. Apie tai žurnalistams spaudos konferencijoje JAV Gynybos ministerijoje (Pentagone) pranešė JAV karinių pajėgų Štabų vadų komiteto Jungtinio štabo vadovas vice-admirolas Williamas Gortney.

Jo teigimu, apšaudymų taikiniai pirmiausia yra Muammaro Gaddafio oro gynybos pajėgų objektai. Konkrečiau būtų galima įvardyti zenitinių raketų kompleksus C-200, C-125 „Neva – Pečiora“ ir C-75 „Dvina“ (pagal NATO klasifikacijas atitinkamai CA-5, CA-3 ir CA-2), valdymo punktus ir radarus.

„Mes manome, kad šie smūgiai buvo neabejotinai efektyvūs siekiant susilpninti oro gynybos režimą bei jo galimybes naudotis daugeliu iš kompleksų CA-5, CA-3 ir CA-2“ – sakė W. Gortney.

Be to, jis pridūrė, kad „neužfiksuota naujo šio režimo aktyvumo ore (po apšaudymų)“. Nė vienas iš subombarduotų išankstinio perspėjimo sistemos radarų šiuo metu neveikia.

Vice-admirolo duomenimis, bendras Libijos radiolokacinio stebėjimo stočių aktyvumas „smarkiai sumažėjo“. Ši sistema kažkiek veikia, tačiau tik Tripolio ir Sirtos apylinkės.

Jis patvirtino, kad trys iš Misūrio valstijoje esančios Whitemano bazės pakilę „nematomi“ amerikiečių strateginiai bombonešiai B-2 sekmadienį sudavė smūgį kariniam aerodromui netoli Misuratų. Jie sunaikino įtvirtintus angarus, kuriuose buvo įkurdinti Libijos karinių oro pajėgų naikintuvai ir bombonešiai.

Sekmadienį, pasak W. Gortney, buvo suduoti smūgiai ir daliai Libijos sausumos pajėgų, kurios buvo dislokuotos apie 16 kilometrų į pietus nuo antrojo pagal dydį šalies miesto Bengazio, tapusio sukilėlių tvirtove.
Šiame reide dalyvavo 15 JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos šturmo lėktuvų, kuriuos palaikė amerikiečių naikintuvai, ginkluoti radioelektroninės kovos priemonėmis.

„Mes manome, kad ši operacija taip pat buvo labai sėkminga, kadangi ji sustabdė režimo pajėgų judėjimą regione“ – pažymėjo W. Gortney.

JAV pabrėžė ribotą savo pajėgų vaidmenį

Vienas aukštas JAV pareigūnas sekmadienį pabrėžė, kad Amerikos karinių pajėgų vaidmuo Libijoje yra ribotas, nors šios šalies lyderio  pajėgos patiria galingus smūgius. Pareigūnas taip pat nurodė, kad Libijos žmonės patys turės spręsti savo šalies likimą.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo reikalams Tomas Donilonas sakė, kad Libijos lyderis M.Gaddafi "prarado legitimumą" ir yra izoliuotas, tačiau dabartinės karinės misijos pagrindinis tikslas - apsaugoti Libijos civilius gyventojus, o ne nuversti veteraną lyderį.

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas, kalbėdamas pakeliui į Rusiją, sakė, kad JAV neatlieka "iškiliausio vaidmens" koalicijoje, kuri palaiko neskraidymo zoną Libijoje, o po kelių dienų "pagrindinę atsakomybę" už šią misiją Vašingtonas perduos kitoms šalims.

Vadovavimą aviacijos operacijoms gali perimti Didžioji Britanija, Prancūzija arba NATO, jeigu Arabų Lygai nebūtų nepatogu leisti vadovauti Vakarų šalių aljansui.

R.Gatesas šiuos komentarus išsakė, tarp JAV politikų didėjant nerimui dėl operacijos Libijoje masto ir tikslo. Be to, Pentagono vadovas anksčiau pripažino, kad puolimas prieš M.Gaddafi pajėgas gali atvesti į aklavietę.

Belgijos parlamentą suglumino gynybos ministro žodžiai apie antžeminę operaciją Libijoje

Laikinai einančio Belgijos gynybos ministro pareigas Pieterio de Cremo pareiškimas dėl tarptautinių pajėgų antžeminės operacijos galimybės Libijoje suglumino kai kuriuo parlamentarus, pirmadienį praneša Belgijos žiniasklaida.

Belgijos gynybos žinybos vadovas sekmadienį pareiškė, kad operacija Libijoje turi trukti ilgai, ir jos tikslas - teisti M. Gaddafį Tarptautiniame baudžiamajame teisme Hagoje. Jis neatmetė antžeminės operacijos galimybės, pareikšdamas nuomonę, kad tai neprieštarauja 1973-čiajai JT Saugumo Tarybos rezoliucijai dėl Libijos.

Drauge televizijos kanalai citavo operaciją pradėjusios Prancūzijos gynybos ministro Alaino Juppe  žodžius, kad kariuomenės išsilaipinimo Libijos teritorijoje nebus.

Belgijos parlamento deputatai, vienbalsiai pritarę šalies dalyvavimui tarptautinėje koalicijoje, ketina išsiaiškinti P.de Cremo žodžius.

Pirmadienį Belgija pradeda dalyvauti tarptautinėje operacijoje Libijoje su šešiais naikintuvais F-16, taip pat su 230-250 karių, kurie aptarnaus lėktuvus ir įgulas bei minų tralerį "Narcis".

Vokietija mato svarias priežastis bijoti intervencijos Libijoje

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle pirmadienį pareiškė, kad Arabų Lygos kritika dėl tarptautinės koalicijos veiksmų Libijoje rodo, jog Berlynas turėjo "svarių priežasčių" nerimauti dėl karinės intervencijos šioje šalyje.

"Kiekviena šalis turi pati nuspręsti, ar ji rems karinę intervenciją, ar ne", - sakė G. Westerwelle, atvykęs derybų su kolegomis iš kitų Europos Sąjungos (ES) šalių apie situaciją Libijoje ir kitoje arabų valstybėse.

"Mes visuomet sakėme, kad nesiųsime karių", - pabrėžė ministras.

"Tai nereiškia, kad esame neutralūs, kad prijaučiame diktatoriui M. Gaddafi. Bet mes įvertinome grėsmes ir matome, kad praėjus trims dienoms po to, kai prasidėjo ši intervencija, Arabų Lyga jau ją sukritikavo. Manau, matome, kad mes turėjome svarių priežasčių", - sakė G. Westerwelle.

Persijos įlankos arabų šalys atmeta Irano kritiką dėl dalyvavimo karinėje misijoje Libijoje

Persijos įlankos arabų šalys atmetė Irano ir kitų šalių kritiką dėl Kataro ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) dalyvavimo tarptautinėse karinėse operacijose prieš Libijos režimą, argumentuodamos, jog ši misija turi užtikrinti saugumą.

"Atmetame bet kokį kišimąsi į mūsų vidaus reikalus, įskaitant tokių šalių kaip Iranas", - Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos generalinis sekretorius Abdulrahmanas al Attiyah sakė žurnalistams vienos Abu Dabyje vykstančios konferencijos kuluaruose, atsakydamas į klausimus apie Saudo Arabijos ir JAE pajėgų pagalbą Bahreino vyriausybei.

Paklaustas apie JAE ir Kataro dalyvavimą Vakarų šalių vadovaujamoje operacijoje prieš Libijos lyderio Muamaro Gaddafi, režimą, A.al Attiyah pabrėžė: "Mes veikiame koalicijoje už saugumą pagal Jungtinių Tautų rezoliuciją".