„Skelbiu savo kandidatūrą prezidento rinkimuose nė todėl, kad siekčiau valdžios, bet todėl, kad noriu vesti mūsų žmones šlovės, pažangos ir klestėjimo link“, – kalbėdamas per televiziją sakė Kh. Haftaras.

Prieš dvi dienas M. Kadhafi sūnus Seifas al Islamas Kadhafi registravosi kandidatu prezidento rinkimuose, vyksiančiuose pradėjus dešimtmečiui po jo tėvo mirties per NATO remtą sukilimą 2011 metais.

Jie abu yra labai prieštaringai vertinami veikėjai.

M. Kadhafi sūnus yra ieškomas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo dėl įtariamų karo nusikaltimų, o daug Vakarų Libijos gyventojų nekenčia Kh. Haftaro po metus trukusio Tripolio puolimo ir kaltina kariuomenės vadą siekiu sukurti karinę diktatūrą.

Antradienį Kh. Haftaras pažadėjo ginti „Libijos vienybę, nepriklausomybę ir suverenitetą“ ir paragino siekti „susitaikymo ir taikos, statymo ir stabilumo“.

Vėliau Kh. Haftaras oficialiai pateikė savo kandidatūrą rinkimų komisijos biure.

„Kitas etapas bus sunkus. Aš raginu visus Libijos gyventojus pasirinkti teisingai – taip, kad jie nesigailėtų“, – sakė jis žurnalistams.

Jo dalyvavimas rinkimuose žymi naujausią etapą dramatiškoje Kh. Haftaro gyvenimo trajektorijoje nuo tremties JAV iki tapimo vienu kontraversiškiausių veikėjų per 10 metų trunkantį konfliktą Libijoje.

Nuo 2014 metų Kh. Haftaras trejus metus vadovavo karui su džihadistais Bengazyje ir įsitvirtino kaip pagrindinė jėga šalies rytinėje dalyje.

2019 metų rugpjūčio mėnesį karinio lyderio pajėgos, padedamos Rusijos, Egipto ir Jungtinių Arabų Emyratų, pradėjo Tripolio puolimą, savo veiksmus motyvuodamas kovotojų grupių išstūmimu iš šio miesto.

Per metus trukusias kovas sostinės priemiesčiai virto griuvėsiais, o Libija dar labiau susiskaldė. Tačiau pernai spalį Jungtinių Tautų tarpininkautos paliaubos atvėrė kelią taikos procesui, vedančiam iki gruodžio 24 dienos rinkimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją