„Mums visiems, šiandien čia susirinkusiems, tai yra liudijimas. Liudijimas, kad prisimename šią sunkią istoriją. Tai yra liudijimas, kad prisimename kiekvieną žmogų, žuvusį per 2010 metų balandžio 10 dieną įvykusią lėktuvo katastrofą“, – sakydamas kalbą Smolenske pabrėžė K. Krajewskis.

Ambasadorius pridūrė: „Norime prisiminti kiekvieną asmenį, tapusį Katynės nusikaltimo ir stalinistinių represijų auka. Grįždami į šią vietą patvirtiname, kad jų mirtis nebus užmiršta ir kad kiekvieno jų atminimas bus oriai pagerbtas.“

Lenkų ambasada patvirtino, kad renginyje dalyvavę diplomatai atidavė duoklę Katynės žudynių ir sovietų diktatoriaus Josifo Stalino represijų aukoms. Per iškilmingą ceremoniją rusiškoje memorialo dalyje buvo padėta gėlių.

Suskambus gedulingam „Atminties varpui“ prasidėjo iškilmingi renginiai Lenkijos karių kapinėse Katynėje, nurodoma ambasados pranešime.

„Delegacijos, kurioje, be ambasadoriaus ir jo sutuoktinės, buvo ir Lenkijos ambasados ​​Rusijoje karinio atašė aparato atstovų, taip pat policijos bei Lenkijos pasienio tarnybos atstovų, nariai padėjo gėlių, uždegė atminimo žvakių ir dalyvavo Šventose Mišiose už Katynės nusikaltimo aukų sielų ramybę“, – rašoma pranešime.

Jame priduriama, jog ambasadorius taip pat padėjo gėlių prie žuvusiųjų savo bendrapavardžių atminimo plokštelių memorialo teritorijoje.

„Ši tragedija reikšminga ir man asmeniškai. Per lėktuvo katastrofą žuvo mano draugų, artimų žmonių, mano viršininkų, bendradarbių, kolegų. Šiandien stoviu vietoje, kuri man yra emociškai reikšminga, – per ceremoniją kalbėjo lenkų diplomatas.

„Mano, kaip Lenkijos Respublikos ambasadoriaus, buvimas čia liudija, kad atmintis apie Katynės nusikaltimą, taip pat apie lėktuvo katastrofą Smolenske, laimėjo“, – pridūrė K. Krajewskis.

2010 metų balandžio 10 dieną netoli Smolensko sudužus Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) lėktuvui žuvo visi 96 orlaivyje buvę žmonės. L. Kaczynskis skrido į atminimo renginius Katynėje, kur palaidoti tūkstančiai lenkų kariškių, 1940 metais sušaudytų Sovietų Sąjungos NKVD.

Katynės miške palaidota daugiau nei 3 tūkst. sušaudytų lenkų karininkų, taip pat daugybė SSRS piliečių, žuvusių per J. Stalino represijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)