„Nenorime, kad Airija būtų užpakalinės durys į bendrąją rinką - (nenorime to) labiau negu kas nors nori, kad taptume užpakalinėmis durimis į bendrąją rinką", - L. Varadkaras sakė po susitikimo Paryžiuje su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

Premjeras sakė esą įsipareigojęs neleisti, kad ES normų neatitinkančios prekės patektų į Airiją arba Bendriją.

„Mažai tikėtinu atveju, jeigu įvyks („Brexit“) be sutarties ir JK sudarytų prekybos sutarčių su JAV arba Kinija, jeigu atsirastų chloruotos vištienos ar hormonų (pripumpuotos) jautienos – arba Azijos šalyse plušančių vaikų pagamintų produktų - mažiausiai norėtume, kad visa tai keliautų piečiau sienos, į Airijos Respubliką", - kalbėjo L. Varadkaras.

„Ir tikrai nenorėtume, kad tai keliautų per Airijos Respubliką į Europos Sąjungą“, - pridūrė jis.

Vis dėlto premjeras dar kartą pareiškė nepritariantis realios sienos atsiradimui tarp jo šalies ir Šiaurės Airijos, nes tai gali kelti pavojų taikai šioje Britanijos provincijoje.

L. Varadkaras sakė, kad tuo atveju, jeigu būtų reikalingi realūs tikrinimai - pavyzdžiui, importuojant gyvus naminius gyvulius, tokios patikros galėtų būti atliekamos Šiaurės Airijos uostuose, o ne Airijos Respublikoje.

„Tai yra teisinga ir geriausia vieta juos atlikti“, - teigė premjeras.

Tačiau Britanijos vyriausybė iki šiol atsisakė planuoti tikrinti muitinėse prekes, įvežamas į Šiaurės Airiją iš kitų JK teritorijų. Londonas argumentuoja, kad tokiu atveju būtų nusižengta Jungtinės Karalystės teritoriniam vientisumui.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier antradienį sakė, kad Britanijos išstojimo be sutarties atveju ES „vienašališkai“ tartųsi su Airija, kur galėtų būti atliekamos tokios patikros, bet atsisakė pakomentuoti išsamiau.