Tai buvo naujausias iš virtinės „apiplėšimų“, kai Libano bankų klientai, kurių santaupos jau beveik trejus metus yra nuvertėjusios ir įstrigusios bankuose, ima spręsti savo problemas savarankiškai.

Sali Hafiz tiesiogiai transliavo savo reidą į BLOM banko filialą Beirute; įraše girdėti, kaip ji šaukia darbuotojams, kad šie atiduotų pinigus, o įėjimai į banką tuo metu buvo užblokuoti.

„Aš esu Sali Hafiz, šiandien atėjau... paimti ligoninėje mirštančios sesers indėlių, – sakė ji vaizdo įraše. – Atėjau ne tam, kad ką nors nužudyčiau ar sukelčiau gaisrą... Aš atėjau reikalauti savo teisių“.

Po „apiplėšimo“ duodama interviu vietiniam transliuotojui S. Hafiz sakė, kad jai pavyko atgauti apie 13 tūkst. JAV dolerių iš 20-ies tūkstančių, kuriuos, pasak jos, į banką buvo padėjusi jos šeima. Jos sesers vėžio gydymas kainuoja 50 tūkst. dolerių, sakė ji.

S. Hafiz vietos žiniasklaidai sakė, kad „apiplėšimui“ panaudojo žaislinį sūnėno pistoletą.

Įvykio vietoje buvęs AFP korespondentas sakė, kad per „apiplėšimą“, kuris truko trumpiau nei valandą, banko pastato viduje buvo prilaistyta benzino. Pasak jo, S. Hafiz ir įtariami jos bendrininkai sugebėjo pabėgti pro išdaužtą banko galinį langą iki atvykstant saugumo pajėgoms.

„Ačiū jai“

S. Hafiz – 28 metų aktyvistė ir interjero dizainerė, AFP sakė jos sesuo Zeina. Ji teigė, kad šeima su S. Hafiz po įvykio nebendravo ir nedalyvavo jį planuojant.

S. Hafiz iš karto tapo Libano socialinės žiniasklaidos heroje, nes šalyje daug kas desperatiškai trokšta atgauti savo santaupas ir pyksta ant bankų sektoriaus, kuris laikomas korumpuotu karteliu.

Socialinėje žiniasklaidoje išplito nuotraukos ir filmuota medžiaga, kurioje matyti ji su ginklu rankose stovinti ant stalo banko viduje.

„Ačiū jai, – rašė viena „Twitter“ vartotoja. – Aš prieš dvi savaites verkiau prie BLOM banko. Man reikėjo pinigų operacijai. Esu per silpna, kad galėčiau paimti ginklą į rankas ir atsiimti tai, kas priklauso man“.

Praėjusį mėnesį visuotinių simpatijų susilaukė vyras, su šautuvu įsiveržęs į Beiruto banką ir kelias valandas laikęs darbuotojus bei klientus įkaitais, nes norėjo išsireikalauti dalį savo 200 tūkst. JAV dolerių įšaldytų santaupų, kad galėtų apmokėti sergančio tėvo ligoninės sąskaitas. Jis buvo sulaikytas, bet greitai paleistas.

Sausio mėnesį vienas banko klientas rytinėje Libano dalyje paėmė įkaitais dešimtis žmonių, kai jam buvo pasakyta, kad jis negali atsiimti savo santaupų užsienio valiuta, teigė šaltinis banke. Galiausiai klientas atgavo dalį savo santaupų ir pasidavė saugumo pajėgoms.

Nuo 2019 metų Libaną krečia didžiausia per visą jo istoriją ekonomikos krizė. Vietos valiuta juodojoje rinkoje prarado daugiau kaip 90 proc. savo vertės, o skurdas ir nedarbas smarkiai išaugo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją