Po rinkimų kampanijos, kuri buvo giriama už energingus ir smurto netemdytus debatus, 2,18 mln. šios mažos Vakarų Afrikos valstybės rinkėjų balsuoti galės nuo 8 val. (11 val. Lietuvos laiku) iki 18 val. (21 val. Lietuvos laiku).

Po dviejų leistinų kadencijų traukiantis pirmajai išrinktai Afrikos valstybės vadovei Ellen Johnson Sirleaf, Liberijos žmonės turi išrinkti naują prezidentą iš 20 kandidatų, tarp kurių yra tik viena moteris.

„Šalies ateitis jūsų rankose, niekas neturi teisės į jūsų balsą, nei dėl partijos, nei dėl etninės priklausomybės, nei dėl religijos, nei dėl gentinės priklausomybės“, – pirmadienį savo kalboje sakė E. J. Sirleaf, viena iš 2011 metų Nobelio taikos premijos laureatų.

Tarp pagrindinių kandidatų yra futbolo legenda George'as Weah, dabartinis viceprezidentas Josephas Boakai, ilgametis opozicijos veikėjas Charlesas Brumskine'as ir buvęs „Coca-Cola“ vadovas Alexanderas Cummingsas.

Nemažai balsų taip pat galėtų gauti telekomunikacijų magnatas Benoni Urey ir buvęs centrinio banko valdytojas Millsas Jonesas.

Pirmieji oficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti per 48 valandas. Jeigu nė vienas kandidatas nelaimės 50 proc. balsų, lapkričio 7 dieną įvyks antrasis rinkimų ratas, kuriame varžysis du pirmajame rate daugiausiai balsų gavę kandidatai.

„Bus antrasis ratas ir labiausiai tikėtina, kad tai bus partijos, kurios į antruosius ratus pateko per pastaruosius dvejus rinkimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Liberijos politikos analitikas Ibrahimas al Bakri Nyei, dirbantis Londono Rytų ir Afrikos studijų mokykloje (SOAS).

E. J. Sirleaf Vienybės partija rinkimus laimėjo 2005 ir 2011 metais, bet tų rinkimų rezultatus G. Weah Kongresas už demokratines permainas (CDC) ginčijo teisme.

„Trečią vietą užimsiantis kandidatas šiame rinkimų rate taip pat labai svarbus, nes tam tikra prasme nuo tavęs ima priklausyti jėgų pasiskirstymas“, – sakė I. al Bakri Nyei, trečiąją vietą prognozuojantis A.Cummingsui.

Vienas po kito 1989–2003 metais vykę pilietiniai karai ir 2014–2016 metų Ebolos viruso krizė stabdė augimą ir nulėmė Liberijos vietą tarp skurdžiausių pasaulio valstybių, o įsišaknijusios korupcijos E.J.Sirleaf administracijai nepavyko išgyvendinti.

Nepriklausomai nuo antradienio rinkimų rezultatų, tarptautinė bendrija labai nori, kad Liberijos perversmų, nužudymų ir diktatorių istoriją pakeistų stabilesnės sąlygos, kurioms pradžią davė 12 taikos metų valdant E. J. Sirleaf.

Rinkimų kampanija buvo daugiausia taiki, Nacionalinė rinkimų komisija to paties tikisi ir rinkimų dieną, AFP sakė jos atstovas Henry Flomo.

Liberijos policija ir armija rinkimų saugumu rūpinasi pirmą kartą po pilietinio karo, pernai perėmusios atsakomybę iš Jungtinių Tautų taikdarių. Nors ir nepakankamai finansuojamos, saugumo pajėgos užtikrino taiką rinkimų kampanijos metu.

Rinkimus prižiūri stebėtojai iš regioninio bloko ECOWAS, Afrikos Sąjungos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų.

Vis dėlto išlieka susirūpinimas dėl galimų pirmalaikių pergalės paskelbimų. G. Weah komanda savo galutinį mitingą vadina „pergalės žygiu“, o A. Cummingsas skelbia, kad antro rinkimų rato nebus.

„Visi privalome gerbti rinkimų rezultatus, kuriuos paskelbs Nacionalinė rinkimų komisija“, – pirmadienį perspėjo E. J. Sirleaf.