N. Mikati, daugelio laikomas korumpuotos Libano oligarchijos simboliu, tęs darbus vyriausybėje po Saado Hariri atsistatydinimo anksčiau šį mėnesį. Pastarasis paliko savo postą, nesugebėjęs pasiekti susitarimo dėl valdančiosios koalicijos, nepaisant didžiulio tarptautinio spaudimo.

Naujai vyriausybei teks atlikti nelengvą užduotį – išvesti Libaną iš vieno blogiausių etapų jo istorijoje ir kitais metais surengti rinkimus, visuomenėje tvyrant beprecedenčiam nepasitikėjimui valdžia.

Dukart premjeru buvęs N. Mikati pastarąjį kartą šį postą užėmė 2011–2014 metais.

65 metų telekomunikacijų magnatas yra trečiasis paskirtasis premjeras nuo to laiko, kai Hassano Diabo laikinoji vyriausybė atsistatydino po pernai rugpjūtį nugriaudėjusio didžiulio sprogimo sostinės uoste.

Pasak oficialiosios Nacionalinės naujienų agentūros (NNA), jis sulaukė daugiau nei 72 deputatų pritarimo. Už jo varžovo veterano diplomato Nawafo Salamo kandidatūrą nubalsavo tik vienas įstatymų leidėjas.

Iš viso 42 parlamentarai, įskaitant prezidento Laisvojo patriotinio judėjimo narius, per balsavimą susilaikė ir neparėmė nė vieno iš kandidatų, informavo NNA.

Pagrindinės parlamento frakcijos, įskaitant S. Hariri vadovaujamą Ateities judėjimą ir įtakingą šiitų judėjimą „Hizbollah“ pritarė N. Mikati kandidatūrai.

Dabar jis turės pradėti konsultacijas su prezidentu ir politinėmis partijomis dėl kabineto sudėties, o laikinuoju premjeru liks H. Diabas.

Gali praeiti ne vienas mėnuo, kol bus suformuota visavertė vyriausybė, tačiau krizės ištiktas Libanas, besigrumiantis su augančiu skurdu, krentančia valiutos verte ir būtiniausių prekių – nuo vaistų iki degalų – stygiumi, vargu ar gali sau leisti tempti laiką.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)