„Baltarusių pajėgos provokuoja vis aiškiau, – interviu kalbėjo M. Morawieckis. – Tikiuosi, kad jie nežengs per toli. Nes mes, lenkai, tvirtai pasiryžę ginti savo sieną visomis priemonėmis. Rytinę Europos ir NATO sieną“.

Atsakydamas į klausimą, ar gresia karas, M. Morawieckis teigė: „Negalime atmesti jokios galimybės“.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „akivaizdžiai laikosi strategijos, kuria siekia sutrikdyti, destabilizuoti Vakarus“. Ką jie dar planuoja, „mes nežinome“.

Gali būti, „kad krizė pasienyje tik turi nukreipti dėmesį nuo naujų karinių atakų, kurioms V. Putinas ruošiasi Ukrainoje“, – tęsė premjeras.

Kartu jis pareiškė tikįs, „kad tarptautinis spaudimas pasiteisins ir kad 20 000 migrantų, kurie dabar yra Baltarusijoje, skaičius nedidės“. „Jei srautai bus sustabdyti, ES galėtų padėti grąžinti žmones į jų gimtąsias šalis“, – sakė M. Morawieckis.

Jis šiame kontekste įspėjo ir dėl naujos pabėgėlių krizės Europoje.

„Jei nesugebėsime dabar sulaikyti tūkstančių migrantų, tai netrukus bus šimtai tūkstančių, vykstančių Europos kryptimi, – įspėjo M. Morawieckis. – Jei ryžtingai nesaugosime ir neginsime savo sienų Europoje, šimtai milijonų iš Afrikos ar Vidurio Rytų mėgins patekti į Europą ir ypač – į Vokietiją. Vokietijoje gyvena per 80 milijonų žmonių – ar leistumėte atvykti dar 50 milijonų? Manau, kad Vokietijos žmonės tuo neapsidžiaugtų, nes nori išlaikyti savo pragyvenimo lygį. Jie nori išlaikyti savo kultūrą.“

Interviu su „Bild“ M. Morawieckis aštriai kritikavo kanclerės A. Merkel vadovaujamos federalinės vyriausybės vykdytą migracijos politiką. „Manau, kad politika prieš penkerius–šešerius metus nebuvo adekvati politika. Ji kėlė pavojų daugelio Europos valstybių suverenitetui ir sukūrė dirbtinį daugiakultūriškumą. Tai buvo pavojinga politika Europai ir pasauliui.“

Palietę valstybės sienų apsaugos temą, „Bild“ žurnalistai priminė 2015 m. Angelos Merkel pasiteisinimą, esą, Vokietijos sienų apsaugoti neįmanoma. Ar Lenkija dabar neįrodo, jog yra priešingai?

Atsakydamas į šį klausimą, Lenkijos vyriausybės vadovas teigė: „Esame susitelkę prie mūsų sienos. Ir beveik niekas nepraeina, nors kiekvieną naktį ir dieną mėgina tūkstančiai. Tai rodo: įmanoma efektyviai saugoti savo sienas. Ir kaip suvereni valstybė turime tai garantuoti. Tas pats galioja Europai: turime daryti viską, kad apsaugotume savo sienas Viduržemio jūroje ir rytuose nuo imigracijos.“

Priekaištą, esą, pasienyje atstumiant migrantus, elgiamasi ne pagal Europos teisės aktus, M. Morawieckis atrėmė paprastu argumentu: „Sienos apsauga turi būti veiksminga. Todėl mes turime atstumti žmones, pažeidusius mūsų sieną.“

Pasiteirautas, kaip vertina tai, jog Vokietijos kanclerė pastarosiomis dienomis kalbėjosi telefonu su Lukašenka, Lenkijos premjeras atsakė: „Man aišku tik viena: šioje krizėje joks sprendimas negali būti priimtas apeinant mus. Jei skambutis buvo apie tai, kaip migrantai iš Baltarusijos sugrąžinami į gimtąsias šalis, tai kiekviena iniciatyva šia kryptimi yra naudinga Lenkijai.“

Lenkijos ministras pirmininkas tikisi, kad naujoji Vokietijos vyriausybė nedelsdama sustabdys „Nord Steam 2“ projektą.

Jis vokiečių laikraščiui „Bild“ sakė, kad susisieks su tikėtinu būsimu Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir jam pareikš: „Mes čia, Lenkijoje, giname ES sieną. O jei kalbėtume plačiau: dirbkime kartu dėl taikos, o ne duokime, mokėdami už energiją, Vladimirui Putinui papildomų pinigų, kad jis galėtų toliau ginkluotis“. Tai, žinoma, reiškia, kad naujojo dujotiekio projektas turi būti sustabdytas, pridūrė M. Morawieckis.

Lenkija seniai pasisako prieš jau baigtą statyti „Nord Stream 2“ dujotiekį. Baiminamasi, kad taip Rusija gali padidinti Europos priklausomybę nuo savo dujų ir daryti spaudimą tranzitinėms šalims.
M. Morawieckis jau anksčiau sakė, jog Lenkija stengiasi įtikinti kitas šalis, jos šis projektas pradės Rusijai ginkluotis.
Vokietijos federalinė tinklų agentūra šią savaitę sustabdė dujotiekio „Nord Stream 2“, kuriuo į Vokietiją ir Europą bus tiekiamos Rusijos dujos, sertifikavimo procedūrą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Lenkijos premjeras M. Morawieckis telefonu kalbėjosi apie padėtį prie ES išorės sienos su Baltarusija.

Abu vyriausybių vadovai aptarė „glaudų Vokietijos ir Lenkijos veiksmų koordinavimą dėl nerimą keliančios situacijos pasienyje“, trečiadienio vakarą pranešė Vokietijos vyriausybė. A. Merkel per pokalbį pabrėžė „visišką solidarumą su Lenkija“.

Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje jau kurį laiką susitelkę tūkstančiai migrantų. Europa kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant pabėgėlius iš krizės regionų prie ES išorės sienos. Manoma, kad taip jis keršija už sankcijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)